Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

Kedves Hallgatók!A Miniszterelnökség A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) ...

Jelentkezz Szociális Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Szociális Bizottság ...

Jelentkezz a Kommunikációs Bizottság Elnökének!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Kommunikációs Bizottsági ...

Jelentkezz Gazdasági Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Gazdasági Alelnök ...

Jelentkezz Kulturális és Sportreferensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, az Rendezvényszervező ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig

avagy Venezuela a csőd szélén

A Dél-Amerikában fekvő Venezuela a történelem során rengeteg mindenen ment keresztül. Napjainkban sem egyszerű a helyzete, hiszen a hiperinfláció mellett katonai puccs eshetősége sem kizárt.

A 2 milliós kávétól a kártyás olajig
Külügy

Saul könyve

Az ember, aki súlyos témákra specializálódott

Az Angyalvakondnak megvan az a különleges képessége, hogy még a modern verseskötetek sorából is ki tud lógni. Ám nem csak különcködik, tétje is van. Erre a könyvre megéri odafigyelni, még azoknak is, akik nem ápolnak közeli kapcsolatot a költészettel. Lássuk, miért!

Faster Communication and the End of Babel

For thousands of years, innovation had no role in the evolution of languages. From prehistoric times, many thousands of languages flourished in groups from small company of hunters and gatherers to larger “societies”—and meanwhile a huge number of languages evolved, many of them vanished too.

Karácsony a maga módján

Ünnepi forgatag a szeretet és várakozás jegyében

Decemberben mindenhonnan a karácsony és az adventi készülődés hangjai, fényei, illatai szűrödnek ki az utcákra. A sürgés forgás gyökereit a keresztény vallás adja, hiszen a karácsony kultúrköre a vallás legnagyobb ünnepe. De vajon mit ünnepelnek ilyenkor más vallások hívei? Milyen közös jellemzők jelennek meg a különböző vallások decemberi ünnepi szokásaiban? S milyen hatással van ránk ez az ünnepi forgatag? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járok körbe jelenlegi cikkemben.

„Második műszak”

Genderspecifikus-e a szabadidő eltöltése?

„A kötött időn túl” cikksorozat első számában arról olvashattatok, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a szabadidő eltöltésének módja napjainkban. „Ha ezt tovább bontjuk, látjuk, hogy mindamellett az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult mind a nők mind pedig a férfiak idő felhasználási struktúrája is”. A cikksorozat második száma tehát a szabadidő eltöltésének változását a társadalmi nemek, a gender szempontjából vizsgálja. A téma mélyebb kifejtéséhez érdemes utánakeresni Giczi Johanna és Gregor Anikó tanulmányának a kari honlapon, hiszen az tudományos betekintést nyújt a témába minden érdeklődő számára.

Populista politikusok

Hogyan lett Matteo Salvini az európai politika meghatározó szereplője?

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a belügyi tárca minisztere és az Északi Liga pártelnöke. Volt már önkormányzati tanácsos, olasz és európai parlamenti képviselő, neve azonban nem kizárólag szakmai sikerei miatt jelenik meg időről-időre a médiában, sokkal inkább azért, mert nyilatkozatai és intézkedései nem mindig egyeztethetők össze az Európai Unió által preferált normákkal.

Számítógép Petri-csészében

A mesterségesen létrehozott emberi agy

A kutatók több olyan módszeren is dolgoznak, amelyek segítségével egy az emberi agyhoz hasonló szisztémát alkothatnak. Nincs ebben semmi újdonság, igaz? Hiszen régóta léteznek ilyen projektek, sőt már vannak is intelligens robotok. Viszont e cikkemben most két olyan módszert mutatok be, amelyekben a kutatók igazi élő sejtek segítségével operálnak.

Freud vagy Isten?

Színdarab Sigmund Freud végnapjainak egyikéről

Alföldi Róbert és Jordán Tamás együtt színpadra állították Mark St. Germain: Freud’s last session (magyar fordításban: Az utolsó óra) című darabját. A produkciót Ungvári Tamás fordította magyarra, de ezen kívül segítséget mástól nem kért a két ikonikus művész: mind a jelmez- és díszlettervezés, mind a rendezés kettejük (de leginkább Alföldi) munkája.

„Nem írunk erről egy TDK-t”?

Avagy mit érdemes tudni a tudományos kutatásról

A TDK a Tudományos Diákkör rövidítése. Előzménye, hogy a felsőoktatási intézményekben korábban több hallgató végzett tudományos kutatómunkát egy-egy vezető oktató köré gyűlve. A kutatással kapcsolatban sok esetben az oktató keresi meg diákját/diákjait, de előfordul az ellenkezője is, hogy a hallgatók maguk keresik fel oktatóikat tanácsért és közösen választanak témát.

