Nyári külügyi összefoglaló

A nyár az uborkaszezoné, de nem 2018-ban

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz még ma! - Mentorkoordinátor

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága és a ...

Jelentkezz még ma! - Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Belügyi- és Szakos Képviseleti Bizottsága felvételt hirdet ...

Jelentkezz még ma! - Külügyi Bizottsági Elnök

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottság felvételt hirdet a következőre: KÜLÜGYI ...

Jelentkezz még ma! - Médiáért felelős bizottsági tag

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Kommunikációs bizottsága tagfelvételt hirdet a következő ...

2018/19 Tavaszi választások szavazási időszaka

A 2018/19-es tanév tavaszi választásainak szavazási időszaka 2019. április 4-én kezdetét vette.

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19. 17:55, szerda
2018. szeptember 17. 8:00, hétfő

Kártyavárként dőlnek le a sztereotípiák. Semmi sem olyan, amit megszokhattunk: a havas karácsony után úgy tűnik, az eseménytelen nyaraktól is el kell búcsúznunk. Persze érthető, ha a vizsgákról kiszabadulva napozás közben nem a külpolitikai híreket frissítgettétek ötpercenként… Remélem, összefoglalóm segít, hogy mindenki képben legyen, mielőtt eljönnek a szeptember Neptun előtt töltött órái.

Nagy világ, nagy foci

A FIFA négyévente megrendezett világbajnokságán a legizgalmasabb híreknek idén is csak egy része kötődött a sporthoz. Egészen addig feltételezhetjük, hogy a politika távol áll az ilyen eseményektől, amíg rá nem jövünk: két egymás mellett ugrálva szurkoló államfő bizony történelmi jelentőséggel bír. Amíg a lelátón az udvarias kézfogás és a baráti ölelés dominált, a játékosok jóval markánsabb módon fejezték ki aktuális véleményüket. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset egyértelműen Shaqiri és Xhaka gólöröme volt. A svájci válogatott két koszovói származású játékosának kezei egy szerbek elleni győzelem után jelképesen albán kétfejű sassá változtak, nagyot csavarva ezzel a szerb-albán-koszovói viszony egyébként is bonyolult helyzetén. A hivatalos nyilatkozat szerint ez persze csak egy olvasat, a gesztus mögött valójában nem volt politikai szándék. Szinte ugyanezt nyilatkozta a horvátok hurrikánszerűen feltörő csapatának középhátvédje, Domagoj Vida, miután „Dicsőséget Ukrajnának!” kiáltásával sikerült felbőszítenie nemcsak a házigazda Oroszország közvéleményét, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget is – holott köztudott, hogy évekig ukrán klubcsapatban játszott. Az eredeti szándékot egyik esetben sem fogjuk megtudni, de a felháborodás mértéke sokat elmond arról, milyen kevés is elég, hogy a nemzetközi kapcsolatok pattanásig feszült húrjai megpendüljenek.

Az USA nem pihen

A politika a felnőttek terepe. Olykor mégis gyerekek kerülnek a figyelem középpontjába – sajnos a legtöbbször áldozatként. Politikai hovatartozástól függetlenül sokkolta a közvéleményt, hogy csak az április közepétől május végéig tartó másfél hónap során legalább 2000 kisgyereket szakítottak el illegális határátlépés miatt letartóztatott szüleiktől. Az eljárás még hosszú hetekig folytatódott, ennek esett áldozatul a kétéves magyar kisfiú, Levente is, aki két hétig raboskodott a szüleitől több száz kilométerre, majd újabb két hétre nevelőszülőkhöz került. Trump elnök, bár feltételezések szerint a Mexikóval közös határra építendő fal támogatottságát akarta kivívni a szabályozással, végül visszalépett, és intézkedett a családok újraegyesítéséről.

Az Egyesült Államoknak nemcsak migrációs politikája, de külkapcsolatai is fordulatokban bővelkedtek a nyári hónapok alatt, így a nyár legtöbb külpolitikai híranyagát az USA szolgáltatta. Június 12-én Szingapúrban megtörtént, amire az egész világ feszülten várt: a visszamondások és egyéb diplomáciai nehézségek után végre létrejött Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozó. Írásban állapodtak meg a békéért tett közös erőfeszítéseikről, a Koreai-félsziget atommentesítéséről és az 1950-53-as koreai háború elesettjei földi maradványainak hazaszállításáról. A két ország közötti viszony úgy tűnt, békésebb úton halad tovább – annak ellenére, hogy Trump a később újra kiutazó külügyminiszterével Elton John Rocket man című slágerét küldte el CD-n a diktátornak – ám a rakétakísérleti telepek leszerelésének munkálatai augusztus 3. óta állnak. Miután az USA sok előzetes utalást követően június végén bejelentette kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, Donald Trump a július 12-i NATO csúcson okot adott a szervezet válságtanácsának összehívására: a tagok védelmi kiadásainak drasztikus, a GDP 4%-ára való növelése mellett szólalt fel. Július 13-án újabb fontos találkozóira került sor, ezúttal az Egyesült Királyságban. Az elnököt és delegációját ellentüntető britek sokasága várta, a találkozót mégis sikeresnek ítélték: Theresa May miniszterelnökkel közösen jelentették be szabadkereskedelmi egyezményre való törekvésüket a Brexit után. (Bár nagy visszhangja volt buzdításának, miszerint May egyszerűen beperelhetné az Uniót.) Nem zajlott azonban ilyen gördülékenyen a Putyinnal folytatott tárgyalás – a közvélemény gyengének ítélte meg Trump érdekképviseletét a választásba való orosz beavatkozás ügyében.

Lapzártánkkor ráadásul egy esetleges impeachment lehetősége minden eddiginél erősebben érződik a közhangulatban. Eljárások indultak az elnök volt tanácsadója és ügyvédje ellen, több nő állítja, hogy Trump hallgatási pénzzel próbálta titkolni a velük folytatott viszonyt, az USA Iránnal és Törökországgal való kapcsolatát következetlennek tartják, intézkedései a kereskedelmi védővámokkal szinte gazdasági háborúig fajult. Mindezt érzékletesen húzza alá nyugat-hollywoodi képviselők politikailag nem túl súlyos, ám annál jelentőségteljesebb közleménye: több rongálás után végleg eltávolítanák Donald Trump csillagát a Hírességek sétányáról.

Hosszú trailer a nyár

Eközben a Közel-Keletet továbbra is háborús feszültség jellemzi, a menekültválság is tovább gyűrűzik: egyre több olasz kikötő tanúsít teljes elutasítást, Marokkóban pedig több, mint 1600 Európába hajóval átutazni készülő embert szállítottak el a tengerparttól. Romániában augusztus 15-én százezres tömeg követelte a kormányfő lemondását, akik között nagy számban tüntettek kivándorolt román állampolgárok, akik kifejezetten a demonstráció miatt érkeztek Bukarestbe. Angela Merkel és Vlagyimir Putyin pedig állandó párbeszédet helyezett kilátásba, ami egész Európa politikájára nagy hatással lehet.

Mint az izgalmas sorozatoknál általában, a világpolitika következő „évada” is őszre várható – a nyári események alkotta „előzetes” alapján pedig különösen érdemes lesz nyitott szemmel böngészni a híreket.

Felhasznált irodalom: