EFOTT 2017
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 10. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Szavazzon az ELTE új arculatára!

2017-ben megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem vizuális megjelenése. A munka kezdetén ...

EFOTT Diákkedvezmény ELTE-s diákoknak is!

Hello ELTE TáTK! Hello EFOTT!Sean Paul, Hurts, Tinie Tempah, Borgore, Halott Pénz, vízpart, lángos ...

Oktatás Hallgatói Véleményezése

A megszokottak szerint az ELTE Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) felmérés keretében a mostani ...

Rektori Sporttámogatás, Hallgatói Kultúrális és Szakmai Pályázat

Rektori Sporttámogatás Az ELTE hallgatói ügyek rektori biztosa és a Hallgatói Önkormányzat elnöke ...

Kiegészítő informatikai képzés ELTE hallgatóknak

Az ELTE Informatikai Kar pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévre, egyéves kiegészítő informatikai ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok

Mitől japán Japán?

A gésák története

Cikksorozatom korábbi részében megismerkedhettünk már egy letűnt, ám érdekes zárt világgal, ami csak és kizárólag a férfiak számára volt elérhető: a szamurájokkal és életükkel. Ebben a részben bepillantunk a másik nem, a japán nők egy sajátos, mai napig élő és rendkívül zárt kultúrájába, a gésák életébe.

A „randiappok” kora

Avagy ismerkedj okosan!

Nap mint nap tucatjával találkozunk olyan emberekkel, akikkel rengeteg közös dolog lehet bennünk, de mégis úgy érezzük, új kapcsolatokat, új barátokat találni nagyon nehéz. Sem időnk, sem lehetőségünk nincs ismerkedni, mert elfoglaltak vagyunk, tanulunk, dolgozunk, rohanunk.

Katalán Krém III.

Katalónia múltja és jövője

Cikksorozatom első két részében Katalónia történelmét, azon belül aktuálpolitikai és társadalmi viszonyait mutattam be. Ez alkalommal egy fokkal könnyedebb témák, Katalónia kortárs művészete, valamint Barcelona – szerintem – legmenőbb szórakozóhelyei és kocsmái kerülnek terítékre

Katalán Krém II.

Katalónia múltja és jövője

Cikksorozatom első részében bemutattam Katalónia, Spanyolország észak-keleti tartományának legfőbb társadalmi jellegzetességeit és rövid történetét. A második részben Katalónia jelenét, illetve a függetlenedés kérdését veszem górcső alá.

Hölgyválasz

avagy a Nemzetközi Nőnap rövid története

Minden év március havának 8. napja különleges. Miért is? Hamarosan megtudjátok! Szeretnélek meginvitálni titeket egy rövid történelemórára. Mindegy, hogy szoknyát vagy nadrágot hordotok, rövid összefoglalóm nem okoz fájdalmat és nem indít feminista mozgalmat, csupán egy kis emlékeztető szeretne lenni, amely nem tűnik el a múlt ködében…

„A ti és a mi szabadságunkért”

A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület bemutatása

A március 15-e fellázítja a diákokat, hogy letegyék tollaikat, könyveiket és egy megfelelő frissítő mellett kikapcsolódjanak. Ilyenkor nincs is jobb dolog, mint a TátKontúrt olvasni. Ebben a cikkben azokról a „bratankikról” olvashatunk, akik 1848-ban elhagyták hazájukat azért, hogy egy másik ország függetlenségét kivívják, valamint olyan magyarországi lengyelekről és magyarokról, akik újra felelevenítik ezeket az eseményeket, hogy megtiszteljék a lengyel légiót.

Vélemény a Saul fiáról

,,Ember az embertelenségben"

Az utóbbi fél évben minden bizonnyal a legtöbbet emlegetett filmmé vált a hazai (és már a nemzetközi) mozivilágban is elismert Saul fia (Son of Saul) című tavaly bemutatott és most újra műsorra tűzött alkotás. Nemes Jeles László első önállóan rendezett nagyjátékfilmje nem is váratott sokat magára, 2015-ben megkapta az egyik leghíresebb, nemzetközi körökben legelismertebb filmes rendezvénynek, a Cannes-i filmfesztiválnak a nagydíját (az Arany Pálma után ez ott a második legrangosabb megszerezhető díj), majd a januári Golden Globe-gálán is elsöprő sikert aratott azzal, hogy első magyar filmként a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó díjat is kiérdemelte.

Újévi Fogadalmak

Cikkemben néhány szempontból bemutatom ezt a cselekvést - fogadkozás -, amit legtöbbünk ismer vagy gyakorol is, több/kevesebb/nem létező sikerrel. Szeretnék pár hasznos tudnivalót megosztani Veletek, hogy az újévi fogadalmaitok sikeresek és hatásosak lehessenek!

Beszélhetünk-e véleménydiktatúráról Magyarországon?

Vélemény a sajtószabadság helyzetéről

A december meghatározó buzzwordje a véleménydiktatúra volt, ami Kovács Ákos, Kossuth-díjas előadóművész egy interjúban elhangzott kijelentéseinek következményeként került elő. A női princípiumot illetően sem vele, sem Kövér Lászlóval nem kívánok vitába szállni, mindenkinek a szíve joga eldönteni, hogy melyik évszázadot képzeli maga köré. Probléma akkor alakul ki, ha ezt másokra is ki kívánja terjeszteni.

