A 17 napig tartó lángok

Avagy a kaliforniai tűzvész

Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok
Külügy
Utoljára frissítve: 2019. január 15. 15:46, kedd
2018. december 08. 0:00, szombat

November 26-án magyar időszámítás szerint kora reggel sikerült eloltani az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb erdőtüzét, mely 88 halálos áldozatot követelt. A tűzben több mint 14 ezer épület vált lakhatatlanná.

November 2-án lobbantak fel az első lángok és kezdték meg a pusztítást Kaliforniába. A három erdőtűz együttesen támadt rá a nyugati partra és már az első néhány napban gyakorlatilag teljesen megsemmisítette Paradise várost, ahol a lakóházak 80-90 százaléka azonnal odaveszett. A menekülést az útra dőlt fák valamint a leszakadt vezetékek nehezítették meg. Sokan a kialakult dugók miatt autóikat hátrahagyva menekültek el a városból.

Los Angeles és Ventura megyékben mintegy 150 ezer embert kellett kitelepíteni miközben északon a Camp Fire elnevezésű tűz becslések szerint 90000 hektárnyi területet pusztított el. A lángok olyan magasra csaptak, hogy még az űrből is látni lehetett őket valamint még 200 kilométerre is olyan mértékben érezni lehetett a füstöt, hogy az embereknek nem kellett dolgozni menni, mert egészségükre káros mennyiségű égéstermék szállt a levegőben.

Nem sokkal később már Malibut is ki kellett üríteni, ugyanis a szárazság, a szél és az alacsony páratartalom annyira kedvezett a tűznek, hogy péntek reggelre percenként 80 focipályának megfelelő területre terjedtek át a lángok.

Csütörtök este a hatóságok nyilvánosságra hozták azt a listát, melyen annak a közel 200 embernek a neve szerepel, akik a tűzvész során tűntek el. Ekkor már a halálos áldozatok száma 58-ra nőtt. Jóllehet az északon tomboló tüzek egy részét ekkorra már sikerült eloltani, San Bernardino megyében egy új tűzfészek alakult ki.

Ez idő tájt a legrosszabb helyzet Malibuban volt, ahol a tűz miatt járhatatlanná váltak az utak. A lakosok hajókon szállították az élelmiszert, valamint a vizet ugyanis a csapvíz fogyaszthatatlanná vált. Ekkora már 7600 épület semmisült meg, és a tűz mintegy 546 négyzetkilométeren lángolt.

November 16-án már közel 630 embert nyilvánítottak eltűntnek és 65 halálos áldozatot tartottak számon. Az eltűntek száma rengeteget ugrott néhány nap alatt, ugyanis a telefonszolgáltató komoly fennakadásokkal küzdött a tűz miatt, s így nem tudták elérni a hatóságok az otthonaikat elhagyó embereket. A legsúlyosabb helyzet Butte megyében alakult ki, ahol 461 ember, valamint 22 kiképzett kutya segített a keresésben.

Végül több mint két hét pusztítás után sikerült megfékezni a tüzet. A tűzoltók munkáját a több napon át zuhogó eső segítette, azonban a mentési munkálatokat nagyban megnehezítette a folyamatosan hulló csapadék. A mentők, tűzoltók és a kiképzett kutyákkal dolgozó rendvédelmi erők által végzett mentési munkálatok még sokáig folytatódtak.

A károsultak egy része feljelentést tett a Pacific Gas & Electric elnevezésű áramszolgáltató ellen ugyanis úgy vélik, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.

Felhasznált irodalom: