A sárkány városa és az oroszlánok hazája egy egyetemista szemszögéből I.

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 4. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

Kedves Hallgatók!A Miniszterelnökség A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) ...

Jelentkezz Szociális Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Szociális Bizottság ...

Jelentkezz a Kommunikációs Bizottság Elnökének!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Kommunikációs Bizottsági ...

Jelentkezz Gazdasági Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Gazdasági Alelnök ...

Jelentkezz Kulturális és Sportreferensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, az Rendezvényszervező ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2017. november 13. 23:25, hétfő
2016. december 06. 10:00, kedd

A 2015/16-os tanév második szemeszterében lehetőségem volt az Erasmus+ ösztöndíjprogram keretein belül betekintést nyerni egy másik ország mindennapjaiba. Nem csak egyszerű lakosként, hanem egyetemistaként is bele kóstolhattam Ljubljanába. Lehetőségem volt megtapasztalni, milyen az élet Szlovénia fővárosában egyetemistaként, milyen előnyökkel, hátrányokkal kell együtt élni a mindennapokban. A három részes cikksorozatomban egyetemista szemszögből fogom bemutatni, hogy miben más az élet Ljubjanában, mint itthon, Budapesten.

Ljubljana egy rendkívül barátságos város. Sok park, rengeteg kávézó, étterem, szórakozási lehetőség adott az itt élők számára. Minden megtalálható benne, ami egy kis város jó hangulatához kell. Rendkívül élhető hely: tiszta, nyugodt, de mégis aktív, nem csoda, hogy egyetemistának lenni itt kiváltságos érzés. Hogy miért? Kezdjük talán a legpozitívabb elemmel, amivel elsőként találkoztam, hiszen enni mindenki szeret.

A szlovén kormány biztosítja a lehetőséget arra, hogy mint fejlődő test és szellem, mindennap friss, egészséges, laktató és kedvező árú ételhez jussunk. Ezt a Studentski Boni kezdeményezésen keresztül érhetjük el. A Bonival minden egyetemistának, gimnazistának és általános iskolásnak lehetősége van kedvezményes áron diákmenüt vásárolni az ország számos éttermében.

A kedvezmény feltétele, hogy minden helynek, ami részt vesz az akcióban kötelezően biztosítania kell egy levest, főételt, desszertet, salátát és vizet vagy üdítőt. A menü ára átlagosnak nevezhető, a kedvezmény nélkül 5-7 euróba kerülne, ami nem lenne túl drága, figyelembe véve a menü minőségét és mennyiségét. Azonban minden ilyen étkezésnél a szlovén kormány átvállal a diáktól 2,67 eurót, így nagyjából 2 eurót, de maximum 4,5 eurót kell fizetnie a fiataloknak egy többfogásos ebédért. Sok esetben azonban ingyen is ételhez juthatunk. Például a Piknik nevű helyen ingyen kaphatunk egy alap 32 cm-es pizzát. A kedvezmény feltétele, hogy két étkezés között 4 órának kell eltelnie, és havonta összesen 20 ilyen étkezés áll a diákok rendelkezésére. Abban az esetben, ha nem használjuk el a kedvezményt adott hónapban, az hozzáadódik a következő hónaphoz.

Érdemes szót ejteni arról, hogy ez az akció pontosan milyen éttermekre vonatkozik. A legmenőbb pizzázóban, a városközpontban lévő vízparti halas étteremben (ahol keddenként lazacot adnak aszalt szilva ágyon), a város egyik legmenőbb kerületében található háromemeletes mexikói étteremben vagy akár a legelegánsabb kínai étteremben is olcsóbban ehetnek a diákok. Ha nem szeretjük ezt a fajta extravaganciát, a McDonald’s-ban 2 euróért (2,5 literes üdítővel) kapunk egy szendvicset, vagy tortillát, salátát, fagylaltot vagy pitét, közepes krumplit, vizet és egy almát. Ha pedig csak gyorsan szeretnénk bekapni valamit, ne féljünk igénybe venni az ingyen szendvicses helyeket! Lustaságunk esetén akár házhoz is rendelhetjük a választott ételt.

Ljubjanához képest Budapesten (Magyarországon) sajnos még nem áll az állam ilyen pozitívan és támogatóan a diáktársadalomhoz. Természetesen lehetőségünk van szinte minden campuson menzakajához jutni, de higgyétek el, ez meg sem közelíti azt, amit Ljubljanában kaphat az ember nagyjából ugyanannyi pénzért. Szerencsére a budapesti bisztró- és ebédmenü őrület valamilyen szinten pótolja ezt a hiányosságot, mivel lehetőségünk van 1000-1500 forintért enni egy-egy ebédmenüt. Ha már minden lehetőségünk odaveszett, még akkor is ehetünk egy gyors gyrost, de ez messze nem haladja meg annak a hangulatát, minőségét és kultúráját, amit a Boni nyújt a diákságnak. Van még hova fejlődnünk!

A következő cikkemben a ljubljanai közlekedéssel és az utazással ismerkedhettek meg. Elöljáróban annyit, itt nem fogtok annyi pozitívummal találkozni, mint az étkezési lehetőségeknél.