Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz Tudományos Referensnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Jelentkezz a Választási Bizottságba!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Okozz örömet másoknak, hisz közeleg a Karácsony!

Idén az ELTE Hallgatói Önkormányzata kombinált adománygyűjtést szervez, amelynek keretein belül ...

Jelöltállítási időszak eredménye

Kedves Hallgatók!A 2018/2019-es tanév őszi választási időszakának jelöltállítása lezárult.

Bemutatkozik az elnökjelölt

Egyre izgalmasabb ez a választási időszak a TáTK HÖK számára. Tekintve, hogy így az utolsó ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Közelgő események
jan27

TáTK Sítábor '18

2019. január 27. - 2019. február 1.

További események

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig

avagy Venezuela a csőd szélén

A Dél-Amerikában fekvő Venezuela a történelem során rengeteg mindenen ment keresztül. Napjainkban sem egyszerű a helyzete, hiszen a hiperinfláció mellett katonai puccs eshetősége sem kizárt.

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig
Külügy

Egy nap a filmvásznon

Egy anya viszontagságai 100 percben

Az "Egy nap" Szilágyi Zsófia 2018-ban készült filmdrámája, amely FIPRESCI-díjat nyert a Kritikusok Hete versenyprogramjában, ahol minden évben mindössze hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be. Szilágyi Zsófia rendező mellett a főszerepet játszó Szamosi Zsófia és a két producer, Kenesei Edina és Pataki Ági arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyermekes anya percekre beosztott idejét.

Kik azok az interszex-testű emberek?

avagy, hogy is van pontosan az a biológiai nem?

A szexuális és nemi kisebbségeket nem elegen és nem jól ismerik Magyarországon. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex-testű, aszexuális emberek által alkotott betűszóból (továbbiakban: LMBTQIA+) most az „I” betűt vesszük szemügyre.

„Második műszak”

Genderspecifikus-e a szabadidő eltöltése?

„A kötött időn túl” cikksorozat első számában arról olvashattatok, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a szabadidő eltöltésének módja napjainkban. „Ha ezt tovább bontjuk, látjuk, hogy mindamellett az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult mind a nők mind pedig a férfiak idő felhasználási struktúrája is”. A cikksorozat második száma tehát a szabadidő eltöltésének változását a társadalmi nemek, a gender szempontjából vizsgálja. A téma mélyebb kifejtéséhez érdemes utánakeresni Giczi Johanna és Gregor Anikó tanulmányának a kari honlapon, hiszen az tudományos betekintést nyújt a témába minden érdeklődő számára.

Ahol a Vezúv az úr

Kalandozások a festői Kampánia földjén

Az öthúrú hegedűnek, amely jelzővel a szépirodalom olykor Olaszországot illeti, az egyik legegzotikusabb és legtitokzatosabb szólama minden bizonnyal a világhírű dél-itáliai kikötőváros: az ókori Neapolis, azaz a mai Nápoly.

Populista politikusok

Hogyan lett Matteo Salvini az európai politika meghatározó szereplője?

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a belügyi tárca minisztere és az Északi Liga pártelnöke. Volt már önkormányzati tanácsos, olasz és európai parlamenti képviselő, neve azonban nem kizárólag szakmai sikerei miatt jelenik meg időről-időre a médiában, sokkal inkább azért, mert nyilatkozatai és intézkedései nem mindig egyeztethetők össze az Európai Unió által preferált normákkal.

Fossil renaissance or a greener future?

Energy transformation is today one of the key issues in the field of economic, security and environtmental policy, that has a great importance for goverments and also for intergovermental institutions. Currently, the energy structure of the European Union is highly dependent on coal-fired power plants which is incompatible with the objectives and norms of the EU in the long run.

Egy különleges hely különleges lakói

Magántulajdonú állatkert Felsőlajoson

A TripAdvisor programértékelésén a felsőlajosi MagánZoo-t 5-ösre értékelik, Facebook csoportjának közel 5000 tagja van. Ezt az ismertséget többek között a nevükre hallgató és sokaknak felejthetetlen élményt nyújtó állatainak és azok kölykeinek köszönheti.

A titokzatos fűszer nyomában

A Dűne-univerzum és hagyatéka

A modern sci-fi irodalom egyik legnagyobb hatású írója kétségtelenül az amerikai Frank Herbert, A Dűne-sorozat megálmodója, akinek gondolatai, a regényeiben felhasznált motívumai és a popkultúrában is jelenlévő figurái (mindenekelőtt a híres homokférgek) a mai napig visszaköszönnek nem csak a tudományos-fantasztikus műfajban, hanem számos más alkotói világban is. A felemás bírálatokkal illetett 1984-es mozifilm, valamint a 2000-es évek elején készített tévésorozat után a közelmúltban újra felmerült egy adaptáció lehetősége, amelyet ezúttal a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője, Denis Villeneuve szeretne filmvászonra vinni.

Megszűnhet a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés?

Naprakészen a szak körüli vitáról

A társadalmi nemek tanulmánya (angolul: Gender Studies) szak a felsőoktatási szakok jegyzékébe már 12 évvel ezelőtt bekerült, tartalmát 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (tov.: EMMI) egy rendeletében rögzítették (18/2016. (VIII. 5). Ekkor a szakot felülvizsgálták és egyetlen egy „minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan sem fejtett ki”. Most az EMMI és az Igazságügyi Minisztérium nevében Dr. Kásler Miklós és Dr. Trócsányi László miniszterek által 2018. augusztus 2-i dátummal előterjesztett rendelettervezetében a szak megszüntetését célozzák, minden szakmai szempontot figyelmen kívül hagyva, indoklás nélkül.

