Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

Változik a jelöltállítás rendje – 2020 őszi választási eljárások

Kedves Hallgatók!Az aktuális járványhelyzet és a karon alkalmazott hibrid oktatás miatt a ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága kihirdeti a 2020/2021-es tanév őszi rendkívüli választásait ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok

Lezárulhat a Netanjahu-korszak?

A 2019-es parlamenti választások seregszemléje Izraelben

Érdekes politikai fejleményeknek lehetünk szemtanúi a napjainkban esedékes izraeli választások kapcsán.

Lezárulhat a Netanjahu-korszak?
Külügy

Saul könyve

Az ember, aki súlyos témákra specializálódott

Az Angyalvakondnak megvan az a különleges képessége, hogy még a modern verseskötetek sorából is ki tud lógni. Ám nem csak különcködik, tétje is van. Erre a könyvre megéri odafigyelni, még azoknak is, akik nem ápolnak közeli kapcsolatot a költészettel. Lássuk, miért!

Faster Communication and the End of Babel

For thousands of years, innovation had no role in the evolution of languages. From prehistoric times, many thousands of languages flourished in groups from small company of hunters and gatherers to larger “societies”—and meanwhile a huge number of languages evolved, many of them vanished too.

Karácsony a maga módján

Ünnepi forgatag a szeretet és várakozás jegyében

Decemberben mindenhonnan a karácsony és az adventi készülődés hangjai, fényei, illatai szűrödnek ki az utcákra. A sürgés forgás gyökereit a keresztény vallás adja, hiszen a karácsony kultúrköre a vallás legnagyobb ünnepe. De vajon mit ünnepelnek ilyenkor más vallások hívei? Milyen közös jellemzők jelennek meg a különböző vallások decemberi ünnepi szokásaiban? S milyen hatással van ránk ez az ünnepi forgatag? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járok körbe jelenlegi cikkemben.

Kik azok az interszex-testű emberek?

avagy, hogy is van pontosan az a biológiai nem?

A szexuális és nemi kisebbségeket nem elegen és nem jól ismerik Magyarországon. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex-testű, aszexuális emberek által alkotott betűszóból (továbbiakban: LMBTQIA+) most az „I” betűt vesszük szemügyre.

„Második műszak”

Genderspecifikus-e a szabadidő eltöltése?

„A kötött időn túl” cikksorozat első számában arról olvashattatok, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a szabadidő eltöltésének módja napjainkban. „Ha ezt tovább bontjuk, látjuk, hogy mindamellett az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult mind a nők mind pedig a férfiak idő felhasználási struktúrája is”. A cikksorozat második száma tehát a szabadidő eltöltésének változását a társadalmi nemek, a gender szempontjából vizsgálja. A téma mélyebb kifejtéséhez érdemes utánakeresni Giczi Johanna és Gregor Anikó tanulmányának a kari honlapon, hiszen az tudományos betekintést nyújt a témába minden érdeklődő számára.

Campus Mundi ösztöndíjas voltam 36 évesen!

Téged érdekel?

Biró Gergő vagyok, jelenleg az ELTE TÁTK Közösségi és civil tanulmányok mester szakos hallgatója.Ha Te is szeretnél pályázni, vagy csak kíváncsi vagy hogy mi az a Campus Mundi ösztöndíj, akkor érdemes tovább olvasnod!

Steampunk

A futurisztikus korabeliség

Milyen lehet egy időn kívüli vagy alternatív világban létezni, teljesen függetlenül mai társadalmunktól? Számtalan irodalmi mű, film és a szerepjátszás egész világa foglalkozott már ezzel a kérdéssel. Cikkemben egy olyan stílusba-szubkultúrába tekintek be, amelyik derűsen-szépen valósítja meg az ilyen irányú vágyainkat. Tartsatok velem! :)

Albérlet Budapesten?

Mire is kell számítani, ha a fővárosban bérelnél lakást

Budapesten folytatja felsőfokú tanulmányait a legtöbb érettségizett diák. Bár számos egyetem közül választhatnak, a kollégiumoknak mégsem elég nagy a befogadóképessége, átlagosan négyszeres a túljelentkezés. Akik nem kapnak férőhelyet, kénytelenek az albérleten elgondolkozni, ám az árak nem feltétlenül pénztárcabarátok. Legalábbis ezt halljuk, ha a fővárosi ingatlanokról van szó. Vajon tényleg ennyire tetőznek az albérletárak? Budapesten hol bérelhetünk lakást olcsóbban és drágábban? Mi a helyzet vidékkel?

A 17 napig tartó lángok

Avagy a kaliforniai tűzvész

November 26-án magyar időszámítás szerint kora reggel sikerült eloltani az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb erdőtüzét, mely 88 halálos áldozatot követelt. A tűzben több mint 14 ezer épület vált lakhatatlanná.

