Földalatti atombomba kísérletek Észak-Koreában

Új típusú robbanófejeket teszteltek a kommunista országban

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

TáTK Küldöttgyűlés 2018.05.16.

Szeretettel várunk minden érdeklődő hallgatót a TáTK Küldöttgyűlésére, hiszen az ülések nyitottak!

Jelentkezz Tanulmányi Alelnöknek!

Szeretsz képben lenni az aktuális tanulmányi vonatkozású jogaiddal és kötelezettségeiddel?

Jelentkezz a Külügyi Bizottság Elnökének!

Érdekelnek a külföldi lehetőségek? Szeretnél jobb belátást nyerni arról, hogy mennyi ilyen ...

PótVálasztási Eredmények - 2017/18/2

ELTE TáTK HÖK 2018. tavaszi pótválasztások eredményei - a jegyzőkönyvet ide kattintva tekintheted ...

Vizsgajelentkezés

Kedves TáTK-s hallgatók!A jóidő közeledtével a vizsgák sem maradhatnak el. Ne felejts el te is ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:17, csütörtök
2016. október 06. 15:00, csütörtök

A Richter skála 5,3-as erősségű rezgést mutat. Földrengés? Csak Észak-Korea ünnepli a kommunista rezsim 68. születésnapját. Ez már az ötödik kísérleti atomrobbantása a diktatúrának, ami lassan atomhatalommá válik. Pak Gun Hje, dél-koreai elnök elítélte az akciót, valamint Japán és Kína sem nézi jó szemmel az Északiak újabb atomkísérletét. További robbantások várhatóak.

Forrás: http://cdn.images.express.co.uk/

Szeptember 9-én Észak-Korea végrehajtotta az ötödik atomrobbantását, a rengést a környező országok és az európai műszerek is érzékelték. Valószínűleg ez volt az eddigi legerősebb robbantása a lassan atomhatalommá váló Észak-Koreának, és nem kizárt, hogy lesz egy hatodik kísérlet is. A kísérleti robbantásokat 2006-ban kezdték. Idén januárban pedig a legutóbbi teszt során műholdat is felbocsájtottak egy tiltott ballisztikusrakéta-technológiával.

A kísérleteket az ország észak-nyugati területén (Punggye) végzik, a föld alatt. A 2006-os robbantáskor a kibocsátott energia kevesebb, mint tizede volt a Hiroshimainak. Ezek után egyre nagyobb erejű robbantásokat végeztek és különböző újításokat vezettek be, aminek következtében a szeizmikus mérések 4,3-as értékről egészen a mostani, 5,3-as értékig kúsztak fel. Eközben az észak-koreai állami média szerint a saját hidrogénbombájukat is kifejlesztették, és a bombák miniatürizálását is próbálják megoldani.

A mostani robbantást is egyfajta „innováció” övezte derül ki Phenjan nyilatkozatából. A robbantás egy új típusú robbanófej letesztelésével járt, ami az észak-koreai főváros szerint sikeresen zajlott.

Pak Gun Hje, dél-koreai elnök, a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szigorúbb szankciókat vezetnének be Észak-Koreával szemben. Barack Obama emellett kiterjesztené az atomvédelmét Dél-Koreára is. A dél-koreai elnök Obamával való telefonbeszélgetése során elmondta, Szöul „minden lehetséges eszközt” bevet, hogy Észak-Korea lemondjon az atomhatalmi törekvéseiről, emellett Kim Dzsong Un-t mániákusnak nevezte.

Forrás: http://www.young-diplomats.com/

A Rodong Szinmun, észak-koreai lapban olvasható nyilatkozat szerint az ország atom-és katonai hatalommá vált, így képesek csapást mérni az Egyesült Államok kontinentális részeire is, és leszámolni az amerikai imperialistákkal.

Sajnos nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, érdemes-e tartani a kommunista diktatúra bombáitól vagy, hogy kiszámíthassuk, mi lehet Kim Dzsong Un tervének következő lépése. A régió országai ugyan hozhatnak biztonsági lépéseket a kommunista rezsimmel szemben, azonban azt senki sem tudhatja, hogy ha befejeződnek a kísérleti robbantások, akkor mi lesz élesben.