EFOTT 2017
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 10. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Választási kiírás

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Jelentkezz Ellenőrző bizottsági tagnak!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Ellenörző Bizottságába is lehetőség nyílik jelentkezni ...

Jelentkezz a Rendezvényes Bizottság elnöki tisztségére!

Szeretsz rendezvényeket szervezni? Részt akarsz venni mindenben? Jó a problémamegoldó ...

Jelentkezz Kollégiumi referensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzatának Szociális bizottságába keresünk kollégiumi ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok

Tristan Garcia: Browser zsinórjai

Örökkévalóság, de nem halhatatlanság, kietlenség, de nem reménytelenség, változatlanság, unalom és a túlélésért való küzdelem Tristan Garcia első magyarul megjelent regényében.

Csoda Tanoda

A szív-csak-rád vár!

Helytelen hasonlat lenne úgy bemutatni a tanodai életet, mint egy több helyen léket kapott, nyílt tengeren süllyedő hajóból tenyérrel, kanalakkal meg lyukas lábasokkal vizet meregetők elkeseredett tevékenységét. Megfelelőbb analógia, ha úgy próbáljuk lefesteni, mint a kisebb, fejletlenebb településeken lassítás nélkül tovarobogó vonatra menet közben utasokat felsegítők megfeszített munkáját, ahol egyesek a szerelvényről nyújtják a kezüket, míg mások futnak mellette és feltolják azokat, akikre nem vártak. Legalábbis a kedvezőbb forgatókönyv esetén.

Csatlakozz a TátKontúrhoz!

Kedvcsináló egy tavalyi gólyától

Amikor közel egy évvel ezelőtt kalandvágyó, leendő elsősökként leutaztunk Szolnokra a TáTK felejthetetlen gólyatáborába, talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy még egyáltalán nem gondoltam volna, hogy hamarosan a másik oldalon fogom találni magamat, és immár tapasztalt felsőéves hallgatóként most ugyanúgy elkezdem továbbadni azokat a tippeket, trükköket és tanácsokat, amelyekre egy ELTE-s egyetemistának csak szüksége lehet.

Mindenki a fedélzetre!

Beszámoló a Paddy And The Rats koncertjéről

Általában nem vagyok híve sem a zenében, sem úgy egyébként az életben annak, hogy ha az ember két teljesen különböző dolgot „vesz kézhez” és összekeveri őket, akkor abból feltétlenül valami jó fog kisülni. Sokáig tartotta is magát ez a szilárd elképzelés bennem, mígnem barátaim révén megismertem a Paddy And The Rats nevű, talán kijelenthetem, hogy mostanra a fiatal rockrajongók körében már-már kultikussá vált magyar bandát, amely történetesen az ír, illetve a kelta népzenei elemeket vegyíti a „hagyományos” (a Sum41-t, Green Day-t és hasonló nagyágyúkat leszámítva mostanság kicsit kihalófélben lévő) punk rockkal. Találkozásom ezzel a merész, de meglepő módon működőképes irányzattal így gyorsan rácáfolt a korábbiakra.

Haza, becsület és egyéb drogok

A Morfium című könyvről

Szczepan Twardoch könyve igazán nem árul zsákbamacskát. Az egészen kivételesen zseniális borítótól a belső oldalon olvasható idézetekig őszintén vállalja magát. Ez nem egy erkölcsös, hazaszeretettől tobzódó hős magasztos kalandjairól szóló regény… De közben valahogy mégis.

Kultfilmek újra feldolgozva

Egy csodálatos elme titkai

Miután az utóbbi időben számtalan lehetséges ötlet megfogalmazódott a fejemben, kisebb dilemmába estem amiatt, hogy következőnek melyik elmulasztott filmklasszikus lenne a megfelelő választás, ám végül sikeresen rátaláltam egy 2001-es életrajzi filmdrámára, az Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) című alkotásra.

Orosz avantgárd az 1910-1920-as években

Szemmel láthatóan van egyfajta„mazochista” hajlamom: olyan kiállításokról próbálok írni, melyek formabontóak, éppen ezért nehezen értelmezhetőek, szubjektívek, absztraktak. Tehát irány a Nemzeti Galéria.

A Széchenyi István Szakkollégium bemutatása

Gyere velünk a Bevonó Táborba!

A SZISZ egy olyan közösség és szellemi műhely, melynek tagjai egyrészt magas színvonalú szakmai tevékenységet folytatnak a kollégium kurzusrendszerének köszönhetően, másrészt egy kis „családot” is alkotnak, hiszen a tagság nagy része együtt lakik a Ráday utcai kollégium második emeletén, és az év során számos szervezett és spontán közösségi programon vesz részt. A szakmai rendszer alapját a négy sáv, a Szociológia, a Law & Economics, a Kormányzati gazdaságtan és a Pénzügyi közgazdaságtan képezi, a felvételi során ezek közül kell egyet választani.

