A 2 milliós kávétól a kártyás olajig

avagy Venezuela a csőd szélén

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. november 18. 13:19, vasárnap
2018. november 18. 8:00, vasárnap

A Dél-Amerikában fekvő Venezuela a történelem során rengeteg mindenen ment keresztül. Napjainkban sem egyszerű a helyzete, hiszen a hiperinfláció mellett katonai puccs eshetősége sem kizárt.

Forrás: https://www.bbc.com/news

2018 júliusában robbant a hír, miszerint az IMF 13 ezer százalékra becsülte Venezuela hiperinflációját ebben az évben, s a pénz elértéktelenedése akár 1 millió százalék is lehet. A kormány a csőd elkerülése érdekében augusztusban öt nullát vágott le a helyi pénznem végéről. A régi bolivar, azaz a helyi pénz legnagyobb címlete 100 ezer volt, ami körülbelül 3 amerikai centet ért. A változtatás elkerülhetetlen volt, hiszen például egy csésze kávé 2 millió bolivárba került. Az új fizetőeszköz neve szuverén bolivar lett.

A helyzet augusztusra egyre csak romlott, ugyanis ekkorra már az ország a tőkét sem tudta visszafizetni egy lejáró kötvénye után, s így a 2017 novembere óta felhalmozódott adósságuk 6,1 milliárd dollárra növekedett. A hitelminősítők és befektetők már egy éve államcsődnek minősítik Venezuela helyzetét, mert ekkor maradt el először a hozamfizetés.

Forrás: https://www.bbc.com/news

A hiperinfláció híreit követően, szeptember első hetében röppentek fel olyan információk, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök, tárgyalásokat folytatott 2017-ben több venezuelai tiszttel. E titkos találkozók témája egy Nicolás Maduro elleni puccs volt. Az eredeti tervek szerint egy ex-CIA-s ügynök beszélt volna a dél-amerikai ország katonai vezetőivel, azonban mivel az amerikai kormány óvatosan, s minél diszkrétebben kívánta kezelni az ügyet, végül egy karrierdiplomatát küldtek a helyszínre, aki csupán közvetítőként szolgált. Miután kiderült, hogy a katonáknak nincs konkrét terve, hanem az amerikaiak utasítását várják, nem került szóba közös hadművelet, de a katonai puccsról több szó is esett. Időpontokat is meghatároztak, de végül nem került sor a megvalósításra. Egy tiszt arról számolt be, hogy ha sikeres puccsot szerettek volna végrehajtani, akkor egyszerre kellett volna az összes fontos kormányhivatalnokot eltüntetni a színről, ehhez viszont nem kapták meg a szükséges amerikai segítséget.

Mindezek mellett Venezuelát még egy hatalmas probléma sújtja. Az elhúzódó válság és a csődöt mondott kormányzat miatt közel 2 millióan vándoroltak ki az országból. Az országukat elhagyó emberek legtöbbje az élelmiszerhiány miatt hagyja el otthonát, de emellett hiány van a gyógyszerekből és az orvosi felszerelésekből is, így a kórházi ellátás is romlott, ami egy újabb ok az országból való távozásra. Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak.

A helyzetet csak fokozza, hogy szeptember elejétől már csupán a lakosság fele tud az államilag támogatott, szinte ingyenes üzemanyaghoz hozzájutni. Csupán azok kapnak olcsó benzint, akik rendelkeznek a megfelelő kártyával. Az úgynevezett Carnet de la Patria-val, azaz a szülőföld kártyával nagyjából a lakosság fele rendelkezik. Ezzel állami támogatásokhoz lehet hozzájutni, amelyek élelmiszerre és bizonyos gyógyszerekre vonatkoznak, szeptembertől pedig már a tankolásra is. Korábban 280 forintért egy közepes autót 720 alkalommal lehetett megtankolni, de nemrég a vezetés úgy döntött, hogy az árakat elkezdi a világpiac áraihoz igazítani. A konkrét árak nagyjából októberre állnak be az elnök szerint, aki azt is hozzátette, hogy a „kártyázós” rendszer nagyjából két évig lesz jelen az országban. A rendeletre azért volt szükség a kormány szerint, hogy csökkenteni tudják a határmenti üzemanyagcsempészetet, ami évente nagyjából 18 milliárd dollárnyi veszteséget okoz. Az ország arra számít, hogy mivel az árak nőnek, a fogyasztás csökken, s így a megmaradt olajat exportálhatják, ami számukra bevételt jelent. Az olaj árának megemelése ugyanakkor roppant veszélyes lépés volt, ugyanis 20 évvel ezelőtt történt utoljára ilyen, s ekkor Caracasban tüntetések törtek ki, amelyek során közel 2000 ember halt meg.

Az ország helyzete tehát továbbra is rendkívül instabil, melynek következtében továbbra is számítani lehet újabb tömeges demonstrációkra.

Felhasznált irodalom:

Címkék: infláció, usa