Legfrissebb lapszám
10. évfolyam, 5. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

EFOTT X ELTE

Kedvess Hallgatók!Idén az EFOTT házigazda intézménye címet az Eötvös Loránd Tudományegyetem viseli.

HÖK-iroda nyitvatartási ideje a vizsgaidőszakban

Kedves TáTK-sok!A HÖK-iroda nyitvatartási ideje vizsgaidőszakban más, mint szorgalmi ...

TáTK Küldöttgyűlés 2018.05.16.

Szeretettel várunk minden érdeklődő hallgatót a TáTK Küldöttgyűlésére, hiszen az ülések nyitottak!

Jelentkezz Tanulmányi Alelnöknek!

Szeretsz képben lenni az aktuális tanulmányi vonatkozású jogaiddal és kötelezettségeiddel?

Jelentkezz a Külügyi Bizottság Elnökének!

Érdekelnek a külföldi lehetőségek? Szeretnél jobb belátást nyerni arról, hogy mennyi ilyen ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Záró és Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 16

2018. május 16.

6. Dunai Regatta – Vedd fel a ritmust!

Képek száma: 49

2018. május 5.

Gólyatábor 1. nap

Képek száma: 3

2017. szeptember 1.

További fotóalbumok
Rendezés:

Kultfilmek újra feldolgozva

Egy csodálatos elme titkai

Miután az utóbbi időben számtalan lehetséges ötlet megfogalmazódott a fejemben, kisebb dilemmába estem amiatt, hogy következőnek melyik elmulasztott filmklasszikus lenne a megfelelő választás, ám végül sikeresen rátaláltam egy 2001-es életrajzi filmdrámára, az Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) című alkotásra.

Hölgyválasz

avagy a Nemzetközi Nőnap rövid története

Minden év március havának 8. napja különleges. Miért is? Hamarosan megtudjátok! Szeretnélek meginvitálni titeket egy rövid történelemórára. Mindegy, hogy szoknyát vagy nadrágot hordotok, rövid összefoglalóm nem okoz fájdalmat és nem indít feminista mozgalmat, csupán egy kis emlékeztető szeretne lenni, amely nem tűnik el a múlt ködében…

Katalán Krém

Katalónia múltja és jövője

Olcsó hostelek, sangria, FC Barcelona, tengerpart, Sagrada Família és még több sangria. Mint minden országról vagy régióról, így Katalóniáról is eszünkbe jutnak klisék, melyek a legtöbb turista számára ismertek. Csakhogy a turistaközhelyeken túl Katalónia egy elképesztően izgalmas régió társadalomtudományos szemüvegen keresztül nézve is. Cikksorozatom első részében Katalónia történetét és kulturális örökségét mutatom be.

Karácsony szerte a világban

Külföldi hallgatók az ünnepekről

Megkérdeztük az ELTE néhány külföldi hallgatóját, hogy mit szólnak a budapesti karácsonyi készülődéshez, hogyan fognak idén ünnepelni, és persze, hogy otthon, a saját országukban milyen szokásokat szoktak tartani az évnek ebben a szakaszában.

Budapest japán szemmel

Egy külföldi diák élményei az ELTE-n

A budapesti egyetemek az elmúlt években egyre több külföldi diákkal büszkélkedhetnek, ami remek alkalmat nyújthat a hallgatóknak, hogy egymás kultúráját megismerhessék. Ebben a cikkben egy Budapesten pszichológiát hallgató japán lányt, Ritsuko Kubo-t (20) kérdeztem magyarországi életéről.

Van ma magyar popzene?

Apu vedd meg, Engedd el, Kettőkor elindulni?, Aki velünk van, az… Úgy gondolom, az első sor részleteinek beazonosítása senkinek sem okoz túl nagy fejtörést. Hiszen „Föltámadott a stílus, az utca népének stílusa…” és hihetetlen módon fejlődik és ontja fülbemászó és mondanivalóval teli dalait.

