DOLGOZZ AZ EFOTT-ON!
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 6. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:- Kommunikációs Bizottság ...

ELTE TáTK HÖK Választások - Jelöltek 2017. március 26.

ELTE TáTK HÖK Választások – Jelöltek2017. március 26.Hallgatói Önkormányzat elnökjelöltje – ...

Választási Kiírás

ELTE TáTK HÖK Választási Kiírás 2016/2017Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK ...

Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság

Kedves Hallgatók! Az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság (EHSZÖB) október 3-ai ...

Rendszeres szociális támogatás 2017/ Második félév

Kedves Hallgatók!Kiírásra került a Rendszeres szociális támogatás pályázat!Pályázat benyújtásának ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Szociális Munka Világnapja 2017

Képek száma: 119

2017. március 24.

III. Emberi Jogi Konferencia

Képek száma: 15

2016. december 7.

Társadalomtudósok Őszi Gyűlése 2016

Képek száma: 159

2016. november 4.

További fotóalbumok
EFOTT 2016

Hölgyválasz

avagy a Nemzetközi Nőnap rövid története

Minden év március havának 8. napja különleges. Miért is? Hamarosan megtudjátok! Szeretnélek meginvitálni titeket egy rövid történelemórára. Mindegy, hogy szoknyát vagy nadrágot hordotok, rövid összefoglalóm nem okoz fájdalmat és nem indít feminista mozgalmat, csupán egy kis emlékeztető szeretne lenni, amely nem tűnik el a múlt ködében…

„A ti és a mi szabadságunkért”

A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület bemutatása

A március 15-e fellázítja a diákokat, hogy letegyék tollaikat, könyveiket és egy megfelelő frissítő mellett kikapcsolódjanak. Ilyenkor nincs is jobb dolog, mint a TátKontúrt olvasni. Ebben a cikkben azokról a „bratankikról” olvashatunk, akik 1848-ban elhagyták hazájukat azért, hogy egy másik ország függetlenségét kivívják, valamint olyan magyarországi lengyelekről és magyarokról, akik újra felelevenítik ezeket az eseményeket, hogy megtiszteljék a lengyel légiót.

Katalán Krém

Katalónia múltja és jövője

Olcsó hostelek, sangria, FC Barcelona, tengerpart, Sagrada Família és még több sangria. Mint minden országról vagy régióról, így Katalóniáról is eszünkbe jutnak klisék, melyek a legtöbb turista számára ismertek. Csakhogy a turistaközhelyeken túl Katalónia egy elképesztően izgalmas régió társadalomtudományos szemüvegen keresztül nézve is. Cikksorozatom első részében Katalónia történetét és kulturális örökségét mutatom be.

Újévi Fogadalmak

Cikkemben néhány szempontból bemutatom ezt a cselekvést - fogadkozás -, amit legtöbbünk ismer vagy gyakorol is, több/kevesebb/nem létező sikerrel. Szeretnék pár hasznos tudnivalót megosztani Veletek, hogy az újévi fogadalmaitok sikeresek és hatásosak lehessenek!

Beszélhetünk-e véleménydiktatúráról Magyarországon?

Vélemény a sajtószabadság helyzetéről

A december meghatározó buzzwordje a véleménydiktatúra volt, ami Kovács Ákos, Kossuth-díjas előadóművész egy interjúban elhangzott kijelentéseinek következményeként került elő. A női princípiumot illetően sem vele, sem Kövér Lászlóval nem kívánok vitába szállni, mindenkinek a szíve joga eldönteni, hogy melyik évszázadot képzeli maga köré. Probléma akkor alakul ki, ha ezt másokra is ki kívánja terjeszteni.

Sült tészta és szecsuáni

Autentikus kínai ízek nyomában

Budapesten valószínűleg mindenki ismeri és kóstolta már a szecsuáni csirkét vagy a tavaszi tekercset valamelyik kínai büfében. Részemről nagyjából heti rendszerességgel eszem „kínai kaját”, és hogy őszinte legyek egy jó szezámmagos csirkéért pillanatnyilag a csillagokat is lehoznám. Azonban felmerül a kérdés, vajon mennyire autentikus a kínai étel, amit mi eszünk itt Magyarországon? Kínában is esznek szezámmagos csirkét, vagy soha még csak nem is hallottak erről a fogásról? A következőkben ezt az égető gasztronómiai kérdést próbálom kibogozni.

Újra Star Wars

Avagy közeleg a „csillagos” karácsony

Az már biztos, hogy decemberben lesz minimum egy olyan nap, amikor örömmel kelsz fel az ágyból, mosollyal az arcodon készíted el a reggelit, nem zavar a tömeg a metrón, amikor az egész napod egy lineárisan felfutó eufóriamámor lesz. Ez a nap december 18-a. Főleg persze, ha Csillagok háborúja-rajongó vagy, és van már jegyed.

Boldog születésnapot BUBI!

a biciklizés története egészen a közbringáig

A biciklizés nem divatjamúlt sportág! Sőt, folyamatos fénykorát éli! Manapság egyre többen pattannak két kerékre és indulnak iskolába, munkába vagy éppen világ körüli felfedező útra! De vajon kinek köszönhetjük a kerékpárt? Mikortól tekerhetjük a pedálokat? És vajon mi az a BUBI?

