EFOTT 2017
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 10. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Szavazzon az ELTE új arculatára!

2017-ben megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem vizuális megjelenése. A munka kezdetén ...

EFOTT Diákkedvezmény ELTE-s diákoknak is!

Hello ELTE TáTK! Hello EFOTT!Sean Paul, Hurts, Tinie Tempah, Borgore, Halott Pénz, vízpart, lángos ...

Oktatás Hallgatói Véleményezése

A megszokottak szerint az ELTE Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) felmérés keretében a mostani ...

Rektori Sporttámogatás, Hallgatói Kultúrális és Szakmai Pályázat

Rektori Sporttámogatás Az ELTE hallgatói ügyek rektori biztosa és a Hallgatói Önkormányzat elnöke ...

Kiegészítő informatikai képzés ELTE hallgatóknak

Az ELTE Informatikai Kar pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévre, egyéves kiegészítő informatikai ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok

Mindenki a fedélzetre!

Beszámoló a Paddy And The Rats koncertjéről

Általában nem vagyok híve sem a zenében, sem úgy egyébként az életben annak, hogy ha az ember két teljesen különböző dolgot „vesz kézhez” és összekeveri őket, akkor abból feltétlenül valami jó fog kisülni. Sokáig tartotta is magát ez a szilárd elképzelés bennem, mígnem barátaim révén megismertem a Paddy And The Rats nevű, talán kijelenthetem, hogy mostanra a fiatal rockrajongók körében már-már kultikussá vált magyar bandát, amely történetesen az ír, illetve a kelta népzenei elemeket vegyíti a „hagyományos” (a Sum41-t, Green Day-t és hasonló nagyágyúkat leszámítva mostanság kicsit kihalófélben lévő) punk rockkal. Találkozásom ezzel a merész, de meglepő módon működőképes irányzattal így gyorsan rácáfolt a korábbiakra.

„Második otthonok…”

„Második otthonok”— szól az át- vagy összefoglaló cím a Szegedi Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének új kiállításán. Ez a tanszéki hagyományokat követő folyosó-tárlat a szűk tér jelképes kibővítésével él, mikor fotók és rövid tematikus ismertetések révén invokálja azt a végtelen elbeszélés-hálót, amelybe a lét és a hogylét/jóllét társadalmi életvilága tolul be…, éppenséggel Szeged egykori élettereit idézve vagy a Balatonakali üdülőtelep, a Tiszaparti nyaralók, tóparti házak és lakótelepi garázsok, polgári villák vagy fürdők egykori és mai fotóival.

Női szerep(lés)?

Beszámoló a Gumiszoba blog eseményéről

Laza szombati pszichodrámával egybekötött, nők egymás közötti, patriarchális berendezkedés és még sok egyéb női kín elleni „őrjöngése” a Gumiszobával a Művelődési Szinten.

Kultfilmek újra feldolgozva

Egy csodálatos elme titkai

Miután az utóbbi időben számtalan lehetséges ötlet megfogalmazódott a fejemben, kisebb dilemmába estem amiatt, hogy következőnek melyik elmulasztott filmklasszikus lenne a megfelelő választás, ám végül sikeresen rátaláltam egy 2001-es életrajzi filmdrámára, az Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) című alkotásra.

Orosz avantgárd az 1910-1920-as években

Szemmel láthatóan van egyfajta„mazochista” hajlamom: olyan kiállításokról próbálok írni, melyek formabontóak, éppen ezért nehezen értelmezhetőek, szubjektívek, absztraktak. Tehát irány a Nemzeti Galéria.

Minden rohad, ami fénylik

Az új magyar sorozat nyomában

November 8-án elindult a magyar HBO harmadik saját gyártású sorozata, az Aranyélet (korábbiak: Társas játék, Terápia). A sorozat nyolc részét közel nyolcvan napon át forgatták a legkülönfélébb helyszíneken: budai luxuskörnyezettől kezdve egy lepukkant detoxikáló kórterméig.

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban…

A Csillagok háborúja politológus szemmel

Mint manapság mindenhol, itt, a TátKontúrban is meg kell jelennie legalább egy cikknek a Star Wars filmekkel kapcsolatosan a nagy nap, azaz december 18-a után.

Színezni jó!

Vissza a gyerekkorba

Nincs olyan közöttünk, akinek gyerekkorában ne lett volna legalább egy (ha nem több) színezős könyve. Ha azt hiszed, hogy ez az öröm a felnőtté válásod miatt elveszett, és már sosem ülhetsz a színező füzeted felett körülötted színesceruzák százaival, akkor van számodra egy jó hírem.

