EFOTT 2017
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 10. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Választási kiírás

Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK Alapszabály 22.-23. paragrafusa alapján kiírja a ...

Jelentkezz a Választási Bizottság tagjának!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Választási Bizottságába keresünk választási bizottsági tag ...

Jelentkezz Ellenőrző bizottsági tagnak!

Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatának Ellenörző Bizottságába is lehetőség nyílik jelentkezni ...

Jelentkezz a Rendezvényes Bizottság elnöki tisztségére!

Szeretsz rendezvényeket szervezni? Részt akarsz venni mindenben? Jó a problémamegoldó ...

Jelentkezz Kollégiumi referensnek!

Kedves Hallgatók!A TáTK Hallgatói Önkormányzatának Szociális bizottságába keresünk kollégiumi ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Teritéken a tudomány

Hogyan legyél te is öko?

Röviden a fenntartható fejlődésről

Szeretnél kicsit „környezetbarátabb” lenni, de nem tudod, hogy hol is kezdd? Segítünk elindulni az úton! Elmondjuk neked, hogy mi is az a fenntartható fejlődés, mit is jelent a nemnövekedés elmélete és ajánlunk egy lehetőséget arra, hogy mindezt kipróbáld!

XV. nyári Paralimpia

Újabb magyar sikerek a nyári játékokon

Idén szeptember 7-től 18-ig tartott a XV. nyári Paralimpia, melyen 43 magyar résztvevő 12 félesportágban mérette meg magát. A helyszínt, az olimpiai játékokhoz hasonlóan, Rió biztosította.

Szexizmuskutatás az ELTE-n

Interjú Gregor Anikóval

A TátKontúr feladatának érzi, hogy tájékoztassa a hallgatókat a karon folyó kutatásokról. Ez a kutatás különösen érzékeny problémákra érkezett válaszlépésként. Emlékszünk még az ELTE gólyatáboraihoz köthető erőszakos szexuális bűncselekmények történeteire? Örömteli, hogy nem áldozathibáztatásról, hanem intézményi feltáró munkáról kérdezhettem Gregor Anikót, az egyetemi nemi egyenlőtlenség kutatás vezetőjét.

Két világ, egy felhasználó

A Blizzard Entertainment virtuális valósága

A multiverzumelméletének napjainkban már rengeteg támogatója van. Ez egy új kozmológiai elmélet, „amely szerint végtelen számú univerzum létezik, különböző fizikai törvényekkel és ezek közül sokban létrejöhetett a miénkhez hasonló élet” – olvasható a definíció a Modern fizika című honlapon.

Játék csupán?

Szeretnéd megismerni a „gamification” fogalmát?

Hallottál már róla, esetleg alkalmazni is szeretnéd? Íme, néhány példa és sok-sok magyarázat, hogyan alakult ki, hogyan használják, és milyen kritikával illetik a gamificationt.

Hajléktalan utcalapok

Irodalom és önbecsülés határán

Kedves olvasó! Mivel a fővárosban élsz vagy legalábbis tanulsz/dolgozol, bizonyára találkoztál már az utcán lapot áruló hajléktalan emberrel. Mivel a Társadalomtudományi Karon vagyunk, szerintem mindenki számára építő lehet, ha egy kicsit jobban elmerülünk a témában: cikkem a hazai és külföldi utcalapok rövid történetét járja körül.

TDK-sokkal beszélgettünk

Az orvosmigráció alakulása 2009 és 2013 között

Sorozatunk januári részében Katona Eszterrel beszélgettem, aki dolgozatával a 2015-ös OTDK-n a 3. helyezést érte el. Témája ma is ugyanolyan aktuális, ha nem aktuálisabb, mint a vizsgált időintervallumban. Dolgozatáról és a kutatása közben felmerülő nehézségekről is kérdeztem, valamint azt is elmondta, szerinte miért érdemes TDK-n részt venni.

„Nem jó, ha egy tudományos szöveget bibliaként emlegetnek”

Interjú Bíró Judittal

Bíró Judit habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Kisebbségszociológia Tanszék vezetőjével beszélgettünk az erőszakról, a bűnről és Carol J. Adams Megerőszakolt állatok – lemészárolt nők című tanulmányáról

TDK-sokkal beszélgettünk

„Biztos, hogy fogunk hallani még a szerzőről!”

Sorozatunk következő interjúalanya Fényes Csongor, aki az idei OTDK-n 2. helyezéstért el. Témája a 2013-ban lezajlott egyetemfoglalás volt. Beszélgettünk arról, hogy miként is jött a téma ötlete, hogyan készült el ez a dolgozat, valamint mesélt legutóbbi TDK dolgozatáról is, amely már kvalifikálva van a 2017-es OTDK-ra.

