Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok

Mitől japán Japán?

Japánban magyarként

Ez itt a „Mitől japán Japán” cikksorozatom második darabja, amiben kicsit más vizekre evezünk, és egy interjút tárok elétek, amit egy volt csoporttársammal, Pecze Ágotával (21) készítettem, aki jelenleg Japánban tartózkodik. Eddigi tapasztalatairól és nehézségeiről beszél nekünk, amiket megélt ebben a távoli országban.

A klímacsúcs lábjegyzetébe

Az alábbi írás egy jegyzet, ami a kommentár műfajába tartozik, ez pedig a véleményközlő műfajcsaládba. Kérem így olvasni. Annak minden tökéletlenségével, kibontatlanságával és élcével együtt.

#ParisAgreement

Megmenthetjük a Földet?

Az eredetileg 12 naposra tervezett klímakonferencián minden igyekezet ellenére nem sikerült megegyezni a Föld sorsáról. A 13. nap azonban változást hozott. A politikusok történelmi megegyezésről beszélnek.

A menekültválság egy kibocsátó ország szemszögéből

A szíriai helyzet és megoldásának lehetőségei

Októberben a CEU (Central European University) School of Public Policy által szervezett előadáson jártunk, ahol négy szíriai vendégelőadó (Al Hakam Shaar, Armenak Tokmajyan, Yaluyaal-Abdullah és Maan Abu Layla) fejtette ki álláspontját arról, hogy tulajdonképpen mi is folyik most hazájukban. Néhány érdekes megoldási lehetőséget is javasoltak az ottani konfliktus és a menekültprobléma kezelésére.

Putyin Szíriában

Mit, miért, ki ellen?

Oroszország szeptember 30-án hozta meg a sokak által üdvözölt döntést: beavatkozik a polgárháború és az Iszlám Állam által megtépázott Szíriában. A lépés Putyin számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen megerősítheti Oroszország hatalmi státusát, megtörheti azt a nemzetközi elszigetelődést, ami az ukrán helyzet miatt kialakult, valamint az Európai Uniótól is enyhülést vár a szankciókkal összefüggésben.

AIESEC a Közgázon

Szerezz gyakorlati tudást!

Az egyetemi életben az egyik legjobb dolog, hogy soha nincsen idő unatkozni, ugyanis számtalan lehetőség adódik arra, hogy kikapcsolódjunk, vagy valami hasznosat csináljunk a tanulás mellett. Az alábbi cikkben az AIESEC nemzetközi hallgatói szervezetről kaphattok egy rövid beszámolót. Itt az idő, hogy kilépjetek a komfortzónátokból! Csatlakozzatok, mert megéri!

Egyetemistaként Cambridge-ben

Kicsit több mint egy hónapja lehetőségem volt elutazni Cambridge-be, a világ egyik leghíresebb egyetemi városába. A FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) nevű diákszervezet tíz másik diákjával/vezetőjével utaztunk.

Eritrea kettőssége

Női sorsok Európán kívül

Tesfay Sába, karunkon tanító kulturális antropológus Afrikában végzett kutatásai alapján mesél nekünk többek között az ott élő nők hétköznapjairól, társadalomban betöltött szerepükről, házassági szokásaikról, oktatásban való részvételükről. Ezzel betekintést nyújtva egy a modernizációért és fejlődésért küzdő távoli ország változó kultúrájába.

Svédország: a bevándorlók Eldorádója?

Észak-Európa − részben méltatlanul − nem a gyönyörű természeti adottságaival hívta fel magára a világ figyelmét. A skandináv modell csendes, ám annál nagyobb gazdasági és társadalmi sikere csak a közelmúltban vált olyan híressé, hogy minden kontinensről tömegesen induljanak el „fázni” a szerencsét próbálók. Ennek okait és következményeit fejtegetem országokra bontva nyilvános adatok és rengeteg magyar bevándorló szubjektív beszámolói alapján.

A kínai lábelkötés - Az aranylótuszért vívott küzdelem

Női sorsok Európán kívül

Az előző számban az Indiában élő nők kemény, egyenjogúságtól mentes éltébe nyerhettetek bepillantást az ott kutató Sipőcz Diával készült interjú során. Most egy, a már múltba vesző, brutális szokást mutatunk meg, ami hozzájárult a női nem mint a gyengébb nem képének kialakulásához. A női lábak elkötése egy több mint ezer éven át uralkodó szokássá nőtte ki magát Kínában, ahol a szépség, státus és nőiesség szimbólumává váltak a 7,5 cm-re zsugorított lábfejek.

