Hogyan legyél te is öko?

Röviden a fenntartható fejlődésről

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Elindult az online jegyértékesítés a Gólyabálra!

Megérkezett az online jegyvásárlási felület, ahol elsőként válthatjátok meg belépőiteket a ...

TáTK Sítábor

❄❄❄TáTK Sítábor ❄❄❄Facebook-os eseményt ide kattintva megnézheted!2019.01.27-02.01 (6 nap / 5 ...

2018/2019-es őszi félév rendkívüli választási időszaka

Kedves Hallgatók!A szeptemberben kiírt rendkívüli választásokat érvényteleníteni kell, mivel a HÖOK ...

Elnapolódik az Elnöki Vita!

Kedves Hallgatók!Sajnálattal közöljük veletek, hogy a várva várt elnöki vita elnapolásra ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Tudomány
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 15:01, csütörtök
2016. november 14. 10:00, hétfő

Szeretnél kicsit „környezetbarátabb” lenni, de nem tudod, hogy hol is kezdd? Segítünk elindulni az úton! Elmondjuk neked, hogy mi is az a fenntartható fejlődés, mit is jelent a nemnövekedés elmélete és ajánlunk egy lehetőséget arra, hogy mindezt kipróbáld!

Forrás: http://www.globalsafety.hu/

A nyolcvanas években jelent meg a fenntarthatóság, fenntartható fejlődés fogalma a szakirodalomban. A fenntarthatóság kifejezés olyan fejlődési folyamat, „amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” – írja az ENSZ 1987-ben kiadott jelentésében.

A fenntartható fejlődésnek három alapköve van: a szociális-, a környezeti- és a gazdasági oldal, amik együtt, egymással kölcsönhatásban működnek. Mindhárom elem fontos szempont a fenntarthatóság szerint, hiszen a cél a társadalmi és gazdasági jólét kialakítása mind a ma élő embereknek, mind a jövő nemzedékének, anélkül, hogy a környezetben olyan változásokat okoznánk, amelyek visszafordíthatatlanul káros hatásúak.

A nemnövekedés vagy degrowth elmélet is ezeken az alapokon nyugszik. Ez a megközelítés valójában a három területet – a környezetet, a társadalmat valamint a gazdaságot – érintő mozgalom, aminek célja a túlfogyasztás megakadályozása. Tehát a nemnövekedés alapja a környezetvédelem, megfűszerezve antikapitalista eszmékkel ízlés szerint. A nemnövekedész elméletről és annak gyakorlatáról többet is megtudhattok november. 24-én, amikor egy kerekasztal beszélgetéssel összekötött ruhacsere programot tartanak az ELTE-n. A ruhacsere lényege, hogy úgy újítsuk meg a ruhatárunkat, hogy közben nem vásárolunk újakat, ruhákat, hanem elcseréljük azokat másokkal, így kímélve környezetünket és pénztárcánkat.

A ruhacserén megmaradt ruhákat a szervezők a Menedékház Alapítvány Mozaik adományboltjának ajánlják fel, így a résztvevők két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészről hozzájárulhatnak az adománybolt működéséhez, másrészről valamint a fenntarthatóság jegyében bővíthetik gardróbjuk tartalmát, ruhatárukat. A programot az ELTE szociális munka mester szakos hallgatóinakk egy csoportja szervezi. A rendezvény helyszíne az Északi épület első emelete, a Harmónia terasz belső tere. További információkért keresd az esemény facebook oldalát!

Felhasznált irodalom:

A fenntartható fejlődés honlapja

ENSZ (1987): Közös jövőnk c. jelentés