Fátyol mögött Európában

női viseletek az Iszlámban

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

Kedves Hallgatók!A Miniszterelnökség A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) ...

Jelentkezz Szociális Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Szociális Bizottság ...

Jelentkezz a Kommunikációs Bizottság Elnökének!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Kommunikációs Bizottsági ...

Jelentkezz Gazdasági Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Gazdasági Alelnök ...

Jelentkezz Kulturális és Sportreferensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, az Rendezvényszervező ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Interkultúra
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:36, csütörtök
2016. november 02. 10:00, szerda

Bulgária harmadikként került azon európai országok közé, ahol szabályozták a burka viselését. A burkatilalom főként a bolgár lakosság 13%-át kitevő iszlámhívő nőket érinti, de ugyanúgy vonatkozik a menekültekre is. Burka, csador, nikáb és egyéb fejkendők - milyen célt szolgálnak, miben is különböznek?

Franciaország és Belgium után Bulgáriában is törvényszegésnek minősül a burka viselése. Ez egy teljes arcot és teljes testet takaró ruhadarab, amelynek a viselése ezentúl tilos lesz a köztereken. Az országban körülbelül 700 ezer muszlim nő él, aki érdekelt lehet az ügyben. Leginkább a rossz anyagi körülmények között élő, roma nőket érinti a tilalom, akik az iszlám egy ortodox felfogását képviselik. Emellett az országon átutazókra, tehát a menekültekre is vonatkoznak a szabályok. A bolgár parlamentben a törvénytervezetet a radikálisnak számító Patrióta Front nyújtotta be, majd kevés ellenszavazattal alakították törvénnyé. Az egyet nem értő pártok igyekeztek elhatárolni az ügyet a terrorellenes törvénytől, amely szintén napirendre került, de az a tény természetesen nem kerülhető meg, hogy a nemrég történt merényletek is hatással voltak az intézkedésre. A törvényalkotók állítólagos célja a társadalmi megosztottság és a vallási alapú megkülönböztetés csökkentése volt a rendelkezéssel. A törvény szerint a burka viselése egyszeri alkalommal 100 Euró bírságot von maga után, de ha egy nő többször is felveszi a ruhadarabot, 750 Eurós büntetésre is számíthat.

A történet azonban korábban indult, Franciaországban, ahol nagy port kavart az a törvénymódosítás, amely betiltotta a burkinit. A burka „fürdőruhába oltott” változata, a burkini, egy egész testet eltakaró fürdőruha, amely a muszlim nők körében fordult elő a francia strandokon. Egyes városok és települések a közelmúltban történt merényletekre hivatkozva egyenesen a burka-bikini eltüntetését szorgalmazták, ám azóta már módosították a fent említett törvényt, hiszen a másik oldalról nézve a tiltás a nők alapvető szabadságát is sérti. A tilalom feloldása a burka viselésének szankcionálására nem vonatkozott, így annak viselése továbbra is szabálysértésnek minősül..

A Korán szerint a nőknek el kell takarniuk díszeiket és bizonyos testrészeiket a férfiak elől. Az öltözködés tehát nincsen pontosan meghatározva, a lényeg, hogy a ruha ne legyen szűk, az arcon és a kézfejen kívül mindent elfedjen miután a lány elérte a pubertást.

Forrás: http://1.bp.blogspot.com/

Az egyre gyakrabban használt hidzsáb kifejezés valójában arra utal, hogy a nők (és férfiak) betartják a szabályokat, amely lehet öltözködési-, étkezési- és egyéb viselkedési előírás, vagy szokás. A hidzsáb tehát egy szabályrendszer, amibe beletartozik az összes kendőtípus viselésére vonatkozó előírás is. Ennek ellenére a hidzsábot sokszor fejkendőként vagy valamilyen eltakaró anyagként értelmezik.

A burka takar a legtöbbet a fejkendők közül. Egy fejtől lábujjig tartó, tehát egy teljes testet befedő lepel. A burka szemrészénél általában ritkább az anyag a könnyebb kilátás érdekében. Színe legtöbbször kék vagy barna, de ez országonként eltérő lehet.

A csador egy félkör alakú kendő, aminek nincs ujja és nyaka. Általában barna színű. A kendőt egyfajta köpenyként használják a nők, és akár az arcot is el lehet vele takarni.

A dzsilbáb (Egyiptomban izdel) hasonló a csadorhoz, de különbözik abban, hogy itt elől, a mellkas résznél található egy varrás, így a karoknak is van helyük. A dzsilbáb és a csador alá is szükséges külön öltözet.

Ha egy muszlim nő elfedte testét, emellett haját, nyakát és füleit kendő takarja, sokszor szüksége van még egy nikábra. Ez valójában egy arcot takaró maszk. Gyakran csak a fejkendőt hajtják az arcuk elé, így képezve egy nikábot.

Azt nem tudhatjuk, meddig lesz érvényben a bolgár törvény, de az bizonyos, hogy sok muszlim nő életét megnehezíti az országban. A menekültek helyzete sem egyszerűbb, hiszen így áthaladásuk során vagy vétkeznek és feladják a burkát, vagy más kendőre cserélik azt. A kérdés azonban sokkal bonyolultabb, mint egy ruhacsere, hiszen ezeknek a nőknek hitüket és kultúrájukat kellene elhagyniuk, amely nem minden esetben olyan gyors és gördülékeny folyamat mint például egy törvény meghozása. Az viszont biztos, hogy a terrortámadásoktól való félelemből fakadóan létrejött törvénymódosítások miatt több ezer muszlim nő szenved hátrányokat, vagy nehézségeket vallása miatt.