A kiberbűnőzésről

Botrányok és áldozatok

A kiberbűnözés egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az olyan bűncselekményeket, aelyek folyamán a számítástechnikai eszközök, valamint az internet felhasználásával csalás vagy hamisítás történik, illetve szintén számítástechnikai eszközön található adatok sértetlenségén és megbízhatóságán esik csorba. A kiberbűnözés és a hackerek világa mára már a mindennapokba is beszűrődik. A következőkben bemutatásra kerülnek a bíróságok és az Európai Unió fellépése a bűncselekmények ellen, valamint néhány a közelmúltban elkövetett felkavaró nemzetközi botrány. Végül pedig a magánszemélyeknek ajánlott óvintézkedések várják a kíváncsi olvasókat.

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig

avagy Venezuela a csőd szélén

A Dél-Amerikában fekvő Venezuela a történelem során rengeteg mindenen ment keresztül. Napjainkban sem egyszerű a helyzete, hiszen a hiperinfláció mellett katonai puccs eshetősége sem kizárt.

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig
Külügy

Egy nap a filmvásznon

Egy anya viszontagságai 100 percben

Az "Egy nap" Szilágyi Zsófia 2018-ban készült filmdrámája, amely FIPRESCI-díjat nyert a Kritikusok Hete versenyprogramjában, ahol minden évben mindössze hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be. Szilágyi Zsófia rendező mellett a főszerepet játszó Szamosi Zsófia és a két producer, Kenesei Edina és Pataki Ági arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyermekes anya percekre beosztott idejét.

Számítógép Petri-csészében

A mesterségesen létrehozott emberi agy

A kutatók több olyan módszeren is dolgoznak, amelyek segítségével egy az emberi agyhoz hasonló szisztémát alkothatnak. Nincs ebben semmi újdonság, igaz? Hiszen régóta léteznek ilyen projektek, sőt már vannak is intelligens robotok. Viszont e cikkemben most két olyan módszert mutatok be, amelyekben a kutatók igazi élő sejtek segítségével operálnak.

Méhek nélkül?

Alternatív megoldások a méhek védelmére és pótlására

A méhek beporzási munkája nélkül feltételezhető, hogy idővel a gyümölcseink és zöldségeink 30%-a eltűnne a föld színéről, amelynek következtében mintegy növekvő hólabdaként halnának ki más és más élőlények, amelyek pusztulását újabbak követnék. Vajon hol tart most a tudomány és a társadalom a probléma megoldásában?

Sportolj az ELTE-n!

A középiskola vége nem egyenlő a sportolás végével

Szeretnél formában maradni az egyetem mellett és mindezt olcsón megúszni? Úgy gondolod, hogy kell a mozgás a sok tanulás után, vagy szimplán kell még pár kredit? Ha a válaszod igen, akkor hadd mutassam be egyetemünk 19. század óta működő sportegyesületét, a Budapesti Egyetemi Atlétika Clubot, vagyis a BEAC-ot.

„Nem írunk erről egy TDK-t”?

Avagy mit érdemes tudni a tudományos kutatásról

A TDK a Tudományos Diákkör rövidítése. Előzménye, hogy a felsőoktatási intézményekben korábban több hallgató végzett tudományos kutatómunkát egy-egy vezető oktató köré gyűlve. A kutatással kapcsolatban sok esetben az oktató keresi meg diákját/diákjait, de előfordul az ellenkezője is, hogy a hallgatók maguk keresik fel oktatóikat tanácsért és közösen választanak témát.

Két tűz között

Az Iránt sújtó amerikai szankciók hatása Európára

Irán és az Egyesült Államok gyanakvó és ellenséges kapcsolatának hosszú története van, amely egészen 1979-ig, az iráni iszlám forradalomig nyúlik vissza. A feszült helyzetet valamelyest rendezte a 2016-os nukleáris megállapodás, ámde az amerikai elnökválasztás sok esetben új fordulatot hozott, melyek közül az amerikai-iráni kapcsolat sem maradt kivétel. A problémák első sorban a nukleáris megállapodásból való kilépéssel kezdődtek, melyet az Irán ellen szóló szankciók újbóli bevezetése követett. Ezek várhatóan november elejétől, két szakaszban lépnek életbe.

Freud vagy Isten?

Színdarab Sigmund Freud végnapjainak egyikéről

Alföldi Róbert és Jordán Tamás együtt színpadra állították Mark St. Germain: Freud’s last session (magyar fordításban: Az utolsó óra) című darabját. A produkciót Ungvári Tamás fordította magyarra, de ezen kívül segítséget mástól nem kért a két ikonikus művész: mind a jelmez- és díszlettervezés, mind a rendezés kettejük (de leginkább Alföldi) munkája.

Venom, az antihős

Kedvcsináló a legújabb Marvel-filmhez

Nyakunkon az ősz, közelegnek a hűvös esték, de semmi okunk az elkeseredésre, hiszen ha a szabadban nem is, de a moziban kitűnően eltölthetjük szabadidőnket. Ha szereted az akciódús, de nem túl tömör filmeket, akkor tökéletes választás lehet számodra az október 4-én mozikba kerülő Venom című film.