DOLGOZZ AZ EFOTT-ON!
Legfrissebb lapszám
9. évfolyam, 6. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Meghirdetett Tisztségek 2016/17/2

Az ELTE TáTK HÖK pályázatot hirdet a következő tisztségek betöltésére:- Kommunikációs Bizottság ...

ELTE TáTK HÖK Választások - Jelöltek 2017. március 26.

ELTE TáTK HÖK Választások – Jelöltek2017. március 26.Hallgatói Önkormányzat elnökjelöltje – ...

Választási Kiírás

ELTE TáTK HÖK Választási Kiírás 2016/2017Az ELTE TÁTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK HÖK ...

Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság

Kedves Hallgatók! Az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság (EHSZÖB) október 3-ai ...

Rendszeres szociális támogatás 2017/ Második félév

Kedves Hallgatók!Kiírásra került a Rendszeres szociális támogatás pályázat!Pályázat benyújtásának ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Szociális Munka Világnapja 2017

Képek száma: 119

2017. március 24.

III. Emberi Jogi Konferencia

Képek száma: 15

2016. december 7.

Társadalomtudósok Őszi Gyűlése 2016

Képek száma: 159

2016. november 4.

További fotóalbumok
EFOTT 2016
Teritéken a tudomány

Miért japán Japán?

A misztikus harcosok eredete

Üdvözöllek kedves olvasó ezen a - reményeim szerint - misztikus és érdekes utazáson, amely során betekintést nyerhetsz egy nagyon távoli és érdekes világba, a japán kultúrába, amit a „Mitől japán Japán?” cikksorozat keretében hozok el neked minden érdekességével, egzotikumával, rendhagyó szokásával együtt.

TDK-sokkal beszélgettünk

Waldorfos fiatalok érvényesülése a gimnázium után

Szilasi Kati még az alapképzése alatt élt a lehetőséggel, hogy szakdolgozatát leadja TDK-dolgozatnak. Bár hosszasabban kellett noszogatni, azt mondja, egyáltalán nem bánta meg, jó lehetőség volt, hogy ilyen módon is kipróbálhatta magát. Témája az alternatív iskolákból kikerült gyermekek boldogulása volt. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

TDK-sokkal beszélgettünk

„Biztos, hogy fogunk hallani még a szerzőről!”

Sorozatunk következő interjúalanya Fényes Csongor, aki az idei OTDK-n 2. helyezéstért el. Témája a 2013-ban lezajlott egyetemfoglalás volt. Beszélgettünk arról, hogy miként is jött a téma ötlete, hogyan készült el ez a dolgozat, valamint mesélt legutóbbi TDK dolgozatáról is, amely már kvalifikálva van a 2017-es OTDK-ra.

Transzvesztitizmus a popkultúrában

A témaválasztásom alapja személyes érdeklődésből eredt, szeretném tisztázni, illetve elhelyezni a transzvesztitizmus fogalmát, a biológiaiés társadalmi nem, a nemi identitás és a szexuális orientáció tágabbtémakörén belül, és néhány példán keresztül a cross-dressing illetve atranszvesztitizmus popkultúrában való jelenlétét.

A sport emancipációs lehetőségei

TDK-sokkal beszélgettünk

A karunkon tanuló Schuller Csabát kérdeztük kutatási területéről, a sportról mint eszközről a hátrányos helyzetű fiatalok segítésében.

Kattints a NAP HÍRÉRE! LE NE MARADJ, DE TÉNYLEG!

Kattints a nap hírére! Avagy le ne maradj arról, hogy mi is az az online advertising, amely a nap minden egyes percében, amikor az interneten böngészel, kitartóan ostromolja az elmédet néhány kattintás begyűjtése végett.

Üzemen kívül helyezve!

avagy a burnout szindróma kialakulása

A kiégés vagy burnout szindróma egy olyan folyamat, ami egy hosszabb ideje fennálló érzelmi vagy fizikai megterhelés, stressz hatására kialakuló pszichofiziológiai válaszreakció. Tehát nem csak mentális, emocionális szinten hat, hanem fizikailag is megbetegíthet.

Vizuális szociológia

A fényképezés múltja és jövője a szociológiai kutatásban

Mi az a vizuális szociológia? Hogyan vonható be a fotózás a kutatásba? Hogyan tették ezt a „nagyok” – mint Goffman –, és mi változott a digitális fényképezés megjelenésével?

A szerelem hálójában

Amióta csak létezik az ember, a tökéletes társ megtalálása mindig is a legfontosabb céljai közé tartozott. A társkeresés eszközei jelentős változáson mentek keresztül az évszázadok során, így a jó öreg „Odamenjek hozzá? - Ne menjek oda hozzá?” dilemmát felváltotta ennek egy modernebb változata, méghozzá a „Bejelöljem?-, Ne jelöljem be?”. Egyszerűbb, gyorsabb, kevésbé fájdalmas, de vajon létrejöhetnek ilyen módon olyan tartós kapcsolatok, mint amilyenek nagyszüleink idejében köttettek?

