Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok

A jogi bosszú alkonya

Mi a helyzet a halálbüntetéssel?

Annak ellenére, hogy a világ legtöbb országában már nem alkalmazzák, a halálbüntetésről szóló diskurzus még mindig időről időre felbukkan a közbeszédben. Habár napjainkban már csak különösen súlyos bűncselekmények esetén szabják ki a halálos ítéletet, a társadalom jelentős része (még) ma is támogatja azt. Hogyan alakul a halálbüntetés helyzete a 21. században?

Miért szabad gyilkolni?

A tiszazugi asszonyok esete

Az 1920-as években a tiszazugi asszonyok (és elenyésző számban férfiak) meggyilkolták a számukra nem kívánatos családtagjaikat, a beteg édesanyjukat vagy az agresszív férjeiket, de ha éppen úgy adódott, akkor még egy nem kívánt terhességből született gyermek életét is önkényesen elvették. A csavar azonban nem magában a gyilkosságban, hanem sokkal inkább annak módszerében rejlik, ugyanis az asszonyok légypapírból kiáztatott arzénnal mérgezték meg a tehernek számító családtagokat. Hogyan történhetett meg mindez?

Faster Communication and the End of Babel

For thousands of years, innovation had no role in the evolution of languages. From prehistoric times, many thousands of languages flourished in groups from small company of hunters and gatherers to larger “societies”—and meanwhile a huge number of languages evolved, many of them vanished too.

Karácsony a maga módján

Ünnepi forgatag a szeretet és várakozás jegyében

Decemberben mindenhonnan a karácsony és az adventi készülődés hangjai, fényei, illatai szűrödnek ki az utcákra. A sürgés forgás gyökereit a keresztény vallás adja, hiszen a karácsony kultúrköre a vallás legnagyobb ünnepe. De vajon mit ünnepelnek ilyenkor más vallások hívei? Milyen közös jellemzők jelennek meg a különböző vallások decemberi ünnepi szokásaiban? S milyen hatással van ránk ez az ünnepi forgatag? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járok körbe jelenlegi cikkemben.

„Második műszak”

Genderspecifikus-e a szabadidő eltöltése?

„A kötött időn túl” cikksorozat első számában arról olvashattatok, hogy milyen átalakuláson megy keresztül a szabadidő eltöltésének módja napjainkban. „Ha ezt tovább bontjuk, látjuk, hogy mindamellett az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult mind a nők mind pedig a férfiak idő felhasználási struktúrája is”. A cikksorozat második száma tehát a szabadidő eltöltésének változását a társadalmi nemek, a gender szempontjából vizsgálja. A téma mélyebb kifejtéséhez érdemes utánakeresni Giczi Johanna és Gregor Anikó tanulmányának a kari honlapon, hiszen az tudományos betekintést nyújt a témába minden érdeklődő számára.

Utak a fejlődéshez

Betekintés a Jóga világába

Biztos, hogy szinte mindenki próbálta már, vagy mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki próbálta a jóga valamelyik típusát. Azoknak, akik még nem ásták bele magukat komolyabban a témába, akik érdeklődnek iránta, de nem tudják, hol kezdjék el, a következő ismertető talán segítségükre lesz. Következzék tehát egy rövid történeti áttekintés, amely után szó lesz majd az ún. „divat-jóga” irányzatokról is.

Felemelkedőben lévő magyar sportok

,,rejtett” tehetségeink nyomában

A „klasszikusnak” nevezhető, köztudatban aktívan élő magyar sikersportok mellett, mint a vívás, úszás, vízilabda, kajak-kenu és még sorolhatnánk, számos honfitársunk tette próbára tehetségét kevésbé ismert sportágakban is, melyekből az elmúlt egy-két évtizedben több említésre méltó eredményt is elértek. A továbbiakban ezeket a sportágakat fogom röviden bemutatni.

Fátyol mögött Európában

női viseletek az Iszlámban

Bulgária harmadikként került azon európai országok közé, ahol szabályozták a burka viselését. A burkatilalom főként a bolgár lakosság 13%-át kitevő iszlámhívő nőket érinti, de ugyanúgy vonatkozik a menekültekre is. Burka, csador, nikáb és egyéb fejkendők - milyen célt szolgálnak, miben is különböznek?

Nem mesél többet

Gene Wilderre emlékezünk

2016-ban a világ talán egy kicsivel szomorúbb hellyé vált - ahogyan azt a hírekben is olvasni lehetett -, idén nyáron, 83 éves korában távozott közülünk Gene Wilder, amerikai színházi- és filmszínész, komikus, rendező, forgatókönyvíró és író.

Múzeumok éjszakája Varsóban

Barangolás a Lengyel Hadsereg Múzeumában

Tizenkét órányi buszozás után végre nagy örömöt okozott, mikor megláttam a távolban a Kultúra és Tudomány Palotáját. Leszállva a Marymont megállónál találkoztam rég nem látott lengyel barátommal, akit Erasmusos diákként ismerhettem meg itt Budapesten. A szállás lefoglalása után, valamint a további programokat követően elérkezett az este, amikor Varsóban a múzeumok éjszakáját tartották...