Elfeledett konfliktusok

#4 Kongói Demokratikus Köztársaság

Cikksorozatunk soron következő, egyben utolsó része a Kongói Demokratikus Köztársaságban a ruandai népirtás menekültjei által kiváltott belpolitikai feszültségről, illetve annak máig tartó hatásáról számol be.

Migránsok Európában 2016. elején

A kölni események után

Napjainkban az európai politikának számos nehéz témával kell szembenéznie, közülük nem egy a létét is fenyegeti. Ezek közé tartozik a migránskérdés is, melynek leírása során elsősorban a Közel-Keletről érkezőkre fogok fókuszálni. Röviden azt vizsgálom, hogy áll most a nyáron még annyira nyíltan befogadó Németország ebben a kérdésben, és mi lehet a problémából kivezető út.

XIX. Nemzetközi NATO-konferencia

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács (HYAC) tagjaként november 29-én részt vehettem a XIX. Nemzetközi NATO-konferencián, melynek témája a védelmi és biztonsági adaptáció volt. A felszólalók részletesen beszéltek a jövőbeli tervekről és a legnagyobb kihívásokról.

„Mindenkinek saját szélsőségeseit kellene megfékeznie”

Szakértői vélemény a terrorcselekmények hatásairól

Dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatójával beszélgettünk a Párizsban történt terrorcselekmények Európát érintő hatásairól: menekültpolitikáról, a következmények kezelésének lehetőségeiről.

Mindig van rosszabb?

Az Iszlám Állam és az al-Kaida közti különbségekről

Az al-Kaida sokáig a legjelentősebb iszlamista terrorszervezet volt, támadásaikban világszerte ezrek haltak meg, az utóbbi években azonban sokat veszítettek erejükből. Ez részben annak köszönhető, hogy az USA által koordinált nemzetközi összefogás minden téren próbálta ellehetetleníteni őket - igen sikeresen, másrészt viszont az Iszlám Állam előretörése és az al-Kaida muszlim világon belüli népszerűségvesztése vezetett ide. Jelenleg már az ISIS a legjelentősebb és legerősebb terrorszervezet. Hogyan tudták ezt elérni néhány év alatt, és miben más a két csoport ?

Mi az a Kibera?

betekintés a kenyai nyomornegyedbe

Hogy alakult ki a Föld legnagyobb slumja? Mivel töltik mindennapjaikat az ott lakók? Mi az a changaa? Végül pedig: léteznek-e kitörési lehető ségek, és ha igen, milyenek?

Szevasz Európa, szevasztok lehetőségek!

Erasmus, EVS és a többi

Üdv az első sorban, ahol a legnagyobb eséllyel mehettek neki a külföldi projekteknek. Ez az Erasmus+ Program, amiről tele lehetne tömni az újságot, de akiket felvettek erre a szakra [Sz1], bizonyosan tudják használni a Google-t. Ezért most nem egy száraz leírást szeretnék adni nektek, hanem egy kis merítést abból, hogy miért ajánlom nagyon a teljes programot.

Esélyegyenlőtlenségek Ausztráliában

Női sorsok Európán kívül

A Női sorsok Európán kívül cikksorozat keretein belül most Ausztrália világába nyerhettek bepillantást egy jelenleg Magyarországon élő, Ausztráliában született újságíró személyes tapasztalatain keresztül. A kint élő nők politikában, oktatásban, munkaerőpiacon való nehézségeiről a Melbourne-ben nevelkedett és tanult Ámon Ildikóval beszélgettünk.

Kisokos - mit érdemes tudni Eritreáról?

Fanni cikkét kiegészítve, itt egy kis háttér információ Eritreáról, hogy még teljesebb képet kaphassatok.

Embermiriád

Vajon mikor telik be a Föld?

"És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá..." - Mózes.1.28. Betöltöttük. Nem abban az értelemben, hogy akkor most ezt szépen abbahagyjuk, szólunk Pistának is, hogy ő is hagyja abba, és várjuk a következő parancsot. Pista nem hagyta abba, és nemcsak ő nem, de globálisan nézve senki sem.