Színdarab életről és halálról

Kedvcsináló az Életre-halálra című produkcióhoz

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz még ma! - Mentorkoordinátor

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága és a ...

Jelentkezz még ma! - Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága felvételt hirdet ...

Jelentkezz még ma! - Külügyi Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottság felvételt hirdet a következőre: KÜLÜGYI ...

Jelentkezz még ma! - Médiáért felelős bizottsági tag

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Kommunikációs bizottsága tagfelvételt hirdet a következő ...

2018/19 Tavaszi választások szavazási időszaka

A 2018/19-es tanév tavaszi választásainak szavazási időszaka 2019. április 4-én kezdetét vette.

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Ajánló
Utoljára frissítve: 2018. október 31. 17:15, szerda
2018. szeptember 10. 8:00, hétfő

Van két lelkes fiatal tele előadói ambíciókkal, ötletekkel. Megadatik nekik, hogy a hazai színházi élet több elismert alkotója érdeklődését fejezi ki legújabb előadásuk iránt. Úgyhogy belevágnak! Ketten megírják, megrendezik és eljátsszák a történetet, ami az ő fejükben született meg és ami talán a legkomolyabb témát feszegeti: az emberek halálhoz és hatalomhoz való viszonyát.

Forrás: https://www.facebook.com/events/1069666089856381/

A 19. század második felében, Francis Galton meghatározó alakja volt többek között a meteorológiának, a biológiának és a pszichológiának, ezek a tudományterületek nagy fejlődésen mentek keresztül ekkoriban, neki és a kor hasonló nagy gondolkodóinak, kutatóinak köszönhetően. Galtont halála előtt két évvel (immár az 1900-as évek legelején) lovaggá is ütötték.

Néhány gondolata és kijelentése mégis beárnyékolja életművét. Arra a következtetésre jutott például, hogy az eugenika (társadalomfilozófiaiirányzat, ami az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti) és a szelektív szaporodás segítségével növelni lehetne az emberi faj értelmi szintjét. Tőle származik a mondat, miszerint „tettekre születtünk, és nem a sült galamb várására, mint az alamizsnáért könyörgő életerős mihasznák”, amely máris érzékelteti Galton megvetését azok iránt, akik az ő értékítélete szerint nem hasznos tagjai a társadalomnak.

Ezzel pedig el is érkeztünk a színdarabhoz, hiszen az Életre-halálra című előadás mottója, kiindulópontja is ez a Galton-idézet.

Kiindulva a kutató ezen ideáiból, olyan kérdésekre keresi a választ a produkció, miszerint elképzelhető-e, hogy hasonló ideológiákra és elvekre építve egy modern, demokratikus államban újra felüti a fejét az iparosított emberölés. Milyen keretek között történhet ez meg?

Lehet-e igazolni elfogadható érvekkel egy ember megölését? Mire képes valaki, ha egy számára nemes cél lebeg a szeme előtt?

A darab különlegessége, hogy rengeteg improvizációnak ad teret az előadók számára, így megteremtve a lehetőséget, hogy a nézők visszajelzéseire támaszkodva vagy akár a napi fontos hírekre utalva irányítsák a történetet és a végkifejletet.

A produkció a Társadalomtudományi Kar két szociológia szakos hallgatójának a munkája.
Gordos Árpád Mihály és Ulics Balázs 2018. október 17-én mutatják be önálló alkotásukat a Budavári Művelődési Házban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Facebook eseményt itt találjátok.