EFOTT 2017
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 10. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

Szavazzon az ELTE új arculatára!

2017-ben megújul az Eötvös Loránd Tudományegyetem vizuális megjelenése. A munka kezdetén ...

EFOTT Diákkedvezmény ELTE-s diákoknak is!

Hello ELTE TáTK! Hello EFOTT!Sean Paul, Hurts, Tinie Tempah, Borgore, Halott Pénz, vízpart, lángos ...

Oktatás Hallgatói Véleményezése

A megszokottak szerint az ELTE Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) felmérés keretében a mostani ...

Rektori Sporttámogatás, Hallgatói Kultúrális és Szakmai Pályázat

Rektori Sporttámogatás Az ELTE hallgatói ügyek rektori biztosa és a Hallgatói Önkormányzat elnöke ...

Kiegészítő informatikai képzés ELTE hallgatóknak

Az ELTE Informatikai Kar pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévre, egyéves kiegészítő informatikai ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

5. Dunai Regatta

Képek száma: 32

2017. május 6.

24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Képek száma: 20

2017. május 19.

LEN 2017

Képek száma: 33

További fotóalbumok
Teritéken a tudomány

Pankráció testközelből

Hungarian Championship Wrestling

Mi is a pankráció? Japánban sport. Mexikóban hagyomány. Amerikában szórakoztatás. Magyarországon? Lehetőség. Szalay Bencével, azaz „Doverrel” beszélgettünk.

Hajléktalan utcalapok

Irodalom és önbecsülés határán

Kedves olvasó! Mivel a fővárosban élsz vagy legalábbis tanulsz/dolgozol, bizonyára találkoztál már az utcán lapot áruló hajléktalan emberrel. Mivel a Társadalomtudományi Karon vagyunk, szerintem mindenki számára építő lehet, ha egy kicsit jobban elmerülünk a témában: cikkem a hazai és külföldi utcalapok rövid történetét járja körül.

Miért japán Japán?

A misztikus harcosok eredete

Üdvözöllek kedves olvasó ezen a - reményeim szerint - misztikus és érdekes utazáson, amely során betekintést nyerhetsz egy nagyon távoli és érdekes világba, a japán kultúrába, amit a „Mitől japán Japán?” cikksorozat keretében hozok el neked minden érdekességével, egzotikumával, rendhagyó szokásával együtt.

TDK-sokkal beszélgettünk

Waldorfos fiatalok érvényesülése a gimnázium után

Szilasi Kati még az alapképzése alatt élt a lehetőséggel, hogy szakdolgozatát leadja TDK-dolgozatnak. Bár hosszasabban kellett noszogatni, azt mondja, egyáltalán nem bánta meg, jó lehetőség volt, hogy ilyen módon is kipróbálhatta magát. Témája az alternatív iskolákból kikerült gyermekek boldogulása volt. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

A Pankráció világa

Avagy kérsz egy széket az arcodba?

Én magam olyan 10-11 éves lehettem, amikor először láttam pankrációt a tévében. Határozottan emlékszem anyukám hangos és egyértelmű nemtetszésére, jó apám kaján nevetésére és arra, hogy én tátott szájjal néztem, hogy mi folyik a ringben. Főleg vér folyt, amennyire emlékszem.

Transzvesztitizmus a popkultúrában

A témaválasztásom alapja személyes érdeklődésből eredt, szeretném tisztázni, illetve elhelyezni a transzvesztitizmus fogalmát, a biológiaiés társadalmi nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció tágabbtémakörén belül, és néhány példán keresztül a cross-dressing illetve atranszvesztitizmus popkultúrában való jelenlétét.

TDK-sokkal beszélgetünk

"Túl nagy kincs van ahhoz a kezünkben, hogy feladjuk”

Surman Emese és Neumann Károly 2014-ben írták meg közösen TDK-jukat a budapesti szexmunkás férfiakról. Kutatásuk annyira jól sikerült, hogy nemcsak, hogy tovább jutottak az OTDK-ra, de második helyezést értek el a társadalomtudományi szekción belül. Ennek kapcsán faggattam őket dolgozatukról, a kutatásuk eredményeiről, nem várt konklúziókról és nehézségekről is. Valamint meséltek arról is, hogy milyen módszertannal dolgoztak, és azt is elárulták, mik a jövőbeli terveik elkészített munkájukkal kapcsolatban.

A sport emancipációs lehetőségei

TDK-sokkal beszélgettünk

A karunkon tanuló Schuller Csabát kérdeztük kutatási területéről, a sportról mint eszközről a hátrányos helyzetű fiatalok segítésében.

