Hogyan legyél te is öko?

Röviden a fenntartható fejlődésről

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Pótszavazás

Kedves Hallgatók!A választási bizottság ezennel meghírdeti pótszavazását. Az előző választáson nem ...

Kollégiumi jelentkezés

Március 12-én 08:00 órakor kezdődik a felsőévesek kollégiumi jelentkezése!A felvételi kérelmek ...

Választási kiírás 2017/18 tavasz

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz Belügyi Bizottsági tagnak!

Precíz, pontos vagy, szeretsz koordinálni? Belátást nyernél a TáTK más szervezeteivel való ...

Rendszeres szociális támogatás

Kedves Hallgatók! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy lassan elérkezünk a Rendszeres ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Tudomány
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 15:01, csütörtök
2016. november 14. 10:00, hétfő

Szeretnél kicsit „környezetbarátabb” lenni, de nem tudod, hogy hol is kezdd? Segítünk elindulni az úton! Elmondjuk neked, hogy mi is az a fenntartható fejlődés, mit is jelent a nemnövekedés elmélete és ajánlunk egy lehetőséget arra, hogy mindezt kipróbáld!

Forrás: http://www.globalsafety.hu/

A nyolcvanas években jelent meg a fenntarthatóság, fenntartható fejlődés fogalma a szakirodalomban. A fenntarthatóság kifejezés olyan fejlődési folyamat, „amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” – írja az ENSZ 1987-ben kiadott jelentésében.

A fenntartható fejlődésnek három alapköve van: a szociális-, a környezeti- és a gazdasági oldal, amik együtt, egymással kölcsönhatásban működnek. Mindhárom elem fontos szempont a fenntarthatóság szerint, hiszen a cél a társadalmi és gazdasági jólét kialakítása mind a ma élő embereknek, mind a jövő nemzedékének, anélkül, hogy a környezetben olyan változásokat okoznánk, amelyek visszafordíthatatlanul káros hatásúak.

A nemnövekedés vagy degrowth elmélet is ezeken az alapokon nyugszik. Ez a megközelítés valójában a három területet – a környezetet, a társadalmat valamint a gazdaságot – érintő mozgalom, aminek célja a túlfogyasztás megakadályozása. Tehát a nemnövekedés alapja a környezetvédelem, megfűszerezve antikapitalista eszmékkel ízlés szerint. A nemnövekedész elméletről és annak gyakorlatáról többet is megtudhattok november. 24-én, amikor egy kerekasztal beszélgetéssel összekötött ruhacsere programot tartanak az ELTE-n. A ruhacsere lényege, hogy úgy újítsuk meg a ruhatárunkat, hogy közben nem vásárolunk újakat, ruhákat, hanem elcseréljük azokat másokkal, így kímélve környezetünket és pénztárcánkat.

A ruhacserén megmaradt ruhákat a szervezők a Menedékház Alapítvány Mozaik adományboltjának ajánlják fel, így a résztvevők két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészről hozzájárulhatnak az adománybolt működéséhez, másrészről valamint a fenntarthatóság jegyében bővíthetik gardróbjuk tartalmát, ruhatárukat. A programot az ELTE szociális munka mester szakos hallgatóinakk egy csoportja szervezi. A rendezvény helyszíne az Északi épület első emelete, a Harmónia terasz belső tere. További információkért keresd az esemény facebook oldalát!

Felhasznált irodalom:

A fenntartható fejlődés honlapja

ENSZ (1987): Közös jövőnk c. jelentés