DOLGOZZ AZ EFOTT-ON!
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 6. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:- Kommunikációs Bizottság ...

ELTE TáTK HÖK Választások - Jelöltek 2017. március 26.

ELTE TáTK HÖK Választások – Jelöltek2017. március 26.Hallgatói Önkormányzat elnökjelöltje – ...

Választási Kiírás

ELTE TáTK HÖK Választási Kiírás 2016/2017Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK ...

Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság

Kedves Hallgatók! Az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság (EHSZÖB) október 3-ai ...

Rendszeres szociális támogatás 2017/ Második félév

Kedves Hallgatók!Kiírásra került a Rendszeres szociális támogatás pályázat!Pályázat benyújtásának ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Szociális Munka Világnapja 2017

Képek száma: 119

2017. március 24.

III. Emberi Jogi Konferencia

Képek száma: 15

2016. december 7.

Társadalomtudósok Őszi Gyűlése 2016

Képek száma: 159

2016. november 4.

További fotóalbumok
EFOTT 2016

XIX. Nemzetközi NATO-konferencia

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács (HYAC) tagjaként november 29-én részt vehettem a XIX. Nemzetközi NATO-konferencián, melynek témája a védelmi és biztonsági adaptáció volt. A felszólalók részletesen beszéltek a jövőbeli tervekről és a legnagyobb kihívásokról.

A klímacsúcs lábjegyzetébe

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

Mindig van rosszabb?

Az Iszlám Állam és az al-Kaida közti különbségekről

Az al-Kaida sokáig a legjelentősebb iszlamista terrorszervezet volt, támadásaikban világszerte ezrek haltak meg, az utóbbi években azonban sokat veszítettek erejükből. Ez részben annak köszönhető, hogy az USA által koordinált nemzetközi összefogás minden téren próbálta ellehetetleníteni őket - igen sikeresen, másrészt viszont az Iszlám Állam előretörése és az al-Kaida muszlim világon belüli népszerűségvesztése vezetett ide. Jelenleg már az ISIS a legjelentősebb és legerősebb terrorszervezet. Hogyan tudták ezt elérni néhány év alatt, és miben más a két csoport ?

Putyin Szíriában

Mit, miért, ki ellen?

Oroszország szeptember 30-án hozta meg a sokak által üdvözölt döntést: beavatkozik a polgárháború és az Iszlám Állam által megtépázott Szíriában. A lépés Putyin számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen megerősítheti Oroszország hatalmi státusát, megtörheti azt a nemzetközi elszigetelődést, ami az ukrán helyzet miatt kialakult, valamint az Európai Uniótól is enyhülést vár a szankciókkal összefüggésben.

Szevasz Európa, szevasztok lehetőségek!

Erasmus, EVS és a többi

Üdv az első sorban, ahol a legnagyobb eséllyel mehettek neki a külföldi projekteknek. Ez az Erasmus+ Program, amiről tele lehetne tömni az újságot, de akiket felvettek erre a szakra [Sz1], bizonyosan tudják használni a Google-t. Ezért most nem egy száraz leírást szeretnék adni nektek, hanem egy kis merítést abból, hogy miért ajánlom nagyon a teljes programot.

Egyetemistaként Cambridge-ben

Kicsit több mint egy hónapja lehetőségem volt elutazni Cambridge-be, a világ egyik leghíresebb egyetemi városába. A FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) nevű diákszervezet tíz másik diákjával/vezetőjével utaztunk.

Esélyegyenlőtlenségek Ausztráliában

Női sorsok Európán kívül

A Női sorsok Európán kívül cikksorozat keretein belül most Ausztrália világába nyerhettek bepillantást egy jelenleg Magyarországon élő, Ausztráliában született újságíró személyes tapasztalatain keresztül. A kint élő nők politikában, oktatásban, munkaerőpiacon való nehézségeiről a Melbourne-ben nevelkedett és tanult Ámon Ildikóval beszélgettünk.

Embermiriád

Vajon mikor telik be a Föld?

"És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá..." - Mózes.1.28. Betöltöttük. Nem abban az értelemben, hogy akkor most ezt szépen abbahagyjuk, szólunk Pistának is, hogy ő is hagyja abba, és várjuk a következő parancsot. Pista nem hagyta abba, és nemcsak ő nem, de globálisan nézve senki sem.

Svédország: a bevándorlók Eldorádója?

Észak-Európa − részben méltatlanul − nem a gyönyörű természeti adottságaival hívta fel magára a világ figyelmét. A skandináv modell csendes, ám annál nagyobb gazdasági és társadalmi sikere csak a közelmúltban vált olyan híressé, hogy minden kontinensről tömegesen induljanak el „fázni” a szerencsét próbálók. Ennek okait és következményeit fejtegetem országokra bontva nyilvános adatok és rengeteg magyar bevándorló szubjektív beszámolói alapján.

