Földalatti atombomba kísérletek Észak-Koreában

Új típusú robbanófejeket teszteltek a kommunista országban

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:17, csütörtök
2016. október 06. 15:00, csütörtök

A Richter skála 5,3-as erősségű rezgést mutat. Földrengés? Csak Észak-Korea ünnepli a kommunista rezsim 68. születésnapját. Ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása a diktatúrának, ami lassan atomhatalommá válik. Pak Gun Hje, dél-koreai elnök elítélte az akciót, valamint Japán és Kína sem nézi jó szemmel az Északiak újabb atomkísérletét. További robbantások várhatóak.

Forrás: http://cdn.images.express.co.uk/

Szeptember 9-én Észak-Korea végrehajtotta az ötödik atomrobbantását, a rengést a környező országok és az európai műszerek is érzékelték. Valószínűleg ez volt az eddigi legerősebb robbantása a lassan atomhatalommá váló Észak-Koreának, és nem kizárt, hogy lesz egy hatodik kísérlet is. A kísérleti robbantásokat 2006-ban kezdték. Idén januárban pedig a legutóbbi teszt során műholdat is felbocsájtottak egy tiltott ballisztikusrakéta-technológiával.

A kísérleteket az ország észak-nyugati területén (Punggye) végzik, a föld alatt. A 2006-os robbantáskor a kibocsátott energia kevesebb, mint tizede volt a Hiroshimainak. Ezek után egyre nagyobb erejű robbantásokat végeztek és különböző újításokat vezettek be, aminek következtében a szeizmikus mérések 4,3-as értékről egészen a mostani, 5,3-as értékig kúsztak fel. Eközben az észak-koreai állami média szerint a saját hidrogénbombájukat is kifejlesztették, és a bombák miniatürizálását is próbálják megoldani.

A mostani robbantást is egyfajta „innováció” övezte derül ki Phenjan nyilatkozatából. A robbantás egy új típusú robbanófej letesztelésével járt, ami az észak-koreai főváros szerint sikeresen zajlott.

Pak Gun Hje, dél-koreai elnök, a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szigorúbb szankciókat vezetnének be Észak-Koreával szemben. Barack Obama emellett kiterjesztené az atomvédelmét Dél-Koreára is. A dél-koreai elnök Obamával való telefonbeszélgetése során elmondta, Szöul „minden lehetséges eszközt” bevet, hogy Észak-Korea lemondjon az atomhatalmi törekvéseiről, emellett Kim Dzsong Un-t mániákusnak nevezte.

Forrás: http://www.young-diplomats.com/

A Rodong Szinmun, észak-koreai lapban olvasható nyilatkozat szerint az ország atom-és katonai hatalommá vált, így képesek csapást mérni az Egyesült Államok kontinentális részeire is, és leszámolni az amerikai imperialistákkal.

Sajnos nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, érdemes-e tartani a kommunista diktatúra bombáitól vagy, hogy kiszámíthassuk, mi lehet Kim Dzsong Un tervének következő lépése. A régió országai ugyan hozhatnak biztonsági lépéseket a kommunista rezsimmel szemben, azonban azt senki sem tudhatja, hogy ha befejeződnek a kísérleti robbantások, akkor mi lesz élesben.