Venom, az antihős

Kedvcsináló a legújabb Marvel-filmhez

Nyakunkon az ősz, közelegnek a hűvös esték, de semmi okunk az elkeseredésre, hiszen ha a szabadban nem is, de a moziban kitűnően eltölthetjük szabadidőnket. Ha szereted az akciódús, de nem túl tömör filmeket, akkor tökéletes választás lehet számodra az október 4-én mozikba kerülő Venom című film.

Campus Mundi ösztöndíjas voltam 36 évesen!

Téged érdekel?

Biró Gergő vagyok, jelenleg az ELTE TÁTK Közösségi és civil tanulmányok mester szakos hallgatója.Ha Te is szeretnél pályázni, vagy csak kíváncsi vagy hogy mi az a Campus Mundi ösztöndíj, akkor érdemes tovább olvasnod!

Albérlet Budapesten?

Mire is kell számítani, ha a fővárosban bérelnél lakást

Budapesten folytatja felsőfokú tanulmányait a legtöbb érettségizett diák. Bár számos egyetem közül választhatnak, a kollégiumoknak mégsem elég nagy a befogadóképessége, átlagosan négyszeres a túljelentkezés. Akik nem kapnak férőhelyet, kénytelenek az albérleten elgondolkozni, ám az árak nem feltétlenül pénztárcabarátok. Legalábbis ezt halljuk, ha a fővárosi ingatlanokról van szó. Vajon tényleg ennyire tetőznek az albérletárak? Budapesten hol bérelhetünk lakást olcsóbban és drágábban? Mi a helyzet vidékkel?

A 17 napig tartó lángok

Avagy a kaliforniai tűzvész

November 26-án magyar időszámítás szerint kora reggel sikerült eloltani az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb erdőtüzét, mely 88 halálos áldozatot követelt. A tűzben több mint 14 ezer épület vált lakhatatlanná.

Kik azok az interszex-testű emberek?

avagy, hogy is van pontosan az a biológiai nem?

A szexuális és nemi kisebbségeket nem elegen és nem jól ismerik Magyarországon. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex-testű, aszexuális emberek által alkotott betűszóból (továbbiakban: LMBTQIA+) most az „I” betűt vesszük szemügyre.

A kiberbűnőzésről

Botrányok és áldozatok

A kiberbűnözés egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az olyan bűncselekményeket, aelyek folyamán a számítástechnikai eszközök, valamint az internet felhasználásával csalás vagy hamisítás történik, illetve szintén számítástechnikai eszközön található adatok sértetlenségén és megbízhatóságán esik csorba. A kiberbűnözés és a hackerek világa mára már a mindennapokba is beszűrődik. A következőkben bemutatásra kerülnek a bíróságok és az Európai Unió fellépése a bűncselekmények ellen, valamint néhány a közelmúltban elkövetett felkavaró nemzetközi botrány. Végül pedig a magánszemélyeknek ajánlott óvintézkedések várják a kíváncsi olvasókat.

Ahol a Vezúv az úr

Kalandozások a festői Kampánia földjén

Az öthúrú hegedűnek, amely jelzővel a szépirodalom olykor Olaszországot illeti, az egyik legegzotikusabb és legtitokzatosabb szólama minden bizonnyal a világhírű dél-itáliai kikötőváros: az ókori Neapolis, azaz a mai Nápoly.

Két tűz között

Az Iránt sújtó amerikai szankciók hatása Európára

Irán és az Egyesült Államok gyanakvó és ellenséges kapcsolatának hosszú története van, amely egészen 1979-ig, az iráni iszlám forradalomig nyúlik vissza. A feszült helyzetet valamelyest rendezte a 2016-os nukleáris megállapodás, ámde az amerikai elnökválasztás sok esetben új fordulatot hozott, melyek közül az amerikai-iráni kapcsolat sem maradt kivétel. A problémák első sorban a nukleáris megállapodásból való kilépéssel kezdődtek, melyet az Irán ellen szóló szankciók újbóli bevezetése követett. Ezek várhatóan november elejétől, két szakaszban lépnek életbe.

Egy nap a filmvásznon

Egy anya viszontagságai 100 percben

Az "Egy nap" Szilágyi Zsófia 2018-ban készült filmdrámája, amely FIPRESCI-díjat nyert a Kritikusok Hete versenyprogramjában, ahol minden évben mindössze hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be. Szilágyi Zsófia rendező mellett a főszerepet játszó Szamosi Zsófia és a két producer, Kenesei Edina és Pataki Ági arra vállalkoztak, hogy bemutassák egy kisgyermekes anya percekre beosztott idejét.

Méhek nélkül?

Alternatív megoldások a méhek védelmére és pótlására

A méhek beporzási munkája nélkül feltételezhető, hogy idővel a gyümölcseink és zöldségeink 30%-a eltűnne a föld színéről, amelynek következtében mintegy növekvő hólabdaként halnának ki más és más élőlények, amelyek pusztulását újabbak követnék. Vajon hol tart most a tudomány és a társadalom a probléma megoldásában?