Nem mesél többet

Gene Wilderre emlékezünk

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Pótszavazás

Kedves Hallgatók!A választási bizottság ezennel meghírdeti pótszavazását. Az előző választáson nem ...

Kollégiumi jelentkezés

Március 12-én 08:00 órakor kezdődik a felsőévesek kollégiumi jelentkezése!A felvételi kérelmek ...

Választási kiírás 2017/18 tavasz

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz Belügyi Bizottsági tagnak!

Precíz, pontos vagy, szeretsz koordinálni? Belátást nyernél a TáTK más szervezeteivel való ...

Rendszeres szociális támogatás

Kedves Hallgatók! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy lassan elérkezünk a Rendszeres ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Interkultúra
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:02, csütörtök
2016. október 05. 16:00, szerda

2016-ban a világ talán egy kicsivel szomorúbb hellyé vált - ahogyan azt a hírekben is olvasni lehetett -, idén nyáron, 83 éves korában távozott közülünk Gene Wilder, amerikai színházi- és filmszínész, komikus, rendező, forgatókönyvíró és író.

1933-ban, Jerome Silverman néven született, művésznevét 26 éves korában vette fel. Színészi pályája családi okokból indult: betegségben szenvedő édesanyját akarta megnevettetni, így kezdődött az elismert és világhírű komikussá válásig vezető útja. Bár édesanyja katonaiskolába küldte, szülei tanácsa ellenére megmaradt a színészmesterség mellett és 15 évesen már színpadon szerepelt.

Több Off Broadway darab után első filmszerepe az 1967-es Bonny és Clyde-ban volt, 1968-ban pedig már mellékszereplői Oscar-jelölést kapott a Producerek-beli alakításáért. Az utóbbi műben dolgozott először együtt Mel Brookssal, akivel a későbbiekben több filmet is készítettek - köztük az Ifjú Frankensteint, amiért 1975-ben a ,,legjobb adaptált forgatókönyv” kategóriában Oscar-jelölést kaptak, és amely anyagilag is jövedelmező volt.

Első talán igazán emlékezetes szerepe a Roald Dahl regényéből készült Willy Wonka és a csokigyár (1971) címszerepe volt, amely Arany Glóbusz-jelölést hozott neki a "legjobb férfi főszereplő - zenés film vagy vígjáték" kategóriában. Ez utóbbi film híres jelenetéből számos mém is készült,a melynek köszönhetően Gene arcát a mai fiatalok is ismerhetik. Bevétel szempontjából azonban ez az alkotás nem volt igazán gyümölcsöző: Wilder csak a fiatal Woody Allen által rendezett Minden, amit tudni akartál a szexről ... című művel tudott visszatérni a siker útjára.

Forrás: http://cdn.collider.com/

Rendezői bemutatkozása a Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai volt 1975-ben. Ugyanebben az évben játszott először együtt Richard Pryorral - a Száguldás gyilkosságokkal című filmben -, amit 1980-ban a nekünk is ismerős Dutyi dili követett.

Az 1980-as években több sikertelen rendezés után végül 1989-ben ismét együtt szerepelt Pryorral, a Vaklárma című filmben. Utolsó közös filmjük az 1991-es Folt a zsákját volt.

Az 1990-es években ritkábban szerepelt, főleg egy NBC-s szitkomban és a Will és Grace című sorozatban láthattuk. Utóbbiért Emmy-díjat is kapott. Az ezredforduló óta visszavonultan élt negyedik feleségével, Karen Webb-bel, és irodalommal foglalkozott: egy személyes visszaemlékezés mellett két regényt és egy gyűjteményt adott ki. Augusztusban bekövetkezett halálát unokaöccse állítása szerint Alzheimer-kór okozta, amelyben bár már évek óta szenvedett, a saját kérésére nem hozták nyilvánosságra.

Nekem, mint húszas éveim végén járó fiatalnak, ugyan nem volt kortársam, nem is ismertem igazán gyerekként, mégis úgy vélem, a filmkészítés ismét egy olyan egyéniségétől kell most búcsút vennünk, aki nem csak sikeres, hanem színvonalas színész is volt, és aki a maga nemében minden bizonnyal pótolhatatlan.