Nyári külügyi összefoglaló

A nyár az uborkaszezoné, de nem 2018-ban

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 1. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 19. 17:55, szerda
2018. szeptember 17. 8:00, hétfő

Kártyavárként dőlnek le a sztereotípiák. Semmi sem olyan, amit megszokhattunk: a havas karácsony után úgy tűnik, az eseménytelen nyaraktól is el kell búcsúznunk. Persze érthető, ha a vizsgákról kiszabadulva napozás közben nem a külpolitikai híreket frissítgettétek ötpercenként… Remélem, összefoglalóm segít, hogy mindenki képben legyen, mielőtt eljönnek a szeptember Neptun előtt töltött órái.

Nagy világ, nagy foci

A FIFA négyévente megrendezett világbajnokságán a legizgalmasabb híreknek idén is csak egy része kötődött a sporthoz. Egészen addig feltételezhetjük, hogy a politika távol áll az ilyen eseményektől, amíg rá nem jövünk: két egymás mellett ugrálva szurkoló államfő bizony történelmi jelentőséggel bír. Amíg a lelátón az udvarias kézfogás és a baráti ölelés dominált, a játékosok jóval markánsabb módon fejezték ki aktuális véleményüket. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset egyértelműen Shaqiri és Xhaka gólöröme volt. A svájci válogatott két koszovói származású játékosának kezei egy szerbek elleni győzelem után jelképesen albán kétfejű sassá változtak, nagyot csavarva ezzel a szerb-albán-koszovói viszony egyébként is bonyolult helyzetén. A hivatalos nyilatkozat szerint ez persze csak egy olvasat, a gesztus mögött valójában nem volt politikai szándék. Szinte ugyanezt nyilatkozta a horvátok hurrikánszerűen feltörő csapatának középhátvédje, Domagoj Vida, miután „Dicsőséget Ukrajnának!” kiáltásával sikerült felbőszítenie nemcsak a házigazda Oroszország közvéleményét, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget is – holott köztudott, hogy évekig ukrán klubcsapatban játszott. Az eredeti szándékot egyik esetben sem fogjuk megtudni, de a felháborodás mértéke sokat elmond arról, milyen kevés is elég, hogy a nemzetközi kapcsolatok pattanásig feszült húrjai megpendüljenek.

Az USA nem pihen

A politika a felnőttek terepe. Olykor mégis gyerekek kerülnek a figyelem középpontjába – sajnos a legtöbbször áldozatként. Politikai hovatartozástól függetlenül sokkolta a közvéleményt, hogy csak az április közepétől május végéig tartó másfél hónap során legalább 2000 kisgyereket szakítottak el illegális határátlépés miatt letartóztatott szüleiktől. Az eljárás még hosszú hetekig folytatódott, ennek esett áldozatul a kétéves magyar kisfiú, Levente is, aki két hétig raboskodott a szüleitől több száz kilométerre, majd újabb két hétre nevelőszülőkhöz került. Trump elnök, bár feltételezések szerint a Mexikóval közös határra építendő fal támogatottságát akarta kivívni a szabályozással, végül visszalépett, és intézkedett a családok újraegyesítéséről.

Az Egyesült Államoknak nemcsak migrációs politikája, de külkapcsolatai is fordulatokban bővelkedtek a nyári hónapok alatt, így a nyár legtöbb külpolitikai híranyagát az USA szolgáltatta. Június 12-én Szingapúrban megtörtént, amire az egész világ feszülten várt: a visszamondások és egyéb diplomáciai nehézségek után végre létrejött Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozó. Írásban állapodtak meg a békéért tett közös erőfeszítéseikről, a Koreai-félsziget atommentesítéséről és az 1950-53-as koreai háború elesettjei földi maradványainak hazaszállításáról. A két ország közötti viszony úgy tűnt, békésebb úton halad tovább – annak ellenére, hogy Trump a később újra kiutazó külügyminiszterével Elton John Rocket man című slágerét küldte el CD-n a diktátornak – ám a rakétakísérleti telepek leszerelésének munkálatai augusztus 3. óta állnak. Miután az USA sok előzetes utalást követően június végén bejelentette kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, Donald Trump a július 12-i NATO csúcson okot adott a szervezet válságtanácsának összehívására: a tagok védelmi kiadásainak drasztikus, a GDP 4%-ára való növelése mellett szólalt fel. Július 13-án újabb fontos találkozóira került sor, ezúttal az Egyesült Királyságban. Az elnököt és delegációját ellentüntető britek sokasága várta, a találkozót mégis sikeresnek ítélték: Theresa May miniszterelnökkel közösen jelentették be szabadkereskedelmi egyezményre való törekvésüket a Brexit után. (Bár nagy visszhangja volt buzdításának, miszerint May egyszerűen beperelhetné az Uniót.) Nem zajlott azonban ilyen gördülékenyen a Putyinnal folytatott tárgyalás – a közvélemény gyengének ítélte meg Trump érdekképviseletét a választásba való orosz beavatkozás ügyében.

Lapzártánkkor ráadásul egy esetleges impeachment lehetősége minden eddiginél erősebben érződik a közhangulatban. Eljárások indultak az elnök volt tanácsadója és ügyvédje ellen, több nő állítja, hogy Trump hallgatási pénzzel próbálta titkolni a velük folytatott viszonyt, az USA Iránnal és Törökországgal való kapcsolatát következetlennek tartják, intézkedései a kereskedelmi védővámokkal szinte gazdasági háborúig fajult. Mindezt érzékletesen húzza alá nyugat-hollywoodi képviselők politikailag nem túl súlyos, ám annál jelentőségteljesebb közleménye: több rongálás után végleg eltávolítanák Donald Trump csillagát a Hírességek sétányáról.

Hosszú trailer a nyár

Eközben a Közel-Keletet továbbra is háborús feszültség jellemzi, a menekültválság is tovább gyűrűzik: egyre több olasz kikötő tanúsít teljes elutasítást, Marokkóban pedig több, mint 1600 Európába hajóval átutazni készülő embert szállítottak el a tengerparttól. Romániában augusztus 15-én százezres tömeg követelte a kormányfő lemondását, akik között nagy számban tüntettek kivándorolt román állampolgárok, akik kifejezetten a demonstráció miatt érkeztek Bukarestbe. Angela Merkel és Vlagyimir Putyin pedig állandó párbeszédet helyezett kilátásba, ami egész Európa politikájára nagy hatással lehet.

Mint az izgalmas sorozatoknál általában, a világpolitika következő „évada” is őszre várható – a nyári események alkotta „előzetes” alapján pedig különösen érdemes lesz nyitott szemmel böngészni a híreket.

Felhasznált irodalom: