A 2 milliós kávétól a kártyás olajig

avagy Venezuela a csőd szélén

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Jelentkezz Tudományos Referensnek!

Érdekel a tudományok világa? Szívesen segítenéd hallgatótársaidat tanulmányi ügyekben? Itt a ...

Jelentkezz a Választási Bizottságba!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Okozz örömet másoknak, hisz közeleg a Karácsony!

Idén az ELTE Hallgatói Önkormányzata kombinált adománygyűjtést szervez, amelynek keretein belül ...

Jelöltállítási időszak eredménye

Kedves Hallgatók!A 2018/2019-es tanév őszi választási időszakának jelöltállítása lezárult.

Bemutatkozik az elnökjelölt

Egyre izgalmasabb ez a választási időszak a TáTK HÖK számára. Tekintve, hogy így az utolsó ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Közelgő események
jan27

TáTK Sítábor '18

2019. január 27. - 2019. február 1.

További események
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. november 18. 13:19, vasárnap
2018. november 18. 8:00, vasárnap

A Dél-Amerikában fekvő Venezuela a történelem során rengeteg mindenen ment keresztül. Napjainkban sem egyszerű a helyzete, hiszen a hiperinfláció mellett katonai puccs eshetősége sem kizárt.

Forrás: https://www.bbc.com/news

2018 júliusában robbant a hír, miszerint az IMF 13 ezer százalékra becsülte Venezuela hiperinflációját ebben az évben, s a pénz elértéktelenedése akár 1 millió százalék is lehet. A kormány a csőd elkerülése érdekében augusztusban öt nullát vágott le a helyi pénznem végéről. A régi bolivar, azaz a helyi pénz legnagyobb címlete 100 ezer volt, ami körülbelül 3 amerikai centet ért. A változtatás elkerülhetetlen volt, hiszen például egy csésze kávé 2 millió bolivárba került. Az új fizetőeszköz neve szuverén bolivar lett.

A helyzet augusztusra egyre csak romlott, ugyanis ekkorra már az ország a tőkét sem tudta visszafizetni egy lejáró kötvénye után, s így a 2017 novembere óta felhalmozódott adósságuk 6,1 milliárd dollárra növekedett. A hitelminősítők és befektetők már egy éve államcsődnek minősítik Venezuela helyzetét, mert ekkor maradt el először a hozamfizetés.

Forrás: https://www.bbc.com/news

A hiperinfláció híreit követően, szeptember első hetében röppentek fel olyan információk, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök, tárgyalásokat folytatott 2017-ben több venezuelai tiszttel. E titkos találkozók témája egy Nicolás Maduro elleni puccs volt. Az eredeti tervek szerint egy ex-CIA-s ügynök beszélt volna a dél-amerikai ország katonai vezetőivel, azonban mivel az amerikai kormány óvatosan, s minél diszkrétebben kívánta kezelni az ügyet, végül egy karrierdiplomatát küldtek a helyszínre, aki csupán közvetítőként szolgált. Miután kiderült, hogy a katonáknak nincs konkrét terve, hanem az amerikaiak utasítását várják, nem került szóba közös hadművelet, de a katonai puccsról több szó is esett. Időpontokat is meghatároztak, de végül nem került sor a megvalósításra. Egy tiszt arról számolt be, hogy ha sikeres puccsot szerettek volna végrehajtani, akkor egyszerre kellett volna az összes fontos kormányhivatalnokot eltüntetni a színről, ehhez viszont nem kapták meg a szükséges amerikai segítséget.

Mindezek mellett Venezuelát még egy hatalmas probléma sújtja. Az elhúzódó válság és a csődöt mondott kormányzat miatt közel 2 millióan vándoroltak ki az országból. Az országukat elhagyó emberek legtöbbje az élelmiszerhiány miatt hagyja el otthonát, de emellett hiány van a gyógyszerekből és az orvosi felszerelésekből is, így a kórházi ellátás is romlott, ami egy újabb ok az országból való távozásra. Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak.

A helyzetet csak fokozza, hogy szeptember elejétől már csupán a lakosság fele tud az államilag támogatott, szinte ingyenes üzemanyaghoz hozzájutni. Csupán azok kapnak olcsó benzint, akik rendelkeznek a megfelelő kártyával. Az úgynevezett Carnet de la Patria-val, azaz a szülőföld kártyával nagyjából a lakosság fele rendelkezik. Ezzel állami támogatásokhoz lehet hozzájutni, amelyek élelmiszerre és bizonyos gyógyszerekre vonatkoznak, szeptembertől pedig már a tankolásra is. Korábban 280 forintért egy közepes autót 720 alkalommal lehetett megtankolni, de nemrég a vezetés úgy döntött, hogy az árakat elkezdi a világpiac áraihoz igazítani. A konkrét árak nagyjából októberre állnak be az elnök szerint, aki azt is hozzátette, hogy a „kártyázós” rendszer nagyjából két évig lesz jelen az országban. A rendeletre azért volt szükség a kormány szerint, hogy csökkenteni tudják a határmenti üzemanyagcsempészetet, ami évente nagyjából 18 milliárd dollárnyi veszteséget okoz. Az ország arra számít, hogy mivel az árak nőnek, a fogyasztás csökken, s így a megmaradt olajat exportálhatják, ami számukra bevételt jelent. Az olaj árának megemelése ugyanakkor roppant veszélyes lépés volt, ugyanis 20 évvel ezelőtt történt utoljára ilyen, s ekkor Caracasban tüntetések törtek ki, amelyek során közel 2000 ember halt meg.

Az ország helyzete tehát továbbra is rendkívül instabil, melynek következtében továbbra is számítani lehet újabb tömeges demonstrációkra.

Felhasznált irodalom:

Címkék: infláció, usa