A japán társadalom körei

A legtöbb ember mikor a japánokról hall, akkor nagy valószínűséggel az animéken és a mangákon kívül a híres, már-már túlzásba vitt udvariaskodás is az eszébe jut. Való igaz, hogy ez egy olyan tulajdonságuk, ami messze földön is ismertté vált, és a társadalmukat is nagyban befolyásolja, de ez egy sokkal összetettebb rendszer, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek rövid bemutatására teszek most kísérletet.

Múzeumok éjszakája Varsóban

Barangolás a Lengyel Hadsereg Múzeumában

Tizenkét órányi buszozás után végre nagy örömöt okozott, mikor megláttam a távolban a Kultúra és Tudomány Palotáját. Leszállva a Marymont megállónál találkoztam rég nem látott lengyel barátommal, akit Erasmusos diákként ismerhettem meg itt Budapesten. A szállás lefoglalása után, valamint a további programokat követően elérkezett az este, amikor Varsóban a múzeumok éjszakáját tartották...

„A magyarok góljaitól ments meg Uram minket”

Irány a foci EB!

Nem a spanyoloknak, nem az angoloknak és nem a németeknek fogok szurkolni a nyári, franciaországi foci EB-n. Hanem – dobpergés – a magyar csapatnak! A nemzeti tizenegy miatt fogok torkom szakadtából ordítani, miattuk fogok ellógni a meccsek másnapján a munkából, és nem utolsó sorban miattuk fogok 15 órát utazni Lyonba egy szűk autóban a barátaimmal. Idén nyáron kis hazánk válogatottja győzni indul Franciahonba – hiszen nem nyomja az esélyesség terhe. Felkészülés gyanánt összeszedtem a gondolataimat, amelyek a magyar focival és a várható szereplésünkkel kapcsolatban kavarognak bennem.

ISS

Avagy jelenetek a Nemzetközi Űrállomásról

A nemzetközi űrkiállítás kapcsán arra gondoltam, hogy nézzünk fel mi is kicsit az égre pár gondolat erejéig: mi is most a helyzet a felettünk süvítő nemzetközi űrállomáson?

Lumos!

Visszatérés a Harry Potter világába

Megmondom őszintén, én döbbenten vettem tudomásul, hogy az utolsó Harry Potter-könyv óta több mint 8 év telt el… Bizony, bizony, mi sem leszünk már fiatalabbak. Bár Rowling mester nem tétlenkedett ez idő alatt, a Harry Potter-világot erősen hanyagolta, de a varázslómentes éveknek úgy néz ki, végre vége…

Katalán Krém

Katalónia múltja és jövője

Olcsó hostelek, sangria, FC Barcelona, tengerpart, Sagrada Família és még több sangria. Mint minden országról vagy régióról, így Katalóniáról is eszünkbe jutnak klisék, melyek a legtöbb turista számára ismertek. Csakhogy a turistaközhelyeken túl Katalónia egy elképesztően izgalmas régió társadalomtudományos szemüvegen keresztül nézve is. Cikksorozatom első részében Katalónia történetét és kulturális örökségét mutatom be.

Karácsony szerte a világban

Külföldi hallgatók az ünnepekről

Megkérdeztük az ELTE néhány külföldi hallgatóját, hogy mit szólnak a budapesti karácsonyi készülődéshez, hogyan fognak idén ünnepelni, és persze, hogy otthon, a saját országukban milyen szokásokat szoktak tartani az évnek ebben a szakaszában.

Sült tészta és szecsuáni

Autentikus kínai ízek nyomában

Budapesten valószínűleg mindenki ismeri és kóstolta már a szecsuáni csirkét vagy a tavaszi tekercset valamelyik kínai büfében. Részemről nagyjából heti rendszerességgel eszem „kínai kaját”, és hogy őszinte legyek egy jó szezámmagos csirkéért pillanatnyilag a csillagokat is lehoznám. Azonban felmerül a kérdés, vajon mennyire autentikus a kínai étel, amit mi eszünk itt Magyarországon? Kínában is esznek szezámmagos csirkét, vagy soha még csak nem is hallottak erről a fogásról? A következőkben ezt az égető gasztronómiai kérdést próbálom kibogozni.

Újra Star Wars

Avagy közeleg a „csillagos” karácsony

Az már biztos, hogy decemberben lesz minimum egy olyan nap, amikor örömmel kelsz fel az ágyból, mosollyal az arcodon készíted el a reggelit, nem zavar a tömeg a metrón, amikor az egész napod egy lineárisan felfutó eufóriamámor lesz. Ez a nap december 18-a. Főleg persze, ha Csillagok háborúja-rajongó vagy, és van már jegyed.

Budapest japán szemmel

Egy külföldi diák élményei az ELTE-n

A budapesti egyetemek az elmúlt években egyre több külföldi diákkal büszkélkedhetnek, ami remek alkalmat nyújthat a hallgatóknak, hogy egymás kultúráját megismerhessék. Ebben a cikkben egy Budapesten pszichológiát hallgató japán lányt, Ritsuko Kubo-t (20) kérdeztem magyarországi életéről.

Boldog születésnapot BUBI!

a biciklizés története egészen a közbringáig

A biciklizés nem divatjamúlt sportág! Sőt, folyamatos fénykorát éli! Manapság egyre többen pattannak két kerékre és indulnak iskolába, munkába vagy éppen világ körüli felfedező útra! De vajon kinek köszönhetjük a kerékpárt? Mikortól tekerhetjük a pedálokat? És vajon mi az a BUBI?