Felemelkedőben lévő magyar sportok

,,rejtett” tehetségeink nyomában

EFOTT 2017
Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz gazdasági alelnöknek!

Érdekelnek a pénzügyek? Szeretnéd nagyban segíteni a Hallgatói Önkormányzat munkáját? Szeretnél ...

Jelentkezz Tudományos Refernsnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Választási eredmények

Elnök : Parcsami Attila: 254 Igen 57 NemSzociális tanulmányok: Surján Virág: 19 dbÉrvénytelen ...

Választási kiírás

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Interkultúra
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:38, csütörtök
2016. november 07. 14:00, hétfő

A „klasszikusnak” nevezhető, köztudatban aktívan élő magyar sikersportok mellett, mint a vívás, úszás, vízilabda, kajak-kenu és még sorolhatnánk, számos honfitársunk tette próbára tehetségét kevésbé ismert sportágakban is, melyekből az elmúlt egy-két évtizedben több említésre méltó eredményt is elértek. A továbbiakban ezeket a sportágakat fogom röviden bemutatni.

Mi is juthat eszünkbe legelőször a sportról? Gondolom, mindenkinek más és más: egyesek rögtön a reggeli futásra gondolnak, mások az órák utáni kondizásra, megint mások inkább csapatsport-pártiak, és így rögtön a vízilabda, foci vagy éppen a kosárlabda jut az eszükbe.

Most azonban egy időre tekintsünk el a már megszokott ,,hagyományos” sportoktól, amelyekről nap mint nap hallani a médiában, és nyissunk a kevésbé ismert sportágak felé.

A következőkben néhány olyan sportágat fogok ismertetni, amelyek – ahogyan azt a cím is sugallja – még „nem futottak be” igazán. Olyanokat, amelyek kevésbé, vagy egyáltalán nem ismertek, de mi, magyarok már most is jól szerepelünk bennük.

Kezdjük például a kosárral. Valószínűleg azonnal a szokásos 5x5-ös kosárlabda jut erről mindenkinek az eszébe, amelyet két palánkra játszanak. Ezt most tegyük félre és gondoljunk valami egészen másra: a 3x3-as kosárlabdát ugyanis a 2011-es Riminiben (Olaszországban) rendezett világbajnokság óta versenyszinten játsszák. Itt egy csapatban csak hárman játszanak, és ami különösen érdekes, hogy mindkét csapatnak ugyanarra a kosárra kell dobnia. Ebből következik, hogy jóval kisebb pályán folyik a mérkőzés, így pörgősebbé válik a játék menete. Ez a 2011-től számított néhány év is elég volt viszont a magyar női válogatottnak arra, hogy a kontinensviadalon feljusson a csúcsra - a 2015-ös romániai Európa-bajnokságon ugyanis aranyérmesek lettek.

Valamivel ismertebb sportág a sárkányhajózás, melynek már jó pár éve komoly hagyománya van hazánkban, és amelyben sikert sikerre halmoz a magyar csapat. Idén júliusban a római Európa-bajnokságon 8 arany-, 9 ezüst-, illetve 11 bronzérmet szereztek a magyarok, ami igen jelentős eredménynek számít a sportágban. Ennek tükrében nem is olyan meglepő, hogy két év múlva Magyarországon rendezik majd a Sárkányhajó-világbajnokságot.

Végül, de nem utolsósorban tekében is kiemelkedően teljesítenek a női és férfi válogatottjaink. A világranglistán nőknél egy, míg férfiaknál három versenyző is benne van az első tíz helyezettben. A női válogatottból Méhész Anita a harmadik helyen áll, a férfiak közül: Kakuk Levente második, Kiss Tamás a harmadik, Kiss Norbert pedig a hatodik. Ami még figyelemre méltó tény, hogy férfiaknál az első helyezett is magyar, pontosabban vajdasági magyar, név szerint Zavarko Vilmos. Csapatban 2010-ben, míg egyéniben a 2016-ban Novigradban (Horvátország) megrendezett teke-világbajnokságon, került a dobogó csúcsára.

Emellett természetesen még számos egyéb pályán is (például Rubik-kocka, footgolf) megannyi sikeres magyar sportolóval találkozhatunk, jelen cikkemben azonban csupán egy rövid bepillantást kívántam nyújtani az élsport reflektorfényen túli világába.