Lumos!

Visszatérés a Harry Potter világába

Megjelent ebben a számban:
8. évfolyam, 7. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

TáTK Küldöttgyűlés 2018.05.16.

Szeretettel várunk minden érdeklődő hallgatót a TáTK Küldöttgyűlésére, hiszen az ülések nyitottak!

Jelentkezz Tanulmányi Alelnöknek!

Szeretsz képben lenni az aktuális tanulmányi vonatkozású jogaiddal és kötelezettségeiddel?

Jelentkezz a Külügyi Bizottság Elnökének!

Érdekelnek a külföldi lehetőségek? Szeretnél jobb belátást nyerni arról, hogy mennyi ilyen ...

PótVálasztási Eredmények - 2017/18/2

ELTE TáTK HÖK 2018. tavaszi pótválasztások eredményei - a jegyzőkönyvet ide kattintva tekintheted ...

Vizsgajelentkezés

Kedves TáTK-s hallgatók!A jóidő közeledtével a vizsgák sem maradhatnak el. Ne felejts el te is ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

További fotóalbumok
Interkultúra
Utoljára frissítve: 2017. április 18. 17:28, kedd
2016. március 26. 15:30, szombat

Megmondom őszintén, én döbbenten vettem tudomásul, hogy az utolsó Harry Potter-könyv óta több mint 8 év telt el… Bizony, bizony, mi sem leszünk már fiatalabbak. Bár Rowling mester nem tétlenkedett ez idő alatt, a Harry Potter-világot erősen hanyagolta, de a varázslómentes éveknek úgy néz ki, végre vége…

J. K. Rowling publikált rövidebb írásokat a Pottermore oldalán, de alapvetően az elmúlt években nem volt arról szó, hogy komoly folytatásra készülne Harry és barátainak életével kapcsolatban. Íróként továbbra is aktív maradt, de teljesen más műfajokba kezdett.

Nagyon komolyan veszi az adományozást is, a gyűjtést a hátrányos helyzetű gyerekek számára. 2005-ben társalapítója lett a Children’s High Level Groupnak (CHLG), a Bogárd bárd meséivel pedig egy aukción több mint 1,95 millió fontot szerzett az alapítványnak. 2010-ben megalapította a Lumost, ami egész Európában segíti a gyermekeket, hogy egy biztonságosabb és nyugodtabb otthont találjanak.

Szóval Rowling „nem ült lustán a babérjain”, de mi azért mégiscsak reménykedtünk, hogy lesz még lehetőségünk újra beleolvasni a varázsvilágba. Ezért is leírhatatlan boldogság, hogy egyből két ilyen hírrel is szolgál nekünk a 2016-os év.

I.) Harry Potter és az elátkozott gyermek

Azt, hogy kicsoda Harry Potter, nem hiszem, hogy részleteznem kéne. Ha olvastátok, akkor azért, ha nem (ejnye), akkor azért. A Harry Potter - az eladások alapján - a valaha írt egyik legnépszerűbb könyvsorozat a világon (több mint 450 millió példányszám világszerte és 77 nyelvre lefordítva). A regénysorozat a celluloid szalagokat is meghódította, de most valami újra készül, a világot jelentő deszkákra.

Bizony, az új Harry Potter-történetet színházban láthatják majd a szerencsések a Palace Theatre-ben, Londonban. Tényleg szerencsésnek kell lenni, hogy bejussunk, mert csak az első 24 órában 175 ezer jegyet adtak el. A darab premierje 2016. július 30-án lesz, és már azt is tudjuk, hogy két részletben lesz előadva (persze a jegyek mindkét előadásra érvényesek).

J. K. Rowling két társszerzővel írta a darabot, a rendező John Tiffany-val és az angol drámaíró Jack Thorne-al. A három főszereplő színész nevét is tudjuk már: Jamie Parker (Harry), Noma Dumezweni (Hermione) és Paul Thornley (Ron). Érdekesség, hogy egy fekete színésznő fogja játszani Hermionét, amit bár sokat kritizáltak, Rowling kifejezetten támogatott. Egy Twitteres komment elég jól össze is foglalta: „If Helen Mirren can play the Queen, then Dumezweni can play Hermione. It’s theatre, dear.” (Kedvesem, ha Hellen Mirren eljátszhatja a királynőt, akkor Dumezweni is lehet Hermione.)

