DOLGOZZ AZ EFOTT-ON!
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 7. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Kiállásunk a Közép-európai Egyetem (CEU) és a tudomány függetlensége mellett.

Mi, az ELTE Társadalomtudományi Kar hallgatói önkormányzata, ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat a ...

[KOLLÉGIUMI JELENTKEZÉS]

Kedves hallgatók!Az ELTE Kollégiumi Szolgáltató Központ megújult felvételi szabályzattal felsőéves ...

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:-Gazdasági ...

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:- Kommunikációs Bizottság ...

ELTE TáTK HÖK Választások - Jelöltek 2017. március 26.

ELTE TáTK HÖK Választások – Jelöltek2017. március 26.Hallgatói Önkormányzat elnökjelöltje – ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Alakuló Küldöttgyűlés

Képek száma: 44

2017. április 27.

Szociális Munka Világnapja 2017

Képek száma: 119

2017. március 24.

III. Emberi Jogi Konferencia

Képek száma: 15

2016. december 7.

További fotóalbumok
EFOTT 2016
Teritéken a tudomány

Miért japán Japán?

A misztikus harcosok eredete

Üdvözöllek kedves olvasó ezen a - reményeim szerint - misztikus és érdekes utazáson, amely során betekintést nyerhetsz egy nagyon távoli és érdekes világba, a japán kultúrába, amit a „Mitől japán Japán?” cikksorozat keretében hozok el neked minden érdekességével, egzotikumával, rendhagyó szokásával együtt.

Karácsonyológia

Avagy a karácsony veszélyei

Amikor először belepillantottam a Karácsonyológia című írásba, őszintén bevallom, megijedtem. Nem hiába járunk egyetemre és tanulunk kritikus, de tudásra szomjazó szemléletmódot, így gyorsan rákerestem a szerző, Szendi Gábor nevére és egyéb publikációira. Szó se róla, hamar kiderült, mire is megy ki a játék.

2015, a Fejlesztés Európai Éve

Projektek és sikerek

Our world, our future, our dignity. Ezek a jelszavai a Fejlesztés Európai Évének, mely – az Unió fennállása során először - a tagállamok területén kívüli, rászoruló országok fejlesztésére fókuszál.

TDK-sokkal beszélgettünk

Waldorfos fiatalok érvényesülése a gimnázium után

Szilasi Kati még az alapképzése alatt élt a lehetőséggel, hogy szakdolgozatát leadja TDK-dolgozatnak. Bár hosszasabban kellett noszogatni, azt mondja, egyáltalán nem bánta meg, jó lehetőség volt, hogy ilyen módon is kipróbálhatta magát. Témája az alternatív iskolákból kikerült gyermekek boldogulása volt. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

Transzvesztitizmus a popkultúrában

A témaválasztásom alapja személyes érdeklődésből eredt, szeretném tisztázni, illetve elhelyezni a transzvesztitizmus fogalmát, a biológiaiés társadalmi nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció tágabbtémakörén belül, és néhány példán keresztül a cross-dressing illetve atranszvesztitizmus popkultúrában való jelenlétét.

A sport emancipációs lehetőségei

TDK-sokkal beszélgettünk

A karunkon tanuló Schuller Csabát kérdeztük kutatási területéről, a sportról mint eszközről a hátrányos helyzetű fiatalok segítésében.

Kattints a NAP HÍRÉRE! LE NE MARADJ, DE TÉNYLEG!

Kattints a nap hírére! Avagy le ne maradj arról, hogy mi is az az online advertising, amely a nap minden egyes percében, amikor az interneten böngészel, kitartóan ostromolja az elmédet néhány kattintás begyűjtése végett.

Üzemen kívül helyezve!

avagy a burnout szindróma kialakulása

A kiégés vagy burnout szindróma egy olyan folyamat, ami egy hosszabb ideje fennálló érzelmi vagy fizikai megterhelés, stressz hatására kialakuló pszichofiziológiai válaszreakció. Tehát nem csak mentális, emocionális szinten hat, hanem fizikailag is megbetegíthet.

Vizuális szociológia

A fényképezés múltja és jövője a szociológiai kutatásban

Mi az a vizuális szociológia? Hogyan vonható be a fotózás a kutatásba? Hogyan tették ezt a „nagyok” – mint Goffman –, és mi változott a digitális fényképezés megjelenésével?

