Miért más a Társadalomelméleti Kollégium?

Beszámoló a TEK-ről

Megjelent ebben a számban:
9. évfolyam, 5. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz még ma! - Mentorkoordinátor

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága és a ...

Jelentkezz még ma! - Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága felvételt hirdet ...

Jelentkezz még ma! - Külügyi Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottság felvételt hirdet a következőre: KÜLÜGYI ...

Jelentkezz még ma! - Médiáért felelős bizottsági tag

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Kommunikációs bizottsága tagfelvételt hirdet a következő ...

2018/19 Tavaszi választások szavazási időszaka

A 2018/19-es tanév tavaszi választásainak szavazási időszaka 2019. április 4-én kezdetét vette.

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Közélet
Utoljára frissítve: 2017. november 19. 0:03, vasárnap
2017. január 11. 11:00, szerda

2010 szeptembere óta a legtöbb ember nem egy szakkollégiumra asszociál, ha meghallja a TEK rövidítést, pedig 1981-ben alapították a Társadalomelméleti Kollégiumot, ami a második legrégebben működő szakkollégium hazánkban. Bár a Corvinushoz tartozik, mégis szinte többen vannak az ELTE-sek. A cikk arra próbál választ adni, miért vonzó, mit tud a TEK.

„Valami hiányzik? Hello, ez itt a TEK!” Ez az egyik leggyakoribb ok, amiért csatlakozni szoktak, és ami elhangzik a felvételiken is. Sokan érzik úgy, hogy az egyetem nyújtotta frontális oktatás mellett vágynak még valamire, hiányolják az összekovácsolódott társaságot a több száz fős előadókból.

Akadnak olyanok is, akik szerint a szakkollégiumi tagság önmagában olyan jelentős pluszérték az önéletrajzban, hogy elvágják magukat az elképzelt jövőjüktől, ha ezt a lehetőséget kihagyják. Gyakran őket is beszippantja a szakkollégiumi lét és megváltozik a motiváció.

A mai albérletárak mellett nem tekinthetek el az anyagi okoktól sem, hiszen tény, hogy az albérlet árának töredékéért laknak a „sima” szakkolisokhoz képest is kedvezményeket igénybe vevő TEK-esek.

Olyan fiatalok alkotják a TEK-et, akik számára a Kollégium szakmaiságának egyik fő célkitűzése a kritikai szemlélet megismerése és elsajátítása. A TEK-hez tartozik számos szervezet és kezdeményezés mint a K-Monitor, A Város Mindenkié és a Helyzet Műhely. A Kollégium azonban nem csak a szakmaiságról és az aktivizmusról szól, hanem egy izgalmas, élő közösség is. A tagok többsége a Ráday koli ötödik emeletén lakik együtt. Ez az a tér, ahol a tekesek közösséget alkotva élik mindennapjaikat. A TEK újabb generációi a maguk számára újraértelmezték a Kollégium alapértékeit és kutatási témáit. Itt a tanári és a tanulói szerep is eltérő a hagyományos iskolákhoz képest. A témákat a kollégisták választják, majd egy vezető tanár (körtartó) által összeállított tematika alapján, vele közösen dolgozzák fel az olvasmányokat, vitatkoznak, együtt gondolkodnak. A szakmai munka alapja a fél-egy évig tartó kör, ami egyfajta kooperatív tanulási forma, melynek témái félévről félévre változnak. Néhány nagyobb kérdéscsoport azonban állandó részét képezi a TEK szakmai életének: ilyen a politikai gazdaságtan, a globalizációkritika, a városszociológia, a gender studies és a posztkolon elméletek. A TEK-ben folyó szakmai munka célja elsősorban olyan új, jelentős és progresszív gondolatok közvetítése, amelyek valamilyen okból az egyetemi oktatásban kisebb súllyal szerepelnek.

A Kollégium frissen felvett tagjai az első TEK-es évükben kötelesek alapozóra járni, ahol mind az öt műhely tevékenységébe és programjába bepillantást nyernek. A tanulócsoportok (alapozókörök, műhelyek) adják a szakmai közös nevezőt. Az alapozó témái a politikai gazdaságtan, a globalizáció gazdaságtana, a frankfurti iskola, a zöld és etikai közgazdaságtan és a posztmodern társadalomtudományok.

A szakmai elköteleződés másodlagossá válhat, ha a közösségi élet, a filmnézések, a menzák, a műhelytevékenységek, bulik és teaházak, vagyis a TEK különleges hangulata magával ragad. Hála a „nagy család” figyelmességének és a mentorrendszernek, a sodródok is meg tudják tartani a szakmaiság és a közösségi élet kiegyenlített arányát. Ennek legegyszerűbb módja a beköltözés.

Nagy a verseny a szakkollégiumok között, ezért a TEK is sok izgalmas programmal igyekszik felkelteni az érdeklődők figyelmét. Ezek közül a Téli tábor a pillanatnyilag aktuális, amit február 17-19 között tartanak Csobánkán. A legcéltudatosabbak azonban már a szeptembertől induló elsős körökön részt vettek, amik 5-6 alkalmas kiscsoportos szemináriumok, ahol a jelentkezők megismerkedhetnek a TEK-eseket érintő témákkal és bepillantást nyerhetnek a Kollégium szakmai- és közösségi életébe. 2016-ban az alábbi címeken hirdettek meg elsős köröket: „Beszélnünk kell az EU-ról!”, „Valláskör, ió- ció- Globalizáció”. A kettő között decemberben megrendezték az „Ismerkedő estet”. Itt az „idősebb tagok” programot szerveztek és elmondták az érdeklődőknek, hogy mi is az a TEK és mit csinálnak benne az emberek.

A felvételi áprilisban szokott lenni, ami egy beadandóból és egy szóbeliből áll. Ahogyan minden másban is, a felvételizők elbírálásában is lehetősége van minden TEK-esnek szavazni és megindokolni a döntését. A „Bevonó tábor” biztosítja az újak számára a beavatást, az ismerkedést. Ha nem elégít ki az egyetemen zajló szakmai és közösségi élet vagy csak szeretnél többet megtudni a TEK-ről, belenézhetsz néhány előadásukba a Vimeo-n, jelentkezhetsz érdeklődő- nek a meghirdetett elsős körökre vagy táborokba, illetve a következő helyeken tájékozódhatsz: facebook.com/tekesek, , tekesek.hu.