A történt ott folytatódik, ahol a hetedik könyv (Harry Potter és a Halál ereklyéi) véget ért, tehát 19 évvel vagyunk Voldemort bukása után. Rowling 2014-ben megjelentetett egy rövid írást a Pottermore oldalán, amiből tudjuk, Harry aurorként végzi a munkáját, Ron egy varázsviccboltot nyitott, Hermione pedig (elvileg) a Mágiaügyi Minisztérium Varázslényfelügyeleti Főosztályán helyezkedett el.

A darab Harry legkisebb fiáról, Albusról fog szólni. J. K. Rowling legalábbis ezt írja a Pottermore honlapján: „Sosem volt könnyű Harry Potternek lenni, a helyzeten pedig az sem segít, hogy a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt alkalmazottja, férj és háromgyerekes apa. Míg Harry a saját múltjával vívódik, legfiatalabb fiának, Albusnak meg kell küzdenie egy olyan családi örökséggel, amire sosem vágyott. Apának és fiának szembesülnie kell az igazsággal: néha a sötétség váratlan helyekről jön.”

Érdekesség még, hogy bár a 8. rész nem regény, hanem dráma formájában jön majd ki, a Harry Potter és az elátkozott gyermek első és második része már most az első helyen áll az Amazon és a Waterstones előrendelési listáján.

II.) Legendás állatok és megfigyelésük

A második fantasztikus Potter-hír egy film. Mégpedig a Legendás állatok és megfigyelésük (eredeti címén: Fantastic Beasts & Where to Find Them) c. fiktív tankönyv írójáról, Goethius Artemis Fido Salamander kalandjairól. A tankönyvet 2001-ben adta ki Rowling, de a mű szerzői jogairól az írónő lemondott, és a vásárlásából befolyt összeget a Comic Relief nevű alapítványnak ajánlotta fel. Egy könyv árának több mint a 80%-a a világon lévő szegény gyerekek javára folyik be. A könyvet anno magyar nyelvre Tóth Tamás Boldizsár fordította le és az Animus Kiadó adta ki.

A tankönyv egyik különlegessége - azon kívül, hogy kivételesen muglik is olvashatják, hogy a könyv Harry tulajdonát képezte (és Ronét, mert az övé szétesett), ezért a sok hasznos információ mellé az ő kommentárjaikat is elolvashatjuk.

Salamander a Roxfort után a minisztérium Varázslényfelügyeleti Főosztályán helyezkedett el, ahol (saját bevallása szerint) miután eltöltött két „lélekölően unalmas” évet a Házimanó Áttelepítési Részlegnél, áthelyezték a Bestia Tagozathoz, ahol végre megkezdhette izgalmas kutatásait. Érdemei közt van a Vérfarkasnyilvántartó 1947-es megalapítása és a kísérleti keresztezést tiltó törvény is. A magizoológia területén végzett munkáságáért 1979-ben Merlin-díj ezüst fokozatával tüntették ki.

Nos, ezek a tények, lássuk, mit tudunk a filmről.

Legendás állatok és megfigyelésük decemberen már a mozikban!

Salamandert a Mindenség elméletéért Oscar-díjjal jutalmazott Eddie Redmayne alakítja, míg a női főszereplőt Katherine Waterston. Főbb szerepekben feltűnik még a filmben Samantha Morton, Colin Farrell, Ezra Miller, Jon Voight és Ron Perlman. A pontos történetet még nem tudjuk, de az biztos, hogy fontos szerepet fog kapni egy bizonyos bőrönd, hiszen egy jó magizoológus mindig magánál tarja a munkáját, ergo Salamander bőröndje nagyobb belülről, mint kívülről az látszik (akárcsak a TARDIS). Szerencsétlenségére egy bestia elszabadul a varázsbőröndből, az amerikai mágiaügyi minisztérium pedig egy aurort, Gravest (Colin Farrell) küldi a probléma nyomába.

A szemfülesek már azt is tudják, hogy az amerikai minisztériumot MACUSA-nak hívják (Magical Congress of the United States of America), a mugli kormány nem tud a létezésükről (részben Salemnek köszönhetően), és a muglik amerikai elnevezése pedig No-Maj’(no-madge). A film 1926-ban játszódik majd, tehát jóval Harryéket megelőzően.

A filmet sajnos csak 2016. november 18-án mutatják be, de az első előzetes már kijött, úgyhogy ha eddig nem, akkor most mindenképpen nézzétek meg.