Az éjféli reggelitől a sörfürdőig

gólyahagyományok világszerte

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19. 17:40, szerda
2018. szeptember 18. 8:00, kedd

A szeptember nem csupán az ősz kezdetét, hanem egyetemi tanulmányaink megkezdését is jelenti. A „gólyák”, miután kibulizták magukat a gólyatáborban, kipihenten kezdik meg az első tanévüket. Azonban ha azt hiszik, év közben semmi izgalom nem várja őket, nagyon tévednek…

Rengeteg új és izgalmas dologgal találkozhatnak az első évüket megkezdő diákok az egyetemen. Többek közt az előadásokkal, a hatalmas egyetemi épületekkel, no és persze a különleges szokásokkal is. A világ legnevesebb intézményei bővelkednek a különlegesebbnél különlegesebb hagyományokban. A méltán híres Yale egyetemen például a gólyáknak éjfélkor le kell vizelniükJames Dwight Woolsey korábbi rektor szobrának lábát, hogy ők is elismert tagjai legyenek az egyetem közösségének. Ugyanehhez a szoborhoz kötődő legenda, hogy ha valaki megdörzsöli a volt rektor lábát, akkor szerencsés lesz vizsgaidőszakban. De vajon az előbbi történet után kinek van kedve hozzányúlni a Woolsey szobor lábához?

Sokkal szolidabb szokást mondhatnak magukénak az amerikai Barnard College diákjai, akik a vizsgaidőszak első napjának estéjén egy hatalmas reggelit szerveznek maguknak. A lakomának nem csupán az az érdekessége, hogy éjfélkor rendezik meg, hanem az is, hogy a friss gyümölcsöket, palacsintát, kávét és minden egyéb finomságot, ami egy kiadós reggelihez kell, nem mások mint a dékánok, professzorok és öregdiákok szolgálják fel a hallgatóknak.

Egy coloradói egyetem diákjai igencsak furcsa és merész hagyományt találtak ki maguknak, ugyanis minden április 20-án délután 4 óra 20 perckor az összes diák összegyűlik, s együtt gyújtanak rá egy spanglira. Ezzel szeretnék elérni, hogy legalizálják a marihuánát, valamint elmondásuk szerint így lazítanak egyet az év végi vizsgák előtt.

Természetesen akadnak olyan szokások is, amelyek nem illegálisak. A portland-i Reed College friss diákjai év végén egy hatalmas reneszánsz bulit rendeznek a végzősöknek, amelyen elbúcsúztatják őket, s egyben lezárják a tanévet is. Ezeken a csodálatos és fényűző estélyeken mindig rengeteg diák jelenik meg, és együtt nézik az est abszolút fénypontját, azaz a tűzijátékot.

Ahogy minden országban, úgy Magyarországon is vannak roppant szórakoztató hagyományok. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán már régóta bevett szokás az úgynevezett „sárga szöcske”, amit aztán később az egyetem többi kara, sőt még az Óbudai Egyetem is átvett. Ezt minden év gólyahetén rendezik meg s nem is kell hozzá más, csupán egy régebbi típusú villamos, valamint sok lelkes hallgató. Mindenki egyszerre kezdi el skandálni, hogy „sárga szöcske”, miközben fel és le ugrálnak. Mivel nagyon sok emberről van szó, akik egy ütemben ugrálnak, maga a villamos is elkezd rugózni, és akár még a sínből is kiugrik. Szerencsére a sofőrök elég toleránsak a diákokkal, de természetesen előfordult már az is, hogy le kellett szállniuk a villamosról.

A sok mókás diákhagyomány mellett előfordulnak olyanok is, amelyek régebbi tradíciókra vezethetőek vissza. Ilyenek például a selmeci hagyományok, azaz balekvizsga, a keresztelő, valamint a Szalamander-menet. Ezeket a mai napig „használják” a soproni, a miskolci, sőt még a dunaújvárosi egyetemen is. Az elsőévesek, azaz a balekok egészen addig pogánynak számítanak, amíg le nem teszik az úgynevezett balekvizsgát. Ezt követően kerül sor a „keresztelőre”, ami egy kijelölt helyen, általában kocsmában zajlik. A friss egyetemisták egymás fülét fogva érkeznek meg, miközben a „Mi tündöklik ott fenn?” című nótát éneklik. Ezután keresztanyát és keresztapát választanak, akik sörrel keresztelik meg őket, majd egy fabőrön átugorva fenéken billentik őket, s végül az arcukon csöpögő sört letörlik róluk korommal vagy cipőkrémmel bekent törölközővel. Ezt követően ismét fenékbebillentés következik, majd az ifjú balek ihat egy sört, és még a pipából is szívhat. Kezdetben ezekre egyetemekre csupán fiúk jártak, azonban mióta a lányok is „betették a lábukat”, az egész ceremónia fiúsítással kezdődik. Ez úgy zajlik, hogy jelképesen megborotválják a gólyalányokat, majd fiúnevet és férfiasságukat bizonyító okiratot kapnak.

A valétákat, azaz a végzősöket sem hagyják csak úgy távozni az egyetemről, ugyanis a Szalamander-menet keretén belül a résztvevők fáklyákkal és bányászlámpákkal világítják meg az útvonalat, a házak ablakaiban égő gyertyákkal is az egyetemistáktól búcsúznak, valamint a szertartás végén kirugdossák őket a városkapun.
Ahogy láthatjuk, minden ország minden egyetemének más és más hagyományai vannak, így az iskolaév kezdetével is rengeteg izgalmas program várja az elsőéveseket.

Felhasznált irodalom: