ENSZ főtitkárválasztás

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz Tudományos Referensnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Jelentkezz a Választási Bizottságba!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Okozz örömet másoknak, hisz közeleg a Karácsony!

Idén az ELTE Hallgatói Önkormányzata kombinált adománygyűjtést szervez, amelynek keretein belül ...

Jelöltállítási időszak eredménye

Kedves Hallgatók!A 2018/2019-es tanév őszi választási időszakának jelöltállítása lezárult.

Bemutatkozik az elnökjelölt

Egyre izgalmasabb ez a választási időszak a TáTK HÖK számára. Tekintve, hogy így az utolsó ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Közelgő események
jan27

TáTK Sítábor '18

2019. január 27. - 2019. február 1.

További események
Külügy
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 15:31, csütörtök
2016. november 15. 13:00, kedd

António Guterres-t, Portugália egykori kormányfőjét, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) menekültügyi főbiztosát választották meg az ENSZ 9. főtitkárának, a 15 tagú Biztonsági Tanács, valamint a 193 tagú Közgyűlés egyhangú szavazatával.

A gördülékeny választás során Gurterres-t nem érte kritika és a Biztonsági Tanács is rendkívüli gyorsasággal jutott konszenzusra, annak ellenére, hogy a vétó joggal rendelkező Oroszország feltételezhetően kelet-európai vezetőt támogatott volna leginkább. A Biztonsági Tanács szavazásán az öt állandó tag szavazasái eljárásata eltérő a további tíz változó tag szavazatátólétól. A vétó joggal rendelkező nagyhatalmak –- Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország először titkosan szavazás keretein belül hozták meg döntötésüketszavaznak, ahol eldőlt, lesz-e konszenzus köztük a jelölteket illetően. Ahhoz, hogy egy jelöltet a Közgyűlés elé terjesszenek,, legalább 9 támogató szavazat szükséges vétó szavazat nélkül. Guterres mindhárom szavazás során az élen tudott végezni, megelőzve Vuk Jeremic szerb külügyminisztert, Miroslav Lajcák szlovák külügyminisztert és Irina Bokova Unesco UNESCO vezetőt. Ezt követően, a 193 tagú Közgyűlés is egyhangúlag választotta meg a világszervezet következő vezetőjének.

Forrás: http://mork.nyugat.hu/

Népszerűségéhez hozzájárult, hogy többek közt a dél-koreai Ban Ki Mun, jelenlegi ENSZ főtitkár, is támogatta nyilatkozataiban: “Nagyon jól ismerem Guterres-t, és úgy vélem, kiváló választás. Portugália kormányfőjeként szerzett tapasztalatának, a világ ügyeiben való jártasságának és borotvaéles eszének jó hasznát veszi majd az ENSZ élén ebben a kulcsfontosságú időszakban.”- nyilatkozta.

Guterres 2005 és 2015 között az ENSZ menekültügyi főbiztosaként kitűnő munkát végzett, annak ellenére, hogy sokan ezt az időszakot az elmúlt 70 év legnagyobb menekült- és humanitárius válságának tekintik. Figyelemre méltó, hogy a 2008-as Lehman Brothers bedőlésével kezdődő gazdasági világválság ellenére, korrupciómentesen, költséghatékonnyá tudta alakítani a szervezet működését. Ugyanakkor a tagállamok elvárásai is magasak, hatékony kezdemé- nyezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően, de Izrael is elvárja, hogy a mostani ellenséges viszony javuljon vele szemben. Guterres ENSZ-főtitkárként főtitkári szerepét úgy képzeli el, mint „hídépítő és független, semleges közvetítő, aki a minden résztvevő számára előnyös megoldás megtalálásában közreműködik.”

Címkék: ensz, külföld, külügy