A klímacsúcs lábjegyzetébe

EFOTT 2017
Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Választási kiírás

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Jelentkezz Ellenőrző bizottsági tagnak!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Ellenörző Bizottságába is lehetőség nyílik jelentkezni ...

Jelentkezz a Rendezvényes Bizottság elnöki tisztségére!

Szeretsz rendezvényeket szervezni? Részt akarsz venni mindenben? Jó a problémamegoldó ...

Jelentkezz Kollégiumi referensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzatának Szociális bizottságába keresünk kollégiumi ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Kül-Ügyes
Utoljára frissítve: 2016. március 01. 12:33, kedd
2016. január 16. 18:48, szombat

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

Megállapodtak a „nagyok”. Tapsoltak a többiek. A sikersztori elindult: megvédjük a Földet! Értem én, de mitől? A légkör felmelegedését elősegítő gázoktól? A magas szén-monoxid-dioxid-trioxid kibocsátástól? A fröccsöntött Star Wars-babákat motorikusan vásárló rajongóktól? Vagy a Hobbit 4-től? Szigorúan környezetvédelmi szempontból. A Földet nem kell megvédeni, a Föld, ami évcsilliókon át megvolt, változott, nincs veszélyben. Fajok jöttek és mentek, s „az univerzum észre sem vette” – ahogy Dr. Manhattan dobná erre apatikusan. A Földet, ha tényleg meg kell védeni, akkor azt saját magunktól, az embertől kell. S ha ebben nyíltan vagy látensen egyetértünk, akkor jön a következő, kevésbé sem simogató kérdés: hogyan? Szóljunk az indiaiaknak, hogy ne „népességrobbanjanak”?

Az amerikaiaknak, hogy ne tolják a pénzt a hadiiparba? A kínaiaknak, hogy lejjebb kellene vinni a szénfelhasználást és a turbó kommunizmust? Nyilván meg kell egyezni egy kvótáról, amit majd mindenki szépen betart. Lesz addig úgyis még pár nagy polémia, kormányváltások, migráns-, menekült- vagy illegálisbevándorló-hullámok. Ha valakinek nem sikerül, majd ráfogja az előző ciklusokra. Problem solved. Az élelmesebbek majd eladják a kvótáikat azoknak, akik mégsem akarnák (pardon, helyesebben: tudnák) betartani az egyezményt teljesen.

Ha valóban (nem vagyok klímaszkeptikus) elkezdene nőni az átlaghőmérséklet, akkor az nem a Földnek, hanem a humanoidoknak lenne probléma, más fajokkal együtt persze. Elindulna egy még nagyobb menekülthullám azokról a területekről, ahol már nem igazán terem semmi.Talán háborúk is kirobbannának – meglepő módon (- dehogy): a vízért. Mi lenne a vége? Az emberiség kimerül, nem lesz probléma a népesség magas száma, talán ki is hal a faj. A Föld? Az majd új fajokat kap. Ahogy Darwin mondta: a legrátermettebb éli túl. Történt már ilyen nem egyszer. S „az univerzum észre sem veszi”.