A klímacsúcs lábjegyzetébe

DOLGOZZ AZ EFOTT-ON!
Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Kiállásunk a Közép-európai Egyetem (CEU) és a tudomány függetlensége mellett.

Mi, az ELTE Társadalomtudományi Kar hallgatói önkormányzata, ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat a ...

[KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉS]

Kedves hallgatók!Az ELTE Kollégiumi Szolgáltató Központ megújult felvételi szabályzattal felsőéves ...

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:-Gazdasági ...

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:- Kommunikációs Bizottság ...

ELTE TáTK HÖK Választások - Jelöltek 2017. március 26.

ELTE TáTK HÖK Választások – Jelöltek2017. március 26.Hallgatói Önkormányzat elnökjelöltje – ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 44

2017. április 27.

Szociális Munka Világnapja 2017

Képek száma: 119

2017. március 24.

III. Emberi Jogi Konferencia

Képek száma: 15

2016. december 7.

További fotóalbumok
EFOTT 2016
Kül-Ügyes
Utoljára frissítve: 2016. március 01. 12:33, kedd
2016. január 16. 18:48, szombat

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

Megállapodtak a „nagyok”. Tapsoltak a többiek. A sikersztori elindult: megvédjük a Földet! Értem én, de mitől? A légkör felmelegedését elősegítő gázoktól? A magas szén-monoxid-dioxid-trioxid kibocsátástól? A fröccsöntött Star Wars-babákat motorikusan vásárló rajongóktól? Vagy a Hobbit 4-től? Szigorúan környezetvédelmi szempontból. A Földet nem kell megvédeni, a Föld, ami évcsilliókon át megvolt, változott, nincs veszélyben. Fajok jöttek és mentek, s „az univerzum észre sem vette” – ahogy Dr. Manhattan dobná erre apatikusan. A Földet, ha tényleg meg kell védeni, akkor azt saját magunktól, az embertől kell. S ha ebben nyíltan vagy látensen egyetértünk, akkor jön a következő, kevésbé sem simogató kérdés: hogyan? Szóljunk az indiaiaknak, hogy ne „népességrobbanjanak”?

Az amerikaiaknak, hogy ne tolják a pénzt a hadiiparba? A kínaiaknak, hogy lejjebb kellene vinni a szénfelhasználást és a turbó kommunizmust? Nyilván meg kell egyezni egy kvótáról, amit majd mindenki szépen betart. Lesz addig úgyis még pár nagy polémia, kormányváltások, migráns-, menekült- vagy illegálisbevándorló-hullámok. Ha valakinek nem sikerül, majd ráfogja az előző ciklusokra. Problem solved. Az élelmesebbek majd eladják a kvótáikat azoknak, akik mégsem akarnák (pardon, helyesebben: tudnák) betartani az egyezményt teljesen.

Ha valóban (nem vagyok klímaszkeptikus) elkezdene nőni az átlaghőmérséklet, akkor az nem a Földnek, hanem a humanoidoknak lenne probléma, más fajokkal együtt persze. Elindulna egy még nagyobb menekülthullám azokról a területekről, ahol már nem igazán terem semmi.Talán háborúk is kirobbannának – meglepő módon (- dehogy): a vízért. Mi lenne a vége? Az emberiség kimerül, nem lesz probléma a népesség magas száma, talán ki is hal a faj. A Föld? Az majd új fajokat kap. Ahogy Darwin mondta: a legrátermettebb éli túl. Történt már ilyen nem egyszer. S „az univerzum észre sem veszi”.