A menőség mércéje

Akkor és most

Különbözni, kitűnni a szürke tömegből nem könnyű feladat, de a 21. század embere rájött, hogy nem csak az egyéniséggel lehet feltűnést kelteni, hanem valaminek a birtoklásával is.

Kockaagy és izomfej

„seven days without working out makes one weak”

Erőtől dagadó bicepszek, kockahasak, pólót szakító izomkötegek: ez minden ember álma. Vagy legalábbis minden testépítőé. De hogyan lesz egy gondolatból elhatározás? Hogyan válik az elhatározás szokássá? Mi az, amit mi is megtanulhatnánk a bodybuilderektől?

Lumos!

Visszatérés a Harry Potter világába

Megmondom őszintén, én döbbenten vettem tudomásul, hogy az utolsó Harry Potter-könyv óta több mint 8 év telt el… Bizony, bizony, mi sem leszünk már fiatalabbak. Bár Rowling mester nem tétlenkedett ez idő alatt, a Harry Potter-világot erősen hanyagolta, de a varázslómentes éveknek úgy néz ki, végre vége…

Vélemény a Saul fiáról

,,Ember az embertelenségben"

Az utóbbi fél évben minden bizonnyal a legtöbbet emlegetett filmmé vált a hazai (és már a nemzetközi) mozivilágban is elismert Saul fia (Son of Saul) című tavaly bemutatott és most újra műsorra tűzött alkotás. Nemes Jeles László első önállóan rendezett nagyjátékfilmje nem is váratott sokat magára, 2015-ben megkapta az egyik leghíresebb, nemzetközi körökben legelismertebb filmes rendezvénynek, a Cannes-i filmfesztiválnak a nagydíját (az Arany Pálma után ez ott a második legrangosabb megszerezhető díj), majd a januári Golden Globe-gálán is elsöprő sikert aratott azzal, hogy első magyar filmként a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó díjat is kiérdemelte.

Karácsony szerte a világban

Külföldi hallgatók az ünnepekről

Megkérdeztük az ELTE néhány külföldi hallgatóját, hogy mit szólnak a budapesti karácsonyi készülődéshez, hogyan fognak idén ünnepelni, és persze, hogy otthon, a saját országukban milyen szokásokat szoktak tartani az évnek ebben a szakaszában.

Budapest japán szemmel

Egy külföldi diák élményei az ELTE-n

A budapesti egyetemek az elmúlt években egyre több külföldi diákkal büszkélkedhetnek, ami remek alkalmat nyújthat a hallgatóknak, hogy egymás kultúráját megismerhessék. Ebben a cikkben egy Budapesten pszichológiát hallgató japán lányt, Ritsuko Kubo-t (20) kérdeztem magyarországi életéről.

A japán társadalom körei

A legtöbb ember mikor a japánokról hall, akkor nagy valószínűséggel az animéken és a mangákon kívül a híres, már-már túlzásba vitt udvariaskodás is az eszébe jut. Való igaz, hogy ez egy olyan tulajdonságuk, ami messze földön is ismertté vált, és a társadalmukat is nagyban befolyásolja, de ez egy sokkal összetettebb rendszer, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek rövid bemutatására teszek most kísérletet.

Üzenet a palackból...

... avagy a felsőbb évesek megosztják élményeiket és tapasztalataikat!

Emlékek, amik örökre velünk maradnak

tapasztalatok felsőbb évesektől

Néhány éve mi is izgalommal vártuk az első egyetemi évünket. Az első találkozást a gólyatáborban, a tantárgyfelvételt, az első kari bulikat és természetesen a mindennapokat az egyetem falai között. Az idő, ahogy szokták mondani gyorsan halad, néhány vizsgaidőszak már mögöttünk van. Most mi szeretnénk veletek megosztani saját élményeinket és biztatni titeket arra, hogy éljetek minden TáTK által adott lehetőséggel, hogy majd ti adhassátok büszkén tovább a megszerzett élményeiteket a jövőbeli gólyáknak!

Miért van elemi szükségünk valóságshow-kra?

A valóságshow-k és a társadalom kapcsolatát Kiss Ádám foglalta össze a legkerekebben, mikor egyik idősebb ismerősét idézte: „Való Világ? Hát én nem nézem, én nem nézem, de az az Alekosz is mit leművelt már a múltkor…” Ismerős a helyzet, ugye?

2 év a detoxon

Végre itt a nyár, a fülledt éjszakák, a nagy bulik és közös ivászatok ideje. Egy-egy kóbor este után pedig jön a snitt: teljes képszakadás, árokpart vagy utcaszegély, a mentőautó és a kijózanodás, reggel pedig az új nap, eszméléssel, vagy anélkül. De vajon mi történik akkor, amikor bent minden elsötétül?

Virtuális közösségi élmények

„Köztünk a roppant, jeges űr lakik”?

Tóth Árpád gyönyörű, bár kissé melankolikus hangvételű verse, a Lélektől lélekig az emberi kapcsolatok beszűküléséről és az egymástól való eltávolodásról szól. Persze a 20. század elején még álmodni sem mertek volna internetről és közösségi oldalakról − a költeményben leírt jelenség napjainkban talán egyre erősebb. Vajon a Facebook és társai hatására tényleg megszűnnek a kapcsolataink? Hogyan hat ránk és közösségi életünkre az internet?