Protokollkommunikáció

Tudni illik, hogy mit (nem) illik

Mindannyiunk életében adatott már olyan kellemetlen szituáció, amikor nem tudtuk, hogyan kell illedelmesen viselkedni. Jólnevelt, értelmes, felnőtt emberek vagyunk, mégis akadnak olyan helyzetek, amikor igenis kifog rajtunk az illemtan. Az ilyen és ehhez hasonló szituációk elkerülése érdekében jött létre a Protokollkommunikáció néven futó Instagram-oldal.

Steampunk

A futurisztikus korabeliség

Milyen lehet egy időn kívüli vagy alternatív világban létezni, teljesen függetlenül mai társadalmunktól? Számtalan irodalmi mű, film és a szerepjátszás egész világa foglalkozott már ezzel a kérdéssel. Cikkemben egy olyan stílusba-szubkultúrába tekintek be, amelyik derűsen-szépen valósítja meg az ilyen irányú vágyainkat. Tartsatok velem! :)

Ahol a Vezúv az úr

Kalandozások a festői Kampánia földjén

Az öthúrú hegedűnek, amely jelzővel a szépirodalom olykor Olaszországot illeti, az egyik legegzotikusabb és legtitokzatosabb szólama minden bizonnyal a világhírű dél-itáliai kikötőváros: az ókori Neapolis, azaz a mai Nápoly.

A kötött időn túl

Hogyan változik a szabadidő eltöltésének módja napjainkban?

A szabadon felhasználható idő megléte mineki számára igen fontos. De mi is van a kötött időn túl? Mivel töltik el az emberek a szabadidejük legnagyobb részét? A kötetlen idősáv növekedése szükségképpen együtt jár-e annak változatos és igényes felhasználásával? Számos tudományág foglalkozik e kérdések megválaszolásával, így például maga a szociológia is. S bár a kérdésekre adott válaszok igen relatívak, az mindenképpen megállapítható, hogy a szabadidő eltöltésének módja folyamatosan változóban van.

A titokzatos fűszer nyomában

A Dűne-univerzum és hagyatéka

A modern sci-fi irodalom egyik legnagyobb hatású írója kétségtelenül az amerikai Frank Herbert, A Dűne-sorozat megálmodója, akinek gondolatai, a regényeiben felhasznált motívumai és a popkultúrában is jelenlévő figurái (mindenekelőtt a híres homokférgek) a mai napig visszaköszönnek nem csak a tudományos-fantasztikus műfajban, hanem számos más alkotói világban is. A felemás bírálatokkal illetett 1984-es mozifilm, valamint a 2000-es évek elején készített tévésorozat után a közelmúltban újra felmerült egy adaptáció lehetősége, amelyet ezúttal a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője, Denis Villeneuve szeretne filmvászonra vinni.

Gyógyulás és Művészet

A művészetterápiáról ma már sűrűbben hallani, ám ennek ellenére továbbra is csak kevesen ismerik igazán. Egy olyan kiegészítő terápiás módszerről van szó, amely a különböző művészeti ágak kreatív folyamatait a gondolatok és érzések nonverbális kommunikációjára használja. A művészetterápia a kreativitásra, a szabad önkifejezésre, a biztonságos és bizalmas környezetre helyezi a hangsúlyt.

Betekintés a szitkomok világába

Valószínűleg szinte mindenki látott már egy-két részt a Jóbarátokból, vagy ismeri az Így jártam anyátokkal című sorozatot - de mi is az általuk képviselt, ún. szitkom.

Üzenet a palackban…

Egykori gólyák tanácsai

Néhány éve mi is gólyák voltunk, hasonló izgatottsággal készültünk az első félévre az ELTE TáTK falai között, mint valószínűleg most ti is. Kérdések százai kavarogtak a fejünkben, vajon milyenek lesznek az előadások, az oktatók, az új csoporttársak, az első zh-k és az első egyetemi bulik. Milyen legyőzendő akadályokat hoz a sors, milyen kihagyhatatlan lehetőségek adódnak az egyetemi évek alatt.

Amikor majdnem megvertük az Európa-bajnokot

Élménybeszámoló Lyonból

Az elsősorban gólyáknak szóló informatív cikkek mellett szeretnénk a már tapasztalt hallgatók számára is szórakozató olvasmánnyal bővíteni újságunk repertoárját, így a továbbiakban az egyetem elkezdéséhez ugyan kevésbé, de a nyári izgalmakhoz annál szorosabban kapcsolódó Európa-bajnokságról olvashattok egy lyoni élménybeszámoló tükrében.

„A magyarok góljaitól ments meg Uram minket”

Irány a foci EB!

Nem a spanyoloknak, nem az angoloknak és nem a németeknek fogok szurkolni a nyári, franciaországi foci EB-n. Hanem – dobpergés – a magyar csapatnak! A nemzeti tizenegy miatt fogok torkom szakadtából ordítani, miattuk fogok ellógni a meccsek másnapján a munkából, és nem utolsó sorban miattuk fogok 15 órát utazni Lyonba egy szűk autóban a barátaimmal. Idén nyáron kis hazánk válogatottja győzni indul Franciahonba – hiszen nem nyomja az esélyesség terhe. Felkészülés gyanánt összeszedtem a gondolataimat, amelyek a magyar focival és a várható szereplésünkkel kapcsolatban kavarognak bennem.