Az éjféli reggelitől a sörfürdőig

gólyahagyományok világszerte

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz Tudományos Referensnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Jelentkezz a Választási Bizottságba!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Okozz örömet másoknak, hisz közeleg a Karácsony!

Idén az ELTE Hallgatói Önkormányzata kombinált adománygyűjtést szervez, amelynek keretein belül ...

Jelöltállítási időszak eredménye

Kedves Hallgatók!A 2018/2019-es tanév őszi választási időszakának jelöltállítása lezárult.

Bemutatkozik az elnökjelölt

Egyre izgalmasabb ez a választási időszak a TáTK HÖK számára. Tekintve, hogy így az utolsó ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Közelgő események
jan27

TáTK Sítábor '18

2019. január 27. - 2019. február 1.

További események
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19. 17:40, szerda
2018. szeptember 18. 8:00, kedd

A szeptember nem csupán az ősz kezdetét, hanem egyetemi tanulmányaink megkezdését is jelenti. A „gólyák”, miután kibulizták magukat a gólyatáborban, kipihenten kezdik meg az első tanévüket. Azonban ha azt hiszik, év közben semmi izgalom nem várja őket, nagyon tévednek…

Rengeteg új és izgalmas dologgal találkozhatnak az első évüket megkezdő diákok az egyetemen. Többek közt az előadásokkal, a hatalmas egyetemi épületekkel, no és persze a különleges szokásokkal is. A világ legnevesebb intézményei bővelkednek a különlegesebbnél különlegesebb hagyományokban. A méltán híres Yale egyetemen például a gólyáknak éjfélkor le kell vizelniükJames Dwight Woolsey korábbi rektor szobrának lábát, hogy ők is elismert tagjai legyenek az egyetem közösségének. Ugyanehhez a szoborhoz kötődő legenda, hogy ha valaki megdörzsöli a volt rektor lábát, akkor szerencsés lesz vizsgaidőszakban. De vajon az előbbi történet után kinek van kedve hozzányúlni a Woolsey szobor lábához?

Sokkal szolidabb szokást mondhatnak magukénak az amerikai Barnard College diákjai, akik a vizsgaidőszak első napjának estéjén egy hatalmas reggelit szerveznek maguknak. A lakomának nem csupán az az érdekessége, hogy éjfélkor rendezik meg, hanem az is, hogy a friss gyümölcsöket, palacsintát, kávét és minden egyéb finomságot, ami egy kiadós reggelihez kell, nem mások mint a dékánok, professzorok és öregdiákok szolgálják fel a hallgatóknak.

Egy coloradói egyetem diákjai igencsak furcsa és merész hagyományt találtak ki maguknak, ugyanis minden április 20-án délután 4 óra 20 perckor az összes diák összegyűlik, s együtt gyújtanak rá egy spanglira. Ezzel szeretnék elérni, hogy legalizálják a marihuánát, valamint elmondásuk szerint így lazítanak egyet az év végi vizsgák előtt.

Természetesen akadnak olyan szokások is, amelyek nem illegálisak. A portland-i Reed College friss diákjai év végén egy hatalmas reneszánsz bulit rendeznek a végzősöknek, amelyen elbúcsúztatják őket, s egyben lezárják a tanévet is. Ezeken a csodálatos és fényűző estélyeken mindig rengeteg diák jelenik meg, és együtt nézik az est abszolút fénypontját, azaz a tűzijátékot.

Ahogy minden országban, úgy Magyarországon is vannak roppant szórakoztató hagyományok. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán már régóta bevett szokás az úgynevezett „sárga szöcske”, amit aztán később az egyetem többi kara, sőt még az Óbudai Egyetem is átvett. Ezt minden év gólyahetén rendezik meg s nem is kell hozzá más, csupán egy régebbi típusú villamos, valamint sok lelkes hallgató. Mindenki egyszerre kezdi el skandálni, hogy „sárga szöcske”, miközben fel és le ugrálnak. Mivel nagyon sok emberről van szó, akik egy ütemben ugrálnak, maga a villamos is elkezd rugózni, és akár még a sínből is kiugrik. Szerencsére a sofőrök elég toleránsak a diákokkal, de természetesen előfordult már az is, hogy le kellett szállniuk a villamosról.

A sok mókás diákhagyomány mellett előfordulnak olyanok is, amelyek régebbi tradíciókra vezethetőek vissza. Ilyenek például a selmeci hagyományok, azaz balekvizsga, a keresztelő, valamint a Szalamander-menet. Ezeket a mai napig „használják” a soproni, a miskolci, sőt még a dunaújvárosi egyetemen is. Az elsőévesek, azaz a balekok egészen addig pogánynak számítanak, amíg le nem teszik az úgynevezett balekvizsgát. Ezt követően kerül sor a „keresztelőre”, ami egy kijelölt helyen, általában kocsmában zajlik. A friss egyetemisták egymás fülét fogva érkeznek meg, miközben a „Mi tündöklik ott fenn?” című nótát éneklik. Ezután keresztanyát és keresztapát választanak, akik sörrel keresztelik meg őket, majd egy fabőrön átugorva fenéken billentik őket, s végül az arcukon csöpögő sört letörlik róluk korommal vagy cipőkrémmel bekent törölközővel. Ezt követően ismét fenékbebillentés következik, majd az ifjú balek ihat egy sört, és még a pipából is szívhat. Kezdetben ezekre egyetemekre csupán fiúk jártak, azonban mióta a lányok is „betették a lábukat”, az egész ceremónia fiúsítással kezdődik. Ez úgy zajlik, hogy jelképesen megborotválják a gólyalányokat, majd fiúnevet és férfiasságukat bizonyító okiratot kapnak.

A valétákat, azaz a végzősöket sem hagyják csak úgy távozni az egyetemről, ugyanis a Szalamander-menet keretén belül a résztvevők fáklyákkal és bányászlámpákkal világítják meg az útvonalat, a házak ablakaiban égő gyertyákkal is az egyetemistáktól búcsúznak, valamint a szertartás végén kirugdossák őket a városkapun.
Ahogy láthatjuk, minden ország minden egyetemének más és más hagyományai vannak, így az iskolaév kezdetével is rengeteg izgalmas program várja az elsőéveseket.

Felhasznált irodalom: