Nagy Kari Szakválasztó

Mozivásznon a jövő

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 4. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz még ma! - Mentorkoordinátor

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága és a ...

Jelentkezz még ma! - Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága felvételt hirdet ...

Jelentkezz még ma! - Külügyi Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottság felvételt hirdet a következőre: KÜLÜGYI ...

Jelentkezz még ma! - Médiáért felelős bizottsági tag

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Kommunikációs bizottsága tagfelvételt hirdet a következő ...

2018/19 Tavaszi választások szavazási időszaka

A 2018/19-es tanév tavaszi választásainak szavazási időszaka 2019. április 4-én kezdetét vette.

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Közélet
Utoljára frissítve: 2017. november 13. 22:43, hétfő
2016. december 02. 13:00, péntek

Melyik mesterszak legyen? – Az alapképzés utolsó évében felmerülhet ez a kérdés. A november 16-án megrendezett Nagy Kari Szakválasztó megkönnyíthette karunk hallgatóinak továbbtanulásra vonatkozó döntését.

A Harmónia teremben megrendezett szakválasztót Juhász Gábor dékán nyitotta meg. Az esemény a mozi és a filmek világa körül forgott: volt popcorn, „nézőtér” és mozivásznon kivetített kisfilmek, melyek a mesterszakok rövid bemutatásáról szóltak. A szakigazgatók, oktatók mellett, végzett vagy éppen a szakot végző hallgatók is beszéltek tapasztalataikról. Bemutatkozott mind a 12 mesterszak; a társadalmi nemek tanulmánya, az egészségpolitika, tervezés és finanszírozás, a közgazdasági elemző, a survey statisztika, a kisebbségpolitika, a szociális munka, a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális antropológia, a nemzetközi tanulmányok, a humánökológia, a szociálpolitika és a szociológia mesterszak is.

A társadalmi nemek tanulmánya (népszerűbb nevén gender studies) egy egészen új szaknak számít az TáTK-n. A szakot a Bölcsészettudományi Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar is támogatta oktatókkal, így a tananyag is meglehetősen interdiszciplináris. A képzés főleg a kelet-európai régió nemek közötti egyenlőtlenségeire koncentrál, mivel sok pontban eltér a nyugati mintától.

A Health Policy, Planning and Financing csak angol nyelven tanulható, ami jó nyelvtudást igényel. A szak nemzetközileg elismert, nívós diplomát ad annak, aki sikeresen veszi az akadályokat.

A nemzetközi tanulmányok fontos az EU politikájában való részvételkor, lehetőségeket nyit a külföldi munka felé, mindemellett a diploma megszerzését követő elhelyezkedés lehetséges állami intézményekben, önkormányzatoknál és vállalatoknál is.

A szociális munka és a kisebbségpolitika mesterszak előadói mind hangsúlyozták, hogy a gyakorlati tudás, amit kaptak, egyedülálló. A többi szak is kiemelte, hogy míg az alapképzésen az elméleti tudáson, addig mesterképzésen inkább a gyakorlaton van a hangsúly.

Egy éppen survey statisztika szakot végző hallgató is említette, hogy rengeteg kutatás és lehetőség áll előttük.

A szociálpolitika mesterszakot választóknál fontos, hogy érzékenyek legyenek a társadalmi-, politikai problémákra és az aktualitásokat is figyelemmel kísérjék, reagáljanak rá. Sokan az államigazgatásban helyezkednek el, ahogy a szociológia mesterszakot végzők is.

A közösségi és civil tanulmányok mesterszak fontos elemét képezi a civil szféra, a közösségfejlesztés és a közösségi munka. Ebből adódóan is fontos a gyakorlat. Az elhelyezkedés sokszor nehezebb, több önállóságot kíván, de akár saját vállalkozások is kialakulhatnak diplomaszerzést követően.

A közgazdasági elemző mesterszakra leginkább alkalmazott közgazdaságtant végzők jelentkeznek, de hangsúlyozták, hogy bármelyik társadalomtudományi szakról várják a jelentkezőket. Maga a szak nemzetközileg is elismert tananyaggal rendelkezik és az oktatás sok tapasztalt gazdasági elemző bevonásával történik.

Az utazás, az új világok, más kultúrák megtapasztalása a kulturális antropológia szakhoz kapcsolódik leginkább. A kutatómunka a világ legkülönbözőbb részein valósulhat meg, az Amazonas környékén, vagy akár egy dél-afrikai törzs területén is, így talán az egyik leggyakorlatiasabb hivatás.

A humánökológia szak a társadalomtudományok mellett a természettudományokból is táplálkozik. A szak az élővilág szerveződésének folyamatát kutatja ökológiai szempontok alapján. A szakok megismerése után lehetőségünk volt beszélgetni az oktatókkal és a szakot végzőkkel. Érdekes volt hallani, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek, hiszen őszinte válaszokat kaptunk erre a releváns kérdésre is. A döntés persze nehéz, de mivel elég sokszínű a társadalomtudományok palettája, talán mégsem lehetetlen.