Csoda Tanoda

A szív-csak-rád vár!

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Elindult az online jegyértékesítés a Gólyabálra!

Megérkezett az online jegyvásárlási felület, ahol elsőként válthatjátok meg belépőiteket a ...

TáTK Sítábor

❄❄❄TáTK Sítábor ❄❄❄Facebook-os eseményt ide kattintva megnézheted!2019.01.27-02.01 (6 nap / 5 ...

2018/2019-es őszi félév rendkívüli választási időszaka

Kedves Hallgatók!A szeptemberben kiírt rendkívüli választásokat érvényteleníteni kell, mivel a HÖOK ...

Elnapolódik az Elnöki Vita!

Kedves Hallgatók!Sajnálattal közöljük veletek, hogy a várva várt elnöki vita elnapolásra ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Ajánló
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:18, csütörtök
2016. október 05. 13:00, szerda

Helytelen hasonlat lenne úgy bemutatni a tanodai életet, mint egy több helyen léket kapott, nyílt tengeren süllyedő hajóból tenyérrel, kanalakkal meg lyukas lábasokkal vizet meregetők elkeseredett tevékenységét. Megfelelőbb analógia, ha úgy próbáljuk lefesteni, mint a kisebb, fejletlenebb településeken lassítás nélkül tovarobogó vonatra menet közben utasokat felsegítők megfeszített munkáját, ahol egyesek a szerelvényről nyújtják a kezüket, míg mások futnak mellette és feltolják azokat, akikre nem vártak. Legalábbis a kedvezőbb forgatókönyv esetén.

Létezik persze világosabb, általánosságban is elfogadott definíció, ami szerint a hátrányos-, vagy halmozottan hátrányos és/vagy roma származású gyerekek hátránykompenzációját állami intézményeken kívül, de azokkal szorosan együttműködve, többnyire civilek által megvalósított kezdeményezéseket nevezzük tanodának.

Az országban, sajnálatos módon, nagyon sok helyen „bevett gyakorlat”, hogy a tanulási-, figyelem-, vagy esetenként magatartásszabályozási zavarral küzdő gyerekek szükségleteit takarékossági, kényelmi, vagy felkészületlenségi okokból nem veszik figyelembe, így azok fokozatosan kiesnek a rendszerből, és megfelelő képzettség hiányában esélyük sem nyílik a kitörésre.

A festői környezetben, magas hegyek között elterülő Csobánkán egy óvónő, egy antropológus és néhány helyi segítő, illetve szülő válasza erre a problémára az volt, hogy 2012 szeptemberében a maguk kezébe vették a sorsukat, és létrehozták a Csobánkai Tanodát (Csoda), amit egy évvel később már egy alapítvány is felkarolt. Úgy látták, a gyerekek képességeik alapján jobban is teljesíthetnének, csak valahol homok került a gépezetbe. Ennek ellenére nem lehetetlen vállalkozás, hogy együtt sikerül leküzdeni a hátrányokat. Mára jócskán kinőtte magát ez a kezdeményezés. Megsokasodtak a gyerekek és az önkéntesek is.

Egyre több területen mélyültünk el, s megannyi tapasztalattal a hátunk mögött, ugyanazzal a lelkesedéssel és elszántsággal próbáljuk megvalósítani a személyre szabott céljainkat – egyeseknél ez a tanulmányi átlag javítása, másoknál a bukás elkerülése, de a kevésbé számszerűsíthető önbizalom-helyreállítási programunk talán a legfontosabb mind közül.

Csobánka nem a világ végén van, mégis csak a szerencsésebb, vagy vállalkozóbb kedvű gyerekeknek adatik meg a lehetőség, hogy kitegyék onnan a lábukat, és ez a kimozdulás sem terjed a Szentendre-Pomáz, vagy esetleg Római fürdő-Westend tengelynél távolabb. Épp ezért szervezünk kulturális programokat is, és közösségi napokat, hogy tágítsuk a világképüket, új dolgokat mutassunk. Sőt, a Tanodában az integrált oktatás megvalósításáért is sokat teszünk azzal, hogy cigány és nem-cigány gyerekek előtt is nyitva állnak a kapuk: akinek csak szüksége van segítségre, amíg bírjuk szusszal, jöhet, családi háttértől, származástól függetlenül.

És ezzel meg is érkeztünk az egyik alapvető problémához: a Tanoda egyik legfőbb pillérét a nélkülözhetetlen önkéntesek jelentik, akik magukat nem kímélve, hetente egyszer megjárják a Budapest-Csobánka vonalat, és biztosítják, hogy ne aludjon ki a láng, reményt adnak a gyerekeknek és a szülőknek is, hogy van kiút, és lehet bízni az „idegenekben” is. A kereslet egyre nő, a kínálat viszont - sajnálatos módon - nem igazodik ehhez, így egy-egy emberre egyre több feladat hárul, ami hosszútávon az önkéntesek „elhasználódásához” vezethet, és ezzel együtt a hatékonyság csökkenéséhez, ami még ha nem a gyerekek jövőjéről lenne szó, akkor is komoly problémát okozna, de hát pont ez forog itt kockán!

Ezért, ha a cikk végére érve úgy érzed, kedves olvasó, hogy szívesen segítenél ebben a küldetésben, ha szereted a gyerekeket, vagy érdekel a civil szervezetek világa, ha új élményekre vágysz, jelentkezz, mert szükségünk van Rád!

Lájkolj, és írj üzenetet – 100%-os válaszadási arány, 1 napos válaszadási idő, garantált élmény:

https://www.facebook.com/CsobankaiTanoda/ .