XIX. Nemzetközi NATO-konferencia

EFOTT 2017
Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Választási kiírás

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Jelentkezz Ellenőrző bizottsági tagnak!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Ellenörző Bizottságába is lehetőség nyílik jelentkezni ...

Jelentkezz a Rendezvényes Bizottság elnöki tisztségére!

Szeretsz rendezvényeket szervezni? Részt akarsz venni mindenben? Jó a problémamegoldó ...

Jelentkezz Kollégiumi referensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzatának Szociális bizottságába keresünk kollégiumi ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Kül-Ügyes
Utoljára frissítve: 2016. március 01. 12:38, kedd
2016. január 22. 17:42, péntek

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács (HYAC) tagjaként november 29-én részt vehettem a XIX. Nemzetközi NATO-konferencián, melynek témája a védelmi és biztonsági adaptáció volt. A felszólalók részletesen beszéltek a jövőbeli tervekről és a legnagyobb kihívásokról.

Jelenleg az észak-afrikai és a közel-keleti területeken a radikalizmus növekedése, a kedvezőtlen gazdasági, politikai és demográfiai okok miatt nehezedik migrációs nyomás Európára. Ennek megoldása érdekében elsődleges feladatként kellene tekinteni a térség támogatására és stabilizálására, amit a NATO partnerségi kapcsolatokon keresztül, a partnerországok biztonsági és védelmi fejlesztéseivel érhet el – hangzott el a konferencián. Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte: Magyarország támogatja a NATO fejlesztési terveit és a balkáni együttműködést. Fontos, hogy a többi tagállam is hasonlóan növelje költségvetését, mivel jelenleg a NATO keretében az Európai Unió biztonságát az Egyesült Államok garantálja. Aránytalanul kis szerepet játszanak az EU országai a szervezeten belül az USA-val szemben. Jelenleg mindössze Észtország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Görögország és az Egyesült Államok évi NATO-költségvetése haladja meg a 2%-ot, a többi tagállam jelentős lemaradással bír, köztük Magyarország (0,9%) is. 2022-ig a cél a magyar NATO-költségvetés megduplázása - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter, azonban figyelembe kell venni, hogy ez még mindig az állami költségvetés 2%-a alatt maradna, tehát a valós cél a 2% elérése és annak a hosszú távon való fenntartása lenne. Fontos emellett a NATO egységek fejlesztése és a katonai intézkedések összeegyeztetése is.

Forrás: nato.int

A konferencián több felszólaló is beszélt a walesi csúcson létrehozott készenléti akciótervről, aminek célja, hogy a szövetség megtartsa magas szintű reagáló képességét a gyorsan változó geopolitikai környezetben, demonstrálja a szövetségesek közti szolidaritást, valamint megfelelő biztosítékot nyújtson a keleti tagállamok számára. Az akcióterv két pillérből áll: biztosítási intézkedésekből (Assurance Measures), melyek célja a katonai jelenlét és a védelmi képességek fejlesztése rövid távon (pl.: a NATO négyről tizenhatra növelte a Baltikumban őrjáratozó vadászgépek számát), valamint az adaptációs intézkedésekből (Adaptation Measures), amelyek a szövetség hosszú távú transzformációját foglalják magukban (pl.: a Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Erő létrehozása). Mikola István megjegyezte: a készenléti akcióterv implementációja jól halad a NATO-ban. Szükség is van ezekre a lépésekre, hiszen 1990 óta leginkább napjainkban érezhető a biztonság hiánya: Kína még mindig veszélyeket hordoz magában, a terrorizmust az elmúlt 10 évben sem sikerült visszaszorítani, a párizsi támadás egy új típusú kihívást jelent és Oroszország egyre aktívabb katonai tevékenysége is biztonsági kockázattal jár a NATO-tagállamai számára – hangzott el a konferencián. Bizonyos keleti tagállamok a biztonság hiányát tapasztalják, ezért közösen kell erőt demonstrálnunk - jelentette ki Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke. A keleti kihívást a NATO már tapasztalta, és elrettentéssel tudja kezelni, de a valós probléma a déli kihívás, melyet a szövetség korábban még nem tapasztalt, és emiatt kezelni sem tud. Kérdés tehát, hogy az elrettentés doktrínája mennyire alkalmazható.

A walesi csúcs egyik eredménye az új felfogás szerinti működés, a jövőben rendszeresen lesznek jelen szárazföldi és légi csapatok a keleti szövetségeseknél. Az Egyesült Államok mellett csak Magyarország lövészszázada állomásozik hosszabb távon a Baltikumban. Emellett jelenleg 370 magyar katona teljesít szolgálatot Koszovóban, és Afganisztánban sem csökkentjük jelenlétünket.

Történelmi időket élünk, ami egyben kihívást és lehetőséget is hordoz magában, ezért fontos, hogy a következő években a szervezet tovább erősödjön. A walesi csúcson hosszú távú döntéseket nem lehetett meghozni, így a varsói csúcsnak 28 ország véleményének összekovácsolása lesz az elsődleges feladata. Ahogy Winston Churchill is mondta: „If we are together nothing is impossible. If we are divided all will fail.” (Winston Churcill’s Greatest Quotes)