A klímacsúcs lábjegyzetébe

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

TáTK Küldöttgyűlés 2018.05.16.

Szeretettel várunk minden érdeklődő hallgatót a TáTK Küldöttgyűlésére, hiszen az ülések nyitottak!

Jelentkezz Tanulmányi Alelnöknek!

Szeretsz képben lenni az aktuális tanulmányi vonatkozású jogaiddal és kötelezettségeiddel?

Jelentkezz a Külügyi Bizottság Elnökének!

Érdekelnek a külföldi lehetőségek? Szeretnél jobb belátást nyerni arról, hogy mennyi ilyen ...

PótVálasztási Eredmények - 2017/18/2

ELTE TáTK HÖK 2018. tavaszi pótválasztások eredményei - a jegyzőkönyvet ide kattintva tekintheted ...

Vizsgajelentkezés

Kedves TáTK-s hallgatók!A jóidő közeledtével a vizsgák sem maradhatnak el. Ne felejts el te is ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2016. március 01. 12:33, kedd
2016. január 16. 18:48, szombat

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

Megállapodtak a „nagyok”. Tapsoltak a többiek. A sikersztori elindult: megvédjük a Földet! Értem én, de mitől? A légkör felmelegedését elősegítő gázoktól? A magas szén-monoxid-dioxid-trioxid kibocsátástól? A fröccsöntött Star Wars-babákat motorikusan vásárló rajongóktól? Vagy a Hobbit 4-től? Szigorúan környezetvédelmi szempontból. A Földet nem kell megvédeni, a Föld, ami évcsilliókon át megvolt, változott, nincs veszélyben. Fajok jöttek és mentek, s „az univerzum észre sem vette” – ahogy Dr. Manhattan dobná erre apatikusan. A Földet, ha tényleg meg kell védeni, akkor azt saját magunktól, az embertől kell. S ha ebben nyíltan vagy látensen egyetértünk, akkor jön a következő, kevésbé sem simogató kérdés: hogyan? Szóljunk az indiaiaknak, hogy ne „népességrobbanjanak”?

Az amerikaiaknak, hogy ne tolják a pénzt a hadiiparba? A kínaiaknak, hogy lejjebb kellene vinni a szénfelhasználást és a turbó kommunizmust? Nyilván meg kell egyezni egy kvótáról, amit majd mindenki szépen betart. Lesz addig úgyis még pár nagy polémia, kormányváltások, migráns-, menekült- vagy illegálisbevándorló-hullámok. Ha valakinek nem sikerül, majd ráfogja az előző ciklusokra. Problem solved. Az élelmesebbek majd eladják a kvótáikat azoknak, akik mégsem akarnák (pardon, helyesebben: tudnák) betartani az egyezményt teljesen.

Ha valóban (nem vagyok klímaszkeptikus) elkezdene nőni az átlaghőmérséklet, akkor az nem a Földnek, hanem a humanoidoknak lenne probléma, más fajokkal együtt persze. Elindulna egy még nagyobb menekülthullám azokról a területekről, ahol már nem igazán terem semmi.Talán háborúk is kirobbannának – meglepő módon (- dehogy): a vízért. Mi lenne a vége? Az emberiség kimerül, nem lesz probléma a népesség magas száma, talán ki is hal a faj. A Föld? Az majd új fajokat kap. Ahogy Darwin mondta: a legrátermettebb éli túl. Történt már ilyen nem egyszer. S „az univerzum észre sem veszi”.