Amikor egy nyugdíjas gyakornoknak áll

Robert de Niro A kezdő című filmben

„Mindannyiunknak van választása, hogy mit kezd az életével, még akkor is, ha a többség ezt nem így látja, és azt gondolja, az élet az, ami csak úgy megtörténik velünk.”- írja Szabó Péter, író. Ki gondolta volna például, hogy az idén 72 éves Robert de Niro új filmjében gyakornoknak áll? Én biztosan nem, pedig megtette és nem járt rosszul!

Miről álmodik az ország 2015-ben?

kritika az ARC kiállításról

Idén 15. alkalommal került megrendezésre az ARC plakátkiállítás, amely az eddigi évekhez hasonlóan most is az 56-osok terén kapott helyet.

Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét

Itt a nyár, a vizsgaidőszak, a köztes lélegzetvétel, és utána a jól megérdemelt szabadság. Andrus Kivirähk könyvét erre az időszakra javaslom, mert üdítően új, facsaróan szellemes, és még kellően kritikus is.

Haza, becsület és egyéb drogok

A Morfium című könyvről

Szczepan Twardoch könyve igazán nem árul zsákbamacskát. Az egészen kivételesen zseniális borítótól a belső oldalon olvasható idézetekig őszintén vállalja magát. Ez nem egy erkölcsös, hazaszeretettől tobzódó hős magasztos kalandjairól szóló regény… De közben valahogy mégis.

A Deadpool odacsapott

Siker, és ami mögötte van

Miért robbantott bankot a Deadpool című szuperhősfilm?

A Széchenyi István Szakkollégium bemutatása

Gyere velünk a Bevonó Táborba!

A SZISZ egy olyan közösség és szellemi műhely, melynek tagjai egyrészt magas színvonalú szakmai tevékenységet folytatnak a kollégium kurzusrendszerének köszönhetően, másrészt egy kis „családot” is alkotnak, hiszen a tagság nagy része együtt lakik a Ráday utcai kollégium második emeletén, és az év során számos szervezett és spontán közösségi programon vesz részt. A szakmai rendszer alapját a négy sáv, a Szociológia, a Law & Economics, a Kormányzati gazdaságtan és a Pénzügyi közgazdaságtan képezi, a felvételi során ezek közül kell egyet választani.

A Matuzsálem-összeesküvés

Regény az időskori szerepekről és azok eltűnéséről

„Festhetjük a hajunkat, De egyvalamit nem változtathatunk meg. Nem menekülhetünk magunk elől, magunk elől… Furcsa, ahogy minden hanyatlásnak indul. Segítsetek tehát az öregeknek.”

Szabadulás

A TátKontúr csapatépíteni megy

Az ember társas lény. Ezt tudjuk, ha még nem is feltétlenül saját tapasztalataink alapján, Elliot Aronson szociálpszichológus könyvéből. Azért, hogy az emberek ne csupán a saját munkájukat, előrejutásukat, eredményeiket hajtsák, s végre elkezdjenek közösségi szinten, csapatként dolgozni, tenni kell.

Lux-filmnapok

Lásd meg Európa igazi arcát!

A Lux-díj jelöltjei idén is nagy hatást gyakoroltak a nézőkre. November 3-a és 5-e között az Uránia Nemzeti Filmszínházban három olyan drámát nézhettünk meg az esemény keretében, amik megdöbbentő érzékenységgel mutatnak rá a napjainkban megjelenő társadalmi nehézségekre.

Hétköznapi absztrakció

Hogyan értelmezzük az általunk ismertet máshogy, csináljunk újat a meglévőből és gondoljuk újra a világot

A Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop + The East Side Story című időszakos kiállításán jártam, ahol a legismertebb pop-art művészek absztrakt, meglepő, izgalmas alkotásait tekinthettem meg.

Ízelítő egy gramofonestből

Hölgyeknek és uraknak egyaránt

Idén is megrendezésre került a Színházak Éjszakája. A rendkívül nagy érdeklődés ellenére sikerült bejutnunk Gallusz Niki és partnere önálló gramofonestjére.

Elsodort Világ

Plakát Álmok – kiállítás a 20. század viharos évtizedeiről

Elakadt a lélegzetem, amikor tudatosult bennem, mit látok… Választásom ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítására esett: Elsodort Világ. Plakát Álmok 1910-1920.