Kattints a NAP HÍRÉRE! LE NE MARADJ, DE TÉNYLEG!

Kattints a nap hírére! Avagy le ne maradj arról, hogy mi is az az online advertising, amely a nap minden egyes percében, amikor az interneten böngészel, kitartóan ostromolja az elmédet néhány kattintás begyűjtése végett.

Vizuális szociológia

A fényképezés múltja és jövője a szociológiai kutatásban

Mi az a vizuális szociológia? Hogyan vonható be a fotózás a kutatásba? Hogyan tették ezt a „nagyok” – mint Goffman –, és mi változott a digitális fényképezés megjelenésével?

Kevin Spacey és a digitalizált dallamok

Avagy minden, amit tudni szeretnél a Netflixről és a Shazamról

Bizonyára sokunkkal előfordult már a következő szituáció: egy bevásárlóközpont üzlethelységében várakozunk a pénztárnál, és hirtelen az üzlet hangszóróján megszólal egy kellemes zene, amit eddig nem ismertünk. Ez előfordulhat egy kávézóban, konditeremben és akár a saját autónkban is. A reakció erre a jelenségre manapság már ugyanaz - bárhol is történjék az eset. Elővesszük a telefonunkat és villámgyorsan belépünk a „Shazamba”, hogy megtudjuk, milyen zene is szól.

Játék csupán?

Szeretnéd megismerni a „gamification” fogalmát?

Hallottál már róla, esetleg alkalmazni is szeretnéd? Íme, néhány példa és sok-sok magyarázat, hogyan alakult ki, hogyan használják, és milyen kritikával illetik a gamificationt.

TDK-sokkal beszélgettünk

Az orvosmigráció alakulása 2009 és 2013 között

Sorozatunk januári részében Katona Eszterrel beszélgettem, aki dolgozatával a 2015-ös OTDK-n a 3. helyezést érte el. Témája ma is ugyanolyan aktuális, ha nem aktuálisabb, mint a vizsgált időintervallumban. Dolgozatáról és a kutatása közben felmerülő nehézségekről is kérdeztem, valamint azt is elmondta, szerinte miért érdemes TDK-n részt venni.

Társas hálózatok, csoportméretek, kreativitás

Pléh Csaba előadása a CEU-n

November végén Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus és nyelvész előadását hallgattam meg a CEU-n. A professzor néhány új kutatási eredményt mutatott be a kognitív pszichológia területéről.

„Nem jó, ha egy tudományos szöveget bibliaként emlegetnek”

Interjú Bíró Judittal

Bíró Judit habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Kisebbségszociológia Tanszék vezetőjével beszélgettünk az erőszakról, a bűnről és Carol J. Adams Megerőszakolt állatok – lemészárolt nők című tanulmányáról

Karácsonyológia

Avagy a karácsony veszélyei

Amikor először belepillantottam a Karácsonyológia című írásba, őszintén bevallom, megijedtem. Nem hiába járunk egyetemre és tanulunk kritikus, de tudásra szomjazó szemléletmódot, így gyorsan rákerestem a szerző, Szendi Gábor nevére és egyéb publikációira. Szó se róla, hamar kiderült, mire is megy ki a játék.

2015, a Fejlesztés Európai Éve

Projektek és sikerek

Our world, our future, our dignity. Ezek a jelszavai a Fejlesztés Európai Évének, mely – az Unió fennállása során először - a tagállamok területén kívüli, rászoruló országok fejlesztésére fókuszál.

TDK-sokkal beszélgettünk

„Biztos, hogy fogunk hallani még a szerzőről!”

Sorozatunk következő interjúalanya Fényes Csongor, aki az idei OTDK-n 2. helyezéstért el. Témája a 2013-ban lezajlott egyetemfoglalás volt. Beszélgettünk arról, hogy miként is jött a téma ötlete, hogyan készült el ez a dolgozat, valamint mesélt legutóbbi TDK dolgozatáról is, amely már kvalifikálva van a 2017-es OTDK-ra.

Játékipar és média

Hogyan hatott egymásra a kettő?

Fejtágítás a LEGO játékkészítő vállalat példáján keresztül a mediatizációról.

Üzemen kívül helyezve!

avagy a burnout szindróma kialakulása

A kiégés vagy burnout szindróma egy olyan folyamat, ami egy hosszabb ideje fennálló érzelmi vagy fizikai megterhelés, stressz hatására kialakuló pszichofiziológiai válaszreakció. Tehát nem csak mentális, emocionális szinten hat, hanem fizikailag is megbetegíthet.