Populista politikusok

Hogyan lett Matteo Salvini az európai politika meghatározó szereplője?

Megjelent ebben a számban:
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2018. november 18. 13:30, vasárnap
2018. november 18. 8:00, vasárnap

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a belügyi tárca minisztere és az Északi Liga pártelnöke. Volt már önkormányzati tanácsos, olasz és európai parlamenti képviselő, neve azonban nem kizárólag szakmai sikerei miatt jelenik meg időről-időre a médiában, sokkal inkább azért, mert nyilatkozatai és intézkedései nem mindig egyeztethetők össze az Európai Unió által preferált normákkal.

Forrás: https://www.vadhajtasok.hu

Kétségtelen, hogy ma az olasz belügyminiszter nagyobb nyilvánosságnak örvend a közmédiában, mint maga a miniszterelnök, Giuseppe Conte. Mindezt annak ellenére, hogy az olasz belügyminiszter igen megosztó személyiségnek számít a politikai életben, ráadásul nem áll távol tőle a botránykeltés sem. 1999-ben egy hónapra rabosították hivatalos személy elleni erőszak vádjával, amiért tojással dobálta meg Massimo D'Alema miniszterelnököt. Még ugyanebben az évben Carlo Azeglio Ciampi, akkori köztársasági elnök Milánóban tett látogatásakor megtagadva a protokollt nem fogott vele kezet, azt állítva, hogy Ciampi nem képviseli őt. Salvini vagy nem ismerte, vagy nem értett egyet a „halottról jót vagy semmit” szállóigével, ugyanis 2016-ban a nevezett politikus halálakor azt nyilatkozta, hogy szerinte "Ciampi az olasz nép és Olaszország árulója volt". Pályafutásának másik gyakran kritizált pontja politikai pálfordulása. Kezdetben ugyanis az Északi Liga szélsőbaloldali szárnyához húzott, és csak később pártolt át a populista jobboldalhoz, riválisai szerint azért, hogy több szavazatra tegyen szert. Az őt ért támadásokra Salvini így reagált: „Az európai jobboldalban ma több baloldali értéket látok, mint a tényleges baloldalon. Ezek a pártok és mozgalmak azok, amelyek ma megvédik a dolgozókat. Szóval én nem látok semmi különöset abban, hogy párbeszédet folytatunk azokkal, akik megtestesítik az ellenállást ebben a hibás Európában."

Minden gyengesége ellenére Matteo Salvini népszerűségi mutatója igencsak megugrott a közelmúltban. Annak ellenére, hogy az Északi Liga párt kezdeti célja az északi régiók autonómiájának kivívása volt, Salvini az egész olasz lakosság támogatását szerette volna megnyerni magának. Ennek érdekében megszakította korábbi kapcsolatát a CasaPound nevű neofasiszta párttal, és 1994-ben koalícióra lépett a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italiával. Ez a jobbközép koalíció az Olaszország Fivérei Nemzeti Szövetséggel és a Mi és Olaszország nevű pártokkal kiegészülve kapta a márciusi parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot. A várakozásokkal ellentétben azonban nem a Forza Italia, hanem az Északi Liga lett a koalíció listavezetője. Bár pártok szintjén az Öt Csillag Mozgalom kapta a legtöbb szavazatot, a jelenlegi állás szerint Salvini bevándorló- és elitellenes politikája olyannyira népszerűvé tette az Északi Ligát, hogy egy előrehozott választás esetén ugyanannyi, ha nem több szavazatot kaphatna, mint az Öt Csillag Mozgalom.

Salvini hatalmának megerősödését határozott fellépése mozdította elő a hagyományos értékek mellett. Egy nyilatkozatában például kijelentette, hogy nem támogatja az iszlám vallás Európán belüli terjeszkedését, mivel szerinte a muszlim értékek ütköznek az európai szellemiséggel és értékrenddel. 2015-ben az olasz cigánytanyák kapcsán így nyilatkozott: "a romákat ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg, mint az összes olaszt", valamint megígérte, hogy alkalom adtán kiüríti azokat az olaszországi roma negyedeket, ahol tűrhetetlenül magas a bűnözés aránya, vagy nem megfelelőek a higiéniai és egészségügyi körülmények. Idén júliusban ígéretéhez hűen meg is kezdte a cigánytanyák felszámolását a Camping River kiürítésének elrendelésével, ahol feltehetőleg olyan albán, román és boszniai bevándorlók éltek, akiknek nem sikerült integrálódni az olasz társadalomba. Salvini népszerűségét az olasz nép körében tovább növeli az adórendszer megreformálására, a sok gyerekes családok támogatására és a nyugdíjkorhatár csökkentésére tett intézkedései is. Ezeket a gazdasági reformokat szem előtt tartva egyelőre nem szorgalmazná Olaszország euróról való letérését, bár már több ízben is kifejtette róla véleményét, amikor egy a jövőben visszaállítandó "nemzetek Európájáról" beszélt.