Nagy Kari Szakválasztó

Mozivásznon a jövő

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 4. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz Tudományos Referensnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Jelentkezz a Választási Bizottságba!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Okozz örömet másoknak, hisz közeleg a Karácsony!

Idén az ELTE Hallgatói Önkormányzata kombinált adománygyűjtést szervez, amelynek keretein belül ...

Jelöltállítási időszak eredménye

Kedves Hallgatók!A 2018/2019-es tanév őszi választási időszakának jelöltállítása lezárult.

Bemutatkozik az elnökjelölt

Egyre izgalmasabb ez a választási időszak a TáTK HÖK számára. Tekintve, hogy így az utolsó ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Közelgő események
jan27

TáTK Sítábor '18

2019. január 27. - 2019. február 1.

További események
Közélet
Utoljára frissítve: 2017. november 13. 22:43, hétfő
2016. december 02. 13:00, péntek

Melyik mesterszak legyen? – Az alapképzés utolsó évében felmerülhet ez a kérdés. A november 16-án megrendezett Nagy Kari Szakválasztó megkönnyíthette karunk hallgatóinak továbbtanulásra vonatkozó döntését.

A Harmónia teremben megrendezett szakválasztót Juhász Gábor dékán nyitotta meg. Az esemény a mozi és a filmek világa körül forgott: volt popcorn, „nézőtér” és mozivásznon kivetített kisfilmek, melyek a mesterszakok rövid bemutatásáról szóltak. A szakigazgatók, oktatók mellett, végzett vagy éppen a szakot végző hallgatók is beszéltek tapasztalataikról. Bemutatkozott mind a 12 mesterszak; a társadalmi nemek tanulmánya, az egészségpolitika, tervezés és finanszírozás, a közgazdasági elemző, a survey statisztika, a kisebbségpolitika, a szociális munka, a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális antropológia, a nemzetközi tanulmányok, a humánökológia, a szociálpolitika és a szociológia mesterszak is.

A társadalmi nemek tanulmánya (népszerűbb nevén gender studies) egy egészen új szaknak számít az TáTK-n. A szakot a Bölcsészettudományi Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar is támogatta oktatókkal, így a tananyag is meglehetősen interdiszciplináris. A képzés főleg a kelet-európai régió nemek közötti egyenlőtlenségeire koncentrál, mivel sok pontban eltér a nyugati mintától.

A Health Policy, Planning and Financing csak angol nyelven tanulható, ami jó nyelvtudást igényel. A szak nemzetközileg elismert, nívós diplomát ad annak, aki sikeresen veszi az akadályokat.

A nemzetközi tanulmányok fontos az EU politikájában való részvételkor, lehetőségeket nyit a külföldi munka felé, mindemellett a diploma megszerzését követő elhelyezkedés lehetséges állami intézményekben, önkormányzatoknál és vállalatoknál is.

A szociális munka és a kisebbségpolitika mesterszak előadói mind hangsúlyozták, hogy a gyakorlati tudás, amit kaptak, egyedülálló. A többi szak is kiemelte, hogy míg az alapképzésen az elméleti tudáson, addig mesterképzésen inkább a gyakorlaton van a hangsúly.

Egy éppen survey statisztika szakot végző hallgató is említette, hogy rengeteg kutatás és lehetőség áll előttük.

A szociálpolitika mesterszakot választóknál fontos, hogy érzékenyek legyenek a társadalmi-, politikai problémákra és az aktualitásokat is figyelemmel kísérjék, reagáljanak rá. Sokan az államigazgatásban helyezkednek el, ahogy a szociológia mesterszakot végzők is.

A közösségi és civil tanulmányok mesterszak fontos elemét képezi a civil szféra, a közösségfejlesztés és a közösségi munka. Ebből adódóan is fontos a gyakorlat. Az elhelyezkedés sokszor nehezebb, több önállóságot kíván, de akár saját vállalkozások is kialakulhatnak diplomaszerzést követően.

A közgazdasági elemző mesterszakra leginkább alkalmazott közgazdaságtant végzők jelentkeznek, de hangsúlyozták, hogy bármelyik társadalomtudományi szakról várják a jelentkezőket. Maga a szak nemzetközileg is elismert tananyaggal rendelkezik és az oktatás sok tapasztalt gazdasági elemző bevonásával történik.

Az utazás, az új világok, más kultúrák megtapasztalása a kulturális antropológia szakhoz kapcsolódik leginkább. A kutatómunka a világ legkülönbözőbb részein valósulhat meg, az Amazonas környékén, vagy akár egy dél-afrikai törzs területén is, így talán az egyik leggyakorlatiasabb hivatás.

A humánökológia szak a társadalomtudományok mellett a természettudományokból is táplálkozik. A szak az élővilág szerveződésének folyamatát kutatja ökológiai szempontok alapján. A szakok megismerése után lehetőségünk volt beszélgetni az oktatókkal és a szakot végzőkkel. Érdekes volt hallani, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek, hiszen őszinte válaszokat kaptunk erre a releváns kérdésre is. A döntés persze nehéz, de mivel elég sokszínű a társadalomtudományok palettája, talán mégsem lehetetlen.