Tristan Garcia: Browser zsinórjai

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 3. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TÁTK GÓLYATÁBOR 2018 - REGISZTRÁCIÓS LINK!

Gratulálunk minden kedves új TáTK-s hallgatótársunknak!A Főnix rendje már nagyon készül a ...

BERLIN GLOBAL INTERSHIP PROJECT 2018-20

The Berlin Global Voluntary Internship Project 2018-20Voluntary Internship Opportunities at the ...

EFOTT X ELTE

Kedvess Hallgatók!Idén az EFOTT házigazda intézménye címet az Eötvös Loránd Tudományegyetem viseli.

HÖK-iroda nyitvatartási ideje a vizsgaidőszakban

Kedves TáTK-sok!A HÖK-iroda nyitvatartási ideje vizsgaidőszakban más, mint szorgalmi ...

TáTK Küldöttgyűlés 2018.05.16.

Szeretettel várunk minden érdeklődő hallgatót a TáTK Küldöttgyűlésére, hiszen az ülések nyitottak!

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Ajánló
Utoljára frissítve: 2017. július 06. 15:30, csütörtök
2016. november 21. 11:00, hétfő

Örökkévalóság, de nem halhatatlanság, kietlenség, de nem reménytelenség, változatlanság, unalom és a túlélésért való küzdelem Tristan Garcia első magyarul megjelent regényében.

A regény a Typotex kiadó Science in Fiction sorozatában jelent meg. „…az emberiség örök kérdéseit tudományos megközelítés nélkül megfogalmazni sem lehet.” – olvashatjuk Tristan Garcia, francia filozófus, gondolatait, aki már szépíróként korábban is megmutatta magát. A Browser zsinórjai azt a történetet meséli el, hogy miként próbálja az emberiség túlélni az ismert világ és az univerzum halálát, és ezért milyen árat kell fizetne. A haldokló emberiség utolsó felfedezője, David Browiser, csodálatos űrhajójával, a Kígyóval (ami lényegében egy óriási kígyóhajó), eléri küldetése célpontját, a világegyetem szélét, ahol átkerülve a világ peremén megnyitja az örökkévalóságot. A földre kerül a titokzatos szekreter, megalkotják hozzá a konzolokat, melyek segítségével az emberek képesek életben maradni az állandóságban.

Forrás: http://www.typotex.hu/

A regényben tehát arról olvashatunk, hogy a megmaradt emberiség, hogy éli meg az örökkévalóságot és annak minden őrjítő mozdulatlanságát. Nos, rövid válaszként mondhatom, a többség elég rosszul. A könyv szereplői különböző stratégiákkal próbálnak alkalmazkodni a szürreális és végtelenül unalmas állandóság állapotához. Ahogy azonban telnek az évezredek, az emberek egy része kezdi elviselhetetlen teherként megélni a statikusságot. Valaki furcsa hobbiban keres vigaszt, vagy a múltjába menekül, más zsarnokká válik és akadnak olyanok is, akik a lázadásban keresik a menekvést.

Megmondom őszintén, amikor kiválasztottam ezt a regényt nem igazán erre számítottam. Ez nem egy kalandos Sci-fi vagy egy baljós utópia, de még csak nem is egy filozófiai szépírás az örökkévalóság dilemmáiról. Tristan Garcia könyve egy érdekes keverék, van benne egy kis tudományos-fantasztikum, kevés filozófia, és nagy adag elvontság. A könyv nyelvezte is kevert, az elején a már örökkévalóságban élő karakter szólal meg rendkívül nyomott, vontatott és körkörös módon, majd ez a nyelvezet nagyjából fejezetenként változik valamennyit az adott történethez igazítva.

A Typotex kiadó most is maximálisan teljesített, a fordítás nagyon szép, a borító pedig egyenesen kiváló. A Browser zsinórjai nem egy könnyed vagy pörgős olvasmány, de a látásmódja igencsak egyedi, a történet pedig érdekes kérdéseket vet fel. Az már biztos, hogy olvasása után lehet majd róla beszélni.