Minden rohad, ami fénylik

Az új magyar sorozat nyomában

November 8-án elindult a magyar HBO harmadik saját gyártású sorozata, az Aranyélet (korábbiak: Társas játék, Terápia). A sorozat nyolc részét közel nyolcvan napon át forgatták a legkülönfélébb helyszíneken: budai luxuskörnyezettől kezdve egy lepukkant detoxikáló kórterméig.

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban…

A Csillagok háborúja politológus szemmel

Mint manapság mindenhol, itt, a TátKontúrban is meg kell jelennie legalább egy cikknek a Star Wars filmekkel kapcsolatosan a nagy nap, azaz december 18-a után.

Közünk van 1máshoz

Mit tudnak csinálni együtt középiskolások és nyugdíjas korúak egy egész álló nap?

A Közünk van 1máshoz magánszemélyek által kezdeményezett program, de a Noha stúdió és alkotóműhely biztosítja a szervezeti hátteret. Bár csak idén indult útjára, hosszú távú projektet vizionálnak a szervezők, több programelemmel, közösségépítéssel, igazi intézménnyé válással. A program célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a 14-18 éves korosztály és a hatvan évnél idősebb emberek között. Az alábbiakban a Közünk van 1máshoz Napról olvashattok, melyet október 22-én rendeztek meg a Fogas Házban, ahol gyakornokokként voltunk jelen. Öröm volt olyan napot szervezni, ahol az idősek és fiatalok egyaránt értő fülekre találhattak

Aranyélet

Kritika az első évadról

Mostanában sok helyen olvasom azt az állítást, miszerint a filmeknek vége, a sorozatoké a jövő. Ezt azért erős túlzásnak érzem, de tény és való, hogy van alapja. Az utóbbi években olyan erős mezőny alakult ki a sorozatpiacon, amit 10-20 évvel ezelőtt nehezen tudtunk volna elképzelni. Most már ott tartunk, hogy egyáltalán nem ciki, ha Kevin Spacey, vagy akár Matthew McConaughey főszerepet vállal egy sorozatban. Sőt, az utóbbi időben egyre több A-kategóriás színész jelenik meg minisorozatokban.

Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét

Itt a nyár, a vizsgaidőszak, a köztes lélegzetvétel, és utána a jól megérdemelt szabadság. Andrus Kivirähk könyvét erre az időszakra javaslom, mert üdítően új, facsaróan szellemes, és még kellően kritikus is.

„Második otthonok…”

„Második otthonok”— szól az át- vagy összefoglaló cím a Szegedi Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének új kiállításán. Ez a tanszéki hagyományokat követő folyosó-tárlat a szűk tér jelképes kibővítésével él, mikor fotók és rövid tematikus ismertetések révén invokálja azt a végtelen elbeszélés-hálót, amelybe a lét és a hogylét/jóllét társadalmi életvilága tolul be…, éppenséggel Szeged egykori élettereit idézve vagy a Balatonakali üdülőtelep, a Tiszaparti nyaralók, tóparti házak és lakótelepi garázsok, polgári villák vagy fürdők egykori és mai fotóival.

Női szerep(lés)?

Beszámoló a Gumiszoba blog eseményéről

Laza szombati pszichodrámával egybekötött, nők egymás közötti, patriarchális berendezkedés és még sok egyéb női kín elleni „őrjöngése” a Gumiszobával a Művelődési Szinten.

A Deadpool odacsapott

Siker, és ami mögötte van

Miért robbantott bankot a Deadpool című szuperhősfilm?

A Matuzsálem-összeesküvés

Regény az időskori szerepekről és azok eltűnéséről

„Festhetjük a hajunkat, De egyvalamit nem változtathatunk meg. Nem menekülhetünk magunk elől, magunk elől… Furcsa, ahogy minden hanyatlásnak indul. Segítsetek tehát az öregeknek.”

Szabadulás

A TátKontúr csapatépíteni megy

Az ember társas lény. Ezt tudjuk, ha még nem is feltétlenül saját tapasztalataink alapján, Elliot Aronson szociálpszichológus könyvéből. Azért, hogy az emberek ne csupán a saját munkájukat, előrejutásukat, eredményeiket hajtsák, s végre elkezdjenek közösségi szinten, csapatként dolgozni, tenni kell.

Színezni jó!

Vissza a gyerekkorba

Nincs olyan közöttünk, akinek gyerekkorában ne lett volna legalább egy (ha nem több) színezős könyve. Ha azt hiszed, hogy ez az öröm a felnőtté válásod miatt elveszett, és már sosem ülhetsz a színező füzeted felett körülötted színesceruzák százaival, akkor van számodra egy jó hírem.

Lux-filmnapok

Lásd meg Európa igazi arcát!

A Lux-díj jelöltjei idén is nagy hatást gyakoroltak a nézőkre. November 3-a és 5-e között az Uránia Nemzeti Filmszínházban három olyan drámát nézhettünk meg az esemény keretében, amik megdöbbentő érzékenységgel mutatnak rá a napjainkban megjelenő társadalmi nehézségekre.