Chuck Palahniuk könyve: Cigányút

Bad luck főhős, ha egyáltalán az. Léte csak nyomokban tartalmaz drámai hősiességet, inkább antik antihős. Ahogy Shakespeare III. Richárdja mondja: amilyen a kor, olyan a hőse.

A menőség mércéje

Akkor és most

Különbözni, kitűnni a szürke tömegből nem könnyű feladat, de a 21. század embere rájött, hogy nem csak az egyéniséggel lehet feltűnést kelteni, hanem valaminek a birtoklásával is.

A kínai lábelkötés - Az aranylótuszért vívott küzdelem

Női sorsok Európán kívül

Az előző számban az Indiában élő nők kemény, egyenjogúságtól mentes éltébe nyerhettetek bepillantást az ott kutató Sipőcz Diával készült interjú során. Most egy, a már múltba vesző, brutális szokást mutatunk meg, ami hozzájárult a női nem mint a gyengébb nem képének kialakulásához. A női lábak elkötése egy több mint ezer éven át uralkodó szokássá nőtte ki magát Kínában, ahol a szépség, státus és nőiesség szimbólumává váltak a 7,5 cm-re zsugorított lábfejek.

World Press Photo 2014

Mit hozott az idei kiállítás?

Nagy örömömre idén ismét ellátogatott Budapestre a világ legrangosabb sajtófotó-kiállítása, ahol az elmúlt év legfontosabb eseményeit láthatta a nagyközönség. A World Press Photo pályázatán 2014-ben 132 országból 5 754 fotóriporter pályázott.

Te miben hiszel?

„Gyorsul a világ. Lassul a forgás. Semmi sincs úgy, mint volt. Minden úgy van, ahogy azelőtt. Fontos a szeretet. Senkit nem érdekel. Helyzet van. Közöny van. Tehetség van. Mutyi van. Van Isten. Nincs ilyen. Van jövő. Csak múlt van. Jelen vagyunk. Sehol se vagyunk. Jőni fog. Ha jőni kell. A Lajos. A pénz számít. Csak az nem számít. Szárnyalás. Szarnyalás. A technológia segít. Az ugyan nem! A tudás hatalom. A Párt a hatalom. A hatalom nem árt. Anyád nem árt. Apám hitte. Ez a baj. Hiszek egy országban. Sok országban hiszek. Menni kell. Maradni kell. Ésszel. Erővel. Szent akarattal. Fent agyarakkal. Ámen. nemÁ’!”

Amilyen a kor, olyan a hőse

Shakespeare III. Richárdja szerint. Mert a hős fogalma meglehetősen képlékeny és értékei illékonyak. Annyi minden lehet, megannyi úton és motivációval. A történelmünk tele hőskultusszal, hősökkel, bátor tettekkel, és így dicsőséges felemelkedésekkel. Merítenék ezekből és értelmezném őket. Mert a hősiség egyre kihunyóbb.

Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away

Füstízűen holdleső éjszakai mámorba mártott és némi fanyar melankóliával telehintett, mesterien komponált és egyben ledérkönnyű Nick Cave & The Bad Seeds új munkája, a Push The Sky Away.

ASG - Blood Drive

Album ajánló

Ha stoner, akkor minek magyarázzunk hozzá sokat? Azt teszi, amit jelent: megdermeszt! Az ASG – Blood Drive-jára ez még halmozottabban igaz. Ehhez elég csak az album címét ízlelgetni. És be is fejezhetném az írást.

A Gutenberg-galaxis válsága?

E-book kisokos A-tól Z-ig

Sokan a könyvnyomtatást tartják a második évezred legnagyobb felfedezésének, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a 15. században kezdődött, és napjainkban is tartó kultúrtörténeti korszakot Gutenberggalaxisnak nevezték el. Az elmúlt években azonban alapvető változások zajlottak le a könyvpiacon: megjelentek az elektronikus könyvek, illetve ezek egyre modernebb hordozói, amelyek fokozatosan tért hódítanak – a nyomtatott könyv rovására.