Felemelkedőben lévő magyar sportok

,,rejtett” tehetségeink nyomában

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

Kedves Hallgatók!A Miniszterelnökség A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) ...

Jelentkezz Szociális Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Szociális Bizottság ...

Jelentkezz a Kommunikációs Bizottság Elnökének!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Kommunikációs Bizottsági ...

Jelentkezz Gazdasági Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Gazdasági Alelnök ...

Jelentkezz Kulturális és Sportreferensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, az Rendezvényszervező ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Interkultúra
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 14:38, csütörtök
2016. november 07. 14:00, hétfő

A „klasszikusnak” nevezhető, köztudatban aktívan élő magyar sikersportok mellett, mint a vívás, úszás, vízilabda, kajak-kenu és még sorolhatnánk, számos honfitársunk tette próbára tehetségét kevésbé ismert sportágakban is, melyekből az elmúlt egy-két évtizedben több említésre méltó eredményt is elértek. A továbbiakban ezeket a sportágakat fogom röviden bemutatni.

Mi is juthat eszünkbe legelőször a sportról? Gondolom, mindenkinek más és más: egyesek rögtön a reggeli futásra gondolnak, mások az órák utáni kondizásra, megint mások inkább csapatsport-pártiak, és így rögtön a vízilabda, foci vagy éppen a kosárlabda jut az eszükbe.

Most azonban egy időre tekintsünk el a már megszokott ,,hagyományos” sportoktól, amelyekről nap mint nap hallani a médiában, és nyissunk a kevésbé ismert sportágak felé.

A következőkben néhány olyan sportágat fogok ismertetni, amelyek – ahogyan azt a cím is sugallja – még „nem futottak be” igazán. Olyanokat, amelyek kevésbé, vagy egyáltalán nem ismertek, de mi, magyarok már most is jól szerepelünk bennük.

Kezdjük például a kosárral. Valószínűleg azonnal a szokásos 5x5-ös kosárlabda jut erről mindenkinek az eszébe, amelyet két palánkra játszanak. Ezt most tegyük félre és gondoljunk valami egészen másra: a 3x3-as kosárlabdát ugyanis a 2011-es Riminiben (Olaszországban) rendezett világbajnokság óta versenyszinten játsszák. Itt egy csapatban csak hárman játszanak, és ami különösen érdekes, hogy mindkét csapatnak ugyanarra a kosárra kell dobnia. Ebből következik, hogy jóval kisebb pályán folyik a mérkőzés, így pörgősebbé válik a játék menete. Ez a 2011-től számított néhány év is elég volt viszont a magyar női válogatottnak arra, hogy a kontinensviadalon feljusson a csúcsra - a 2015-ös romániai Európa-bajnokságon ugyanis aranyérmesek lettek.

Valamivel ismertebb sportág a sárkányhajózás, melynek már jó pár éve komoly hagyománya van hazánkban, és amelyben sikert sikerre halmoz a magyar csapat. Idén júliusban a római Európa-bajnokságon 8 arany-, 9 ezüst-, illetve 11 bronzérmet szereztek a magyarok, ami igen jelentős eredménynek számít a sportágban. Ennek tükrében nem is olyan meglepő, hogy két év múlva Magyarországon rendezik majd a Sárkányhajó-világbajnokságot.

Végül, de nem utolsósorban tekében is kiemelkedően teljesítenek a női és férfi válogatottjaink. A világranglistán nőknél egy, míg férfiaknál három versenyző is benne van az első tíz helyezettben. A női válogatottból Méhész Anita a harmadik helyen áll, a férfiak közül: Kakuk Levente második, Kiss Tamás a harmadik, Kiss Norbert pedig a hatodik. Ami még figyelemre méltó tény, hogy férfiaknál az első helyezett is magyar, pontosabban vajdasági magyar, név szerint Zavarko Vilmos. Csapatban 2010-ben, míg egyéniben a 2016-ban Novigradban (Horvátország) megrendezett teke-világbajnokságon, került a dobogó csúcsára.

Emellett természetesen még számos egyéb pályán is (például Rubik-kocka, footgolf) megannyi sikeres magyar sportolóval találkozhatunk, jelen cikkemben azonban csupán egy rövid bepillantást kívántam nyújtani az élsport reflektorfényen túli világába.