A kínai lábelkötés - Az aranylótuszért vívott küzdelem

Női sorsok Európán kívül

Az előző számban az Indiában élő nők kemény, egyenjogúságtól mentes éltébe nyerhettetek bepillantást az ott kutató Sipőcz Diával készült interjú során. Most egy, a már múltba vesző, brutális szokást mutatunk meg, ami hozzájárult a női nem mint a gyengébb nem képének kialakulásához. A női lábak elkötése egy több mint ezer éven át uralkodó szokássá nőtte ki magát Kínában, ahol a szépség, státus és nőiesség szimbólumává váltak a 7,5 cm-re zsugorított lábfejek.

Mitől japán Japán?

Japánban magyarként

Ez itt a „Mitől japán Japán” cikksorozatom második darabja, amiben kicsit más vizekre evezünk, és egy interjút tárok elétek, amit egy volt csoporttársammal, Pecze Ágotával (21) készítettem, aki jelenleg Japánban tartózkodik. Eddigi tapasztalatairól és nehézségeiről beszél nekünk, amiket megélt ebben a távoli országban.

#ParisAgreement

Megmenthetjük a Földet?

Az eredetileg 12 naposra tervezett klímakonferencián minden igyekezet ellenére nem sikerült megegyezni a Föld sorsáról. A 13. nap azonban változást hozott. A politikusok történelmi megegyezésről beszélnek.

„Mindenkinek saját szélsőségeseit kellene megfékeznie”

Szakértői vélemény a terrorcselekmények hatásairól

Dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatójával beszélgettünk a Párizsban történt terrorcselekmények Európát érintő hatásairól: menekültpolitikáról, a következmények kezelésének lehetőségeiről.

A menekültválság egy kibocsátó ország szemszögéből

A szíriai helyzet és megoldásának lehetőségei

Októberben a CEU (Central European University) School of Public Policy által szervezett előadáson jártunk, ahol négy szíriai vendégelőadó (Al Hakam Shaar, Armenak Tokmajyan, Yaluyaal-Abdullah és Maan Abu Layla) fejtette ki álláspontját arról, hogy tulajdonképpen mi is folyik most hazájukban. Néhány érdekes megoldási lehetőséget is javasoltak az ottani konfliktus és a menekültprobléma kezelésére.

Mi az a Kibera?

betekintés a kenyai nyomornegyedbe

Hogy alakult ki a Föld legnagyobb slumja? Mivel töltik mindennapjaikat az ott lakók? Mi az a changaa? Végül pedig: léteznek-e kitörési lehető ségek, és ha igen, milyenek?

AIESEC a Közgázon

Szerezz gyakorlati tudást!

Az egyetemi életben az egyik legjobb dolog, hogy soha nincsen idő unatkozni, ugyanis számtalan lehetőség adódik arra, hogy kikapcsolódjunk, vagy valami hasznosat csináljunk a tanulás mellett. Az alábbi cikkben az AIESEC nemzetközi hallgatói szervezetről kaphattok egy rövid beszámolót. Itt az idő, hogy kilépjetek a komfortzónátokból! Csatlakozzatok, mert megéri!

Kisokos - mit érdemes tudni Eritreáról?

Fanni cikkét kiegészítve, itt egy kis háttér információ Eritreáról, hogy még teljesebb képet kaphassatok.

Eritrea kettőssége

Női sorsok Európán kívül

Tesfay Sába, karunkon tanító kulturális antropológus Afrikában végzett kutatásai alapján mesél nekünk többek között az ott élő nők hétköznapjairól, társadalomban betöltött szerepükről, házassági szokásaikról, oktatásban való részvételükről. Ezzel betekintést nyújtva egy a modernizációért és fejlődésért küzdő távoli ország változó kultúrájába.

A Visegrádi Alap ösztöndíjlehetőségei

A külföldi tanulmányi félévekről sokan lemondanak az első visszautasított pályázat következtében. Mások anyagi vagy párkapcsolati okokra hivatkozva utasítják el az előttük álló lehetőségeket. Az új környezetre vágyó hallgatók pedig gyakran csak az ismertebb nemzetközi ösztöndíjakra pályáznak. Az International Visegrad Fund (IVF) egy a sok alap közül, amely lehetőséget ad arra, hogy a Visegrádi Együttműködés partnerországaiban cserediákként tanulj.

India, a kétarcú ország

Női sorsok Európán kívül

Az októberi számban olvashattatok a nemi erőszakos bűncselekmények európai helyzetéről és az azzal kapcsolatos tényekről, tévhitekről. Itt tudhattátok meg, hogy a [CsF1] meg nem alapozott állásfoglalások sok esetben társadalmi önnyugtatásul szolgálnak, és segítenek kiépíteni a Melvin J. Lerner által elsőként használt igazságos világba vetett hit fogalmát.A továbbiakban a TátKontúr cikksorozatában különböző, Európától távoli országok, kultúrák, női társadalmi szerepvállalásába, sorsába kaphattok betekintést ott járó kutatókkal készült interjúk alapján.