Narcos kritika

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 4. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Magyar Közigazgatási Ösztöndíj

Kedves Hallgatók!A Miniszterelnökség A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) ...

Jelentkezz Szociális Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Szociális Bizottság ...

Jelentkezz a Kommunikációs Bizottság Elnökének!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Kommunikációs Bizottsági ...

Jelentkezz Gazdasági Alelnöknek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, a Gazdasági Alelnök ...

Jelentkezz Kulturális és Sportreferensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzata tagfelvételt hirdet, az Rendezvényszervező ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Ajánló
Utoljára frissítve: 2017. november 18. 22:13, szombat
2016. december 12. 14:00, hétfő

A Narcos az utóbbi évek egyik legnagyobb sikersorozata. A Netflix által gyártott széria a hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar, életét dolgozza fel. A sorozat többé-kevésbé hiteles, helyenként fiktív elemekkel mutatja be Escobar izgalmas életét. Eddig két évad készült el, de a hírek szerint a Netflix megrendelte a harmadik évad gyártását is.

Amikor mi, nézők bekapcsolódunk a történetbe, Escobar már régóta különböző áruk csempé- szetével és egyéb illegális tevékenységekkel keresi a kenyérét, és szülővárosában, Medellínben egyfajta “Robin Hood” szerepben tetszeleg. A sorozat azt mutatja be, hogy Pablo hogyan indította el “vállalkozását”, majd birtokolta a világ kokaincsempészetének a 80%-át, és később hogyan vált a világ egyik legkeresettebb bűnözőjévé. A főszerepet játszó Wagner Moura alakí- tása Emmy-jelölést kapott, nem véletlenül. Moura nagyon hitelesen mutatja be a kifejezetten ellentmondásos Escobart, aki mindamellett, hogy egy kegyetlen gyilkos, egy szerető családapa és a szegények megsegítője. Ez az ellentmondás folyamatosan jelen van a sorozatban és a né- zők sokszor azon kaphatják magukat, hogy Escobar kegyetlensége és brutalitása ellenére a készítőknek sikerül olyan helyzeteket teremteniük, ahol a drogbáró szimpatikussá válik. Külön érdekesség, hogy Moura úgy kapta meg a szerepet, hogy nem tudott egy szót sem spanyolul. A színész a sorozat főbb helyszínén, Medellínben járt egy évet spanyol szakra, ahol a nyelv mellett a helyiek életét is megismerhette. Escobar mellett a két legfontosabb karakter az őt üldöző kétDEA ügynök, Steve Murphy (Boyd Holdbrook), aki egyben narrátor is, és Javier Pena (Pedro Pascal). Az előbbi figurája számomra kifejezetten halovány volt végig a két évad során, vele szemben azonban Pascal alakítása sokat dob a sorozaton, így sok néző kedvencévé vált. Külön érdekesség, hogy a sorozatban számos eredeti felvétel is szerepel, ettől olykor dokumentumfilm jellegű lesz a történet, ami a sorozat hitelességét erősíti. A drogbáró fia, Sebastian Marroquín, szerint az első évad tükrözi a valóságot, azonban a második évad kiadása után öszszeállított egy 28 pontos listát, amin a sorozatban szereplő hibákat írta le. Véleményem szerint érthető, hogy a sorozat sikerének érdekében átírnak bizonyos eseményeket, vagy esetleg fiktív elemekkel segítik a sztorit, ez végtére is nem egy dokumentumfilm, hanem egy sorozat.

www.netflix.com

A széria sikeressége elsősorban nem a történeten alapszik, hiszen sok ember már ismerte a drogbáró életét, rengeteg dokumentumfilm és könyv is készült róla. A sztori elmesélése ebben a formában újabb dimenziókat von be, ami rengeteg nézőt vonz epizódról epizódra. Végig kö- vethetjük, ahogy Escobar zseniális vezetői képességének és kegyetlenségének köszönhetően felépíti birodalmát, majd sokszor saját büszkesége és önteltsége miatt hoz előnytelen döntéseket. Annak ellenére, hogy a sorozat egy olyan világot mutat be, amely a legtöbb ember számára elképzelhetetlen, mégis nagyon emberi. Számomra ez a sorozat legnagyobb érdeme. A karakterek bemutatása és a háttértörténetek által megérthetjük a szereplők motivációját, a negatív és a pozitív karakterekét is. Annak ellenére, hogy ebben a történetben el lehet választani a jót a rossztól, mégis sikerül a készítőknek rávilágítani a rendőrök negatív és Escobar pozitív oldalára is. Attól lett igazán jó a sorozat, hogy sikerült az ellentmondásokat is megmutatnia, ezzel egy összetettebb képet kaphatunk, ami sokkal inkább bízza az állásfoglalást a nézőkre, így teret engedve a szubjektív véleményalkotásnak.