TDK-sokkal beszélgetünk

"Túl nagy kincs van ahhoz a kezünkben, hogy feladjuk”

Surman Emese és Neumann Károly 2014-ben írták meg közösen TDK-jukat a budapesti szexmunkás férfiakról. Kutatásuk annyira jól sikerült, hogy nemcsak, hogy tovább jutottak az OTDK-ra, de második helyezést értek el a társadalomtudományi szekción belül. Ennek kapcsán faggattam őket dolgozatukról, a kutatásuk eredményeiről, nem várt konklúziókról és nehézségekről is. Valamint meséltek arról is, hogy milyen módszertannal dolgoztak, és azt is elárulták, mik a jövőbeli terveik elkészített munkájukkal kapcsolatban.

Gravitációs Hullámok

Einstein utolsó jóslatának igazolása

Pontosan 100 évvel azután, hogy Einstein publikálta általános relativitáselméletét, hatalmas felfedezést tett a LIGO kutatócsoport azzal, hogy bizonyították a gravitációs hullámok létezését. A felfedezés óriási mérföldkő és előrelépés a fizikában, amely nagy valószínűséggel Nobel-díjat fog érni.

Kevin Spacey és a digitalizált dallamok

Avagy minden, amit tudni szeretnél a Netflixről és a Shazamról

Bizonyára sokunkkal előfordult már a következő szituáció: egy bevásárlóközpont üzlethelységében várakozunk a pénztárnál, és hirtelen az üzlet hangszóróján megszólal egy kellemes zene, amit eddig nem ismertünk. Ez előfordulhat egy kávézóban, konditeremben és akár a saját autónkban is. A reakció erre a jelenségre manapság már ugyanaz - bárhol is történjék az eset. Elővesszük a telefonunkat és villámgyorsan belépünk a „Shazamba”, hogy megtudjuk, milyen zene is szól.

Pankráció testközelből

Hungarian Championship Wrestling

Mi is a pankráció? Japánban sport. Mexikóban hagyomány. Amerikában szórakoztatás. Magyarországon? Lehetőség. Szalay Bencével, azaz „Doverrel” beszélgettünk.

Társas hálózatok, csoportméretek, kreativitás

Pléh Csaba előadása a CEU-n

November végén Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus és nyelvész előadását hallgattam meg a CEU-n. A professzor néhány új kutatási eredményt mutatott be a kognitív pszichológia területéről.

Miért japán Japán?

A misztikus harcosok eredete

Üdvözöllek kedves olvasó ezen a - reményeim szerint - misztikus és érdekes utazáson, amely során betekintést nyerhetsz egy nagyon távoli és érdekes világba, a japán kultúrába, amit a „Mitől japán Japán?” cikksorozat keretében hozok el neked minden érdekességével, egzotikumával, rendhagyó szokásával együtt.

Karácsonyológia

Avagy a karácsony veszélyei

Amikor először belepillantottam a Karácsonyológia című írásba, őszintén bevallom, megijedtem. Nem hiába járunk egyetemre és tanulunk kritikus, de tudásra szomjazó szemléletmódot, így gyorsan rákerestem a szerző, Szendi Gábor nevére és egyéb publikációira. Szó se róla, hamar kiderült, mire is megy ki a játék.

2015, a Fejlesztés Európai Éve

Projektek és sikerek

Our world, our future, our dignity. Ezek a jelszavai a Fejlesztés Európai Évének, mely – az Unió fennállása során először - a tagállamok területén kívüli, rászoruló országok fejlesztésére fókuszál.

TDK-sokkal beszélgettünk

Waldorfos fiatalok érvényesülése a gimnázium után

Szilasi Kati még az alapképzése alatt élt a lehetőséggel, hogy szakdolgozatát leadja TDK-dolgozatnak. Bár hosszasabban kellett noszogatni, azt mondja, egyáltalán nem bánta meg, jó lehetőség volt, hogy ilyen módon is kipróbálhatta magát. Témája az alternatív iskolákból kikerült gyermekek boldogulása volt. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

A Pankráció világa

Avagy kérsz egy széket az arcodba?

Én magam olyan 10-11 éves lehettem, amikor először láttam pankrációt a tévében. Határozottan emlékszem anyukám hangos és egyértelmű nemtetszésére, jó apám kaján nevetésére és arra, hogy én tátott szájjal néztem, hogy mi folyik a ringben. Főleg vér folyt, amennyire emlékszem.

Transzvesztitizmus a popkultúrában

A témaválasztásom alapja személyes érdeklődésből eredt, szeretném tisztázni, illetve elhelyezni a transzvesztitizmus fogalmát, a biológiaiés társadalmi nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció tágabbtémakörén belül, és néhány példán keresztül a cross-dressing illetve atranszvesztitizmus popkultúrában való jelenlétét.