„Nem írunk erről egy TDK-t”?

Avagy mit érdemes tudni a tudományos kutatásról

A TDK a Tudományos Diákkör rövidítése. Előzménye, hogy a felsőoktatási intézményekben korábban több hallgató végzett tudományos kutatómunkát egy-egy vezető oktató köré gyűlve. A kutatással kapcsolatban sok esetben az oktató keresi meg diákját/diákjait, de előfordul az ellenkezője is, hogy a hallgatók maguk keresik fel oktatóikat tanácsért és közösen választanak témát.

A kiberbűnőzésről

Botrányok és áldozatok

A kiberbűnözés egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az olyan bűncselekményeket, aelyek folyamán a számítástechnikai eszközök, valamint az internet felhasználásával csalás vagy hamisítás történik, illetve szintén számítástechnikai eszközön található adatok sértetlenségén és megbízhatóságán esik csorba. A kiberbűnözés és a hackerek világa mára már a mindennapokba is beszűrődik. A következőkben bemutatásra kerülnek a bíróságok és az Európai Unió fellépése a bűncselekmények ellen, valamint néhány a közelmúltban elkövetett felkavaró nemzetközi botrány. Végül pedig a magánszemélyeknek ajánlott óvintézkedések várják a kíváncsi olvasókat.

Két tűz között

Az Iránt sújtó amerikai szankciók hatása Európára

Irán és az Egyesült Államok gyanakvó és ellenséges kapcsolatának hosszú története van, amely egészen 1979-ig, az iráni iszlám forradalomig nyúlik vissza. A feszült helyzetet valamelyest rendezte a 2016-os nukleáris megállapodás, ámde az amerikai elnökválasztás sok esetben új fordulatot hozott, melyek közül az amerikai-iráni kapcsolat sem maradt kivétel. A problémák első sorban a nukleáris megállapodásból való kilépéssel kezdődtek, melyet az Irán ellen szóló szankciók újbóli bevezetése követett. Ezek várhatóan november elejétől, két szakaszban lépnek életbe.

Számítógép Petri-csészében

A mesterségesen létrehozott emberi agy

A kutatók több olyan módszeren is dolgoznak, amelyek segítségével egy az emberi agyhoz hasonló szisztémát alkothatnak. Nincs ebben semmi újdonság, igaz? Hiszen régóta léteznek ilyen projektek, sőt már vannak is intelligens robotok. Viszont e cikkemben most két olyan módszert mutatok be, amelyekben a kutatók igazi élő sejtek segítségével operálnak.

Freud vagy Isten?

Színdarab Sigmund Freud végnapjainak egyikéről

Alföldi Róbert és Jordán Tamás együtt színpadra állították Mark St. Germain: Freud’s last session (magyar fordításban: Az utolsó óra) című darabját. A produkciót Ungvári Tamás fordította magyarra, de ezen kívül segítséget mástól nem kért a két ikonikus művész: mind a jelmez- és díszlettervezés, mind a rendezés kettejük (de leginkább Alföldi) munkája.

Venom, az antihős

Kedvcsináló a legújabb Marvel-filmhez

Nyakunkon az ősz, közelegnek a hűvös esték, de semmi okunk az elkeseredésre, hiszen ha a szabadban nem is, de a moziban kitűnően eltölthetjük szabadidőnket. Ha szereted az akciódús, de nem túl tömör filmeket, akkor tökéletes választás lehet számodra az október 4-én mozikba kerülő Venom című film.

Méhek nélkül?

Alternatív megoldások a méhek védelmére és pótlására

A méhek beporzási munkája nélkül feltételezhető, hogy idővel a gyümölcseink és zöldségeink 30%-a eltűnne a föld színéről, amelynek következtében mintegy növekvő hólabdaként halnának ki más és más élőlények, amelyek pusztulását újabbak követnék. Vajon hol tart most a tudomány és a társadalom a probléma megoldásában?

A kötött időn túl

Hogyan változik a szabadidő eltöltésének módja napjainkban?

A szabadon felhasználható idő megléte mineki számára igen fontos. De mi is van a kötött időn túl? Mivel töltik el az emberek a szabadidejük legnagyobb részét? A kötetlen idősáv növekedése szükségképpen együtt jár-e annak változatos és igényes felhasználásával? Számos tudományág foglalkozik e kérdések megválaszolásával, így például maga a szociológia is. S bár a kérdésekre adott válaszok igen relatívak, az mindenképpen megállapítható, hogy a szabadidő eltöltésének módja folyamatosan változóban van.

Sportolj az ELTE-n!

A középiskola vége nem egyenlő a sportolás végével

Szeretnél formában maradni az egyetem mellett és mindezt olcsón megúszni? Úgy gondolod, hogy kell a mozgás a sok tanulás után, vagy szimplán kell még pár kredit? Ha a válaszod igen, akkor hadd mutassam be egyetemünk 19. század óta működő sportegyesületét, a Budapesti Egyetemi Atlétika Clubot, vagyis a BEAC-ot.