Földalatti atombomba kísérletek Észak-Koreában

Új típusú robbanófejeket teszteltek a kommunista országban

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Rendszeres szociális támogatás

Kedves Hallgatók! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy lassan elérkezünk a Rendszeres ...

Jelentkezz Szombathelyi ügyekért felelős alelnöknek!

A Savaria Egyetemi Központban tanulsz? Szeretnéd képviselni hallgatótársaid és szívesen segítenél ...

Jelentkezz az Ellenőrző Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Ellenörző Bizottságába is lehetőség nyílik jelentkezni ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Jelentkezz gazdasági alelnöknek!

Érdekelnek a pénzügyek? Szeretnéd nagyban segíteni a Hallgatói Önkormányzat munkáját? Szeretnél ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:17, csütörtök
2016. október 06. 15:00, csütörtök

A Richter skála 5,3-as erősségű rezgést mutat. Földrengés? Csak Észak-Korea ünnepli a kommunista rezsim 68. születésnapját. Ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása a diktatúrának, ami lassan atomhatalommá válik. Pak Gun Hje, dél-koreai elnök elítélte az akciót, valamint Japán és Kína sem nézi jó szemmel az Északiak újabb atomkísérletét. További robbantások várhatóak.

Forrás: http://cdn.images.express.co.uk/

Szeptember 9-én Észak-Korea végrehajtotta az ötödik atomrobbantását, a rengést a környező országok és az európai műszerek is érzékelték. Valószínűleg ez volt az eddigi legerősebb robbantása a lassan atomhatalommá váló Észak-Koreának, és nem kizárt, hogy lesz egy hatodik kísérlet is. A kísérleti robbantásokat 2006-ban kezdték. Idén januárban pedig a legutóbbi teszt során műholdat is felbocsájtottak egy tiltott ballisztikusrakéta-technológiával.

A kísérleteket az ország észak-nyugati területén (Punggye) végzik, a föld alatt. A 2006-os robbantáskor a kibocsátott energia kevesebb, mint tizede volt a Hiroshimainak. Ezek után egyre nagyobb erejű robbantásokat végeztek és különböző újításokat vezettek be, aminek következtében a szeizmikus mérések 4,3-as értékről egészen a mostani, 5,3-as értékig kúsztak fel. Eközben az észak-koreai állami média szerint a saját hidrogénbombájukat is kifejlesztették, és a bombák miniatürizálását is próbálják megoldani.

A mostani robbantást is egyfajta „innováció” övezte derül ki Phenjan nyilatkozatából. A robbantás egy új típusú robbanófej letesztelésével járt, ami az észak-koreai főváros szerint sikeresen zajlott.

Pak Gun Hje, dél-koreai elnök, a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szigorúbb szankciókat vezetnének be Észak-Koreával szemben. Barack Obama emellett kiterjesztené az atomvédelmét Dél-Koreára is. A dél-koreai elnök Obamával való telefonbeszélgetése során elmondta, Szöul „minden lehetséges eszközt” bevet, hogy Észak-Korea lemondjon az atomhatalmi törekvéseiről, emellett Kim Dzsong Un-t mániákusnak nevezte.

Forrás: http://www.young-diplomats.com/

A Rodong Szinmun, észak-koreai lapban olvasható nyilatkozat szerint az ország atom-és katonai hatalommá vált, így képesek csapást mérni az Egyesült Államok kontinentális részeire is, és leszámolni az amerikai imperialistákkal.

Sajnos nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, érdemes-e tartani a kommunista diktatúra bombáitól vagy, hogy kiszámíthassuk, mi lehet Kim Dzsong Un tervének következő lépése. A régió országai ugyan hozhatnak biztonsági lépéseket a kommunista rezsimmel szemben, azonban azt senki sem tudhatja, hogy ha befejeződnek a kísérleti robbantások, akkor mi lesz élesben.