A klímacsúcs lábjegyzetébe

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Kollégiumi jelentkezés

Március 12-én 08:00 órakor kezdődik a felsőévesek kollégiumi jelentkezése!A felvételi kérelmek ...

Választási kiírás 2017/18 tavasz

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz Belügyi Bizottsági tagnak!

Precíz, pontos vagy, szeretsz koordinálni? Belátást nyernél a TáTK más szervezeteivel való ...

Rendszeres szociális támogatás

Kedves Hallgatók! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy lassan elérkezünk a Rendszeres ...

Jelentkezz Szombathelyi ügyekért felelős alelnöknek!

A Savaria Egyetemi Központban tanulsz? Szeretnéd képviselni hallgatótársaid és szívesen segítenél ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2016. március 01. 12:33, kedd
2016. január 16. 18:48, szombat

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

Megállapodtak a „nagyok”. Tapsoltak a többiek. A sikersztori elindult: megvédjük a Földet! Értem én, de mitől? A légkör felmelegedését elősegítő gázoktól? A magas szén-monoxid-dioxid-trioxid kibocsátástól? A fröccsöntött Star Wars-babákat motorikusan vásárló rajongóktól? Vagy a Hobbit 4-től? Szigorúan környezetvédelmi szempontból. A Földet nem kell megvédeni, a Föld, ami évcsilliókon át megvolt, változott, nincs veszélyben. Fajok jöttek és mentek, s „az univerzum észre sem vette” – ahogy Dr. Manhattan dobná erre apatikusan. A Földet, ha tényleg meg kell védeni, akkor azt saját magunktól, az embertől kell. S ha ebben nyíltan vagy látensen egyetértünk, akkor jön a következő, kevésbé sem simogató kérdés: hogyan? Szóljunk az indiaiaknak, hogy ne „népességrobbanjanak”?

Az amerikaiaknak, hogy ne tolják a pénzt a hadiiparba? A kínaiaknak, hogy lejjebb kellene vinni a szénfelhasználást és a turbó kommunizmust? Nyilván meg kell egyezni egy kvótáról, amit majd mindenki szépen betart. Lesz addig úgyis még pár nagy polémia, kormányváltások, migráns-, menekült- vagy illegálisbevándorló-hullámok. Ha valakinek nem sikerül, majd ráfogja az előző ciklusokra. Problem solved. Az élelmesebbek majd eladják a kvótáikat azoknak, akik mégsem akarnák (pardon, helyesebben: tudnák) betartani az egyezményt teljesen.

Ha valóban (nem vagyok klímaszkeptikus) elkezdene nőni az átlaghőmérséklet, akkor az nem a Földnek, hanem a humanoidoknak lenne probléma, más fajokkal együtt persze. Elindulna egy még nagyobb menekülthullám azokról a területekről, ahol már nem igazán terem semmi.Talán háborúk is kirobbannának – meglepő módon (- dehogy): a vízért. Mi lenne a vége? Az emberiség kimerül, nem lesz probléma a népesség magas száma, talán ki is hal a faj. A Föld? Az majd új fajokat kap. Ahogy Darwin mondta: a legrátermettebb éli túl. Történt már ilyen nem egyszer. S „az univerzum észre sem veszi”.