A szerelem hálójában

Amióta csak létezik az ember, a tökéletes társ megtalálása mindig is a legfontosabb céljai közé tartozott. A társkeresés eszközei jelentős változáson mentek keresztül az évszázadok során, így a jó öreg „Odamenjek hozzá? - Ne menjek oda hozzá?” dilemmát felváltotta ennek egy modernebb változata, méghozzá a „Bejelöljem?-, Ne jelöljem be?”. Egyszerűbb, gyorsabb, kevésbé fájdalmas, de vajon létrejöhetnek ilyen módon olyan tartós kapcsolatok, mint amilyenek nagyszüleink idejében köttettek?

Pankráció testközelből

Hungarian Championship Wrestling

Mi is a pankráció? Japánban sport. Mexikóban hagyomány. Amerikában szórakoztatás. Magyarországon? Lehetőség. Szalay Bencével, azaz „Doverrel” beszélgettünk.

Játék csupán?

Szeretnéd megismerni a „gamification” fogalmát?

Hallottál már róla, esetleg alkalmazni is szeretnéd? Íme, néhány példa és sok-sok magyarázat, hogyan alakult ki, hogyan használják, és milyen kritikával illetik a gamificationt.

Hajléktalan utcalapok

Irodalom és önbecsülés határán

Kedves olvasó! Mivel a fővárosban élsz vagy legalábbis tanulsz/dolgozol, bizonyára találkoztál már az utcán lapot áruló hajléktalan emberrel. Mivel a Társadalomtudományi Karon vagyunk, szerintem mindenki számára építő lehet, ha egy kicsit jobban elmerülünk a témában: cikkem a hazai és külföldi utcalapok rövid történetét járja körül.

TDK-sokkal beszélgettünk

Az orvosmigráció alakulása 2009 és 2013 között

Sorozatunk januári részében Katona Eszterrel beszélgettem, aki dolgozatával a 2015-ös OTDK-n a 3. helyezést érte el. Témája ma is ugyanolyan aktuális, ha nem aktuálisabb, mint a vizsgált időintervallumban. Dolgozatáról és a kutatása közben felmerülő nehézségekről is kérdeztem, valamint azt is elmondta, szerinte miért érdemes TDK-n részt venni.

Társas hálózatok, csoportméretek, kreativitás

Pléh Csaba előadása a CEU-n

November végén Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus és nyelvész előadását hallgattam meg a CEU-n. A professzor néhány új kutatási eredményt mutatott be a kognitív pszichológia területéről.

„Nem jó, ha egy tudományos szöveget bibliaként emlegetnek”

Interjú Bíró Judittal

Bíró Judit habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Kisebbségszociológia Tanszék vezetőjével beszélgettünk az erőszakról, a bűnről és Carol J. Adams Megerőszakolt állatok – lemészárolt nők című tanulmányáról

A Pankráció világa

Avagy kérsz egy széket az arcodba?

Én magam olyan 10-11 éves lehettem, amikor először láttam pankrációt a tévében. Határozottan emlékszem anyukám hangos és egyértelmű nemtetszésére, jó apám kaján nevetésére és arra, hogy én tátott szájjal néztem, hogy mi folyik a ringben. Főleg vér folyt, amennyire emlékszem.

TDK-sokkal beszélgettünk

„Biztos, hogy fogunk hallani még a szerzőről!”

Sorozatunk következő interjúalanya Fényes Csongor, aki az idei OTDK-n 2. helyezéstért el. Témája a 2013-ban lezajlott egyetemfoglalás volt. Beszélgettünk arról, hogy miként is jött a téma ötlete, hogyan készült el ez a dolgozat, valamint mesélt legutóbbi TDK dolgozatáról is, amely már kvalifikálva van a 2017-es OTDK-ra.

TDK-sokkal beszélgetünk

"Túl nagy kincs van ahhoz a kezünkben, hogy feladjuk”

Surman Emese és Neumann Károly 2014-ben írták meg közösen TDK-jukat a budapesti szexmunkás férfiakról. Kutatásuk annyira jól sikerült, hogy nemcsak, hogy tovább jutottak az OTDK-ra, de második helyezést értek el a társadalomtudományi szekción belül. Ennek kapcsán faggattam őket dolgozatukról, a kutatásuk eredményeiről, nem várt konklúziókról és nehézségekről is. Valamint meséltek arról is, hogy milyen módszertannal dolgoztak, és azt is elárulták, mik a jövőbeli terveik elkészített munkájukkal kapcsolatban.

Játékipar és média

Hogyan hatott egymásra a kettő?

Fejtágítás a LEGO játékkészítő vállalat példáján keresztül a mediatizációról.