Partnerpótló szexterápia

hogyan működik?

A pszichológiában van néhány nem éppen hétköznapinak mondható terápia. Ezek közé sorolható a partnerhelyettesítő terápia is. Ez a módszer sokféle reakciót válthat ki az emberekből: megbotránkozást, meglepetést, kíváncsiságot, izgalmat, szégyent és még sorolhatnám. Mindez részben annak tudható be, hogy a szexualitás még ma is igencsak tabutémának számít. Másrészről az, hogy ez a módszer miért ilyen megosztó, magyarázható a terápia rendhagyó mivoltával is.

TDK-sokkal beszélgettünk

Az orvosmigráció alakulása 2009 és 2013 között

Sorozatunk januári részében Katona Eszterrel beszélgettem, aki dolgozatával a 2015-ös OTDK-n a 3. helyezést érte el. Témája ma is ugyanolyan aktuális, ha nem aktuálisabb, mint a vizsgált időintervallumban. Dolgozatáról és a kutatása közben felmerülő nehézségekről is kérdeztem, valamint azt is elmondta, szerinte miért érdemes TDK-n részt venni.

Társas hálózatok, csoportméretek, kreativitás

Pléh Csaba előadása a CEU-n

November végén Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus és nyelvész előadását hallgattam meg a CEU-n. A professzor néhány új kutatási eredményt mutatott be a kognitív pszichológia területéről.

„Nem jó, ha egy tudományos szöveget bibliaként emlegetnek”

Interjú Bíró Judittal

Bíró Judit habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Kisebbségszociológia Tanszék vezetőjével beszélgettünk az erőszakról, a bűnről és Carol J. Adams Megerőszakolt állatok – lemészárolt nők című tanulmányáról

Karácsonyológia

Avagy a karácsony veszélyei

Amikor először belepillantottam a Karácsonyológia című írásba, őszintén bevallom, megijedtem. Nem hiába járunk egyetemre és tanulunk kritikus, de tudásra szomjazó szemléletmódot, így gyorsan rákerestem a szerző, Szendi Gábor nevére és egyéb publikációira. Szó se róla, hamar kiderült, mire is megy ki a játék.

2015, a Fejlesztés Európai Éve

Projektek és sikerek

Our world, our future, our dignity. Ezek a jelszavai a Fejlesztés Európai Évének, mely – az Unió fennállása során először - a tagállamok területén kívüli, rászoruló országok fejlesztésére fókuszál.

A Pankráció világa

Avagy kérsz egy széket az arcodba?

Én magam olyan 10-11 éves lehettem, amikor először láttam pankrációt a tévében. Határozottan emlékszem anyukám hangos és egyértelmű nemtetszésére, jó apám kaján nevetésére és arra, hogy én tátott szájjal néztem, hogy mi folyik a ringben. Főleg vér folyt, amennyire emlékszem.

TDK-sokkal beszélgetünk

"Túl nagy kincs van ahhoz a kezünkben, hogy feladjuk”

Surman Emese és Neumann Károly 2014-ben írták meg közösen TDK-jukat a budapesti szexmunkás férfiakról. Kutatásuk annyira jól sikerült, hogy nemcsak, hogy tovább jutottak az OTDK-ra, de második helyezést értek el a társadalomtudományi szekción belül. Ennek kapcsán faggattam őket dolgozatukról, a kutatásuk eredményeiről, nem várt konklúziókról és nehézségekről is. Valamint meséltek arról is, hogy milyen módszertannal dolgoztak, és azt is elárulták, mik a jövőbeli terveik elkészített munkájukkal kapcsolatban.

Játékipar és média

Hogyan hatott egymásra a kettő?

Fejtágítás a LEGO játékkészítő vállalat példáján keresztül a mediatizációról.

Hershey’s Kiss és a Candy Crush Saga

A freemium játékokról

Akinek bármilyen okostelefon volt már a kezében, az valószínűleg találkozott már freemium alkalmazással vagy játékkal. De mit is értünk pontosan freemium game alatt? És mégis mitől lehetnek ezek ilyen népszerűek az okostelefonok tulajdonosai körében?

Rubik-kocka

A játék, ami híressé tette Magyarországot

Van, aki magyar kockaként tartja számon, van, ahol csak kockaként emlegetik, illetve bűvös kockaként is megmaradt a köztudatban. Szerte a világon különbözőképp ismerik a Rubik-kockát, melyet ismerünk és szeretünk, és amelyért rajongunk. Azonban felmerülhet a kérdés: miért is vagyunk oly büszkék Rubik Ernő találmányára? Hogyan lett világhírű a kocka?