Legfrissebb lapszám
11. évfolyam, 2. szám
További lapszámok
Legfrissebb HÖK hírek

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2021. tavasz

Az ELTE TáTK HÖK Választási Bizottsága a TáTK kihirdeti a 2020/2021-es tanév tavaszi rendkívüli ...

Rendszeres Szociális Támogatás 2020/2021. tanév II. félév

Kedves Hallgatók!Ne felejtsétek el, hogy a rendszeres szociális támogatás 2020/2021 tanév II.

Könyvtárhasználat a korlátozás ideje alatt

Kedves Hallgatók!A 484/2020. (XI.10) Kormány rendelet alapján könyvtárunk 2020.11.11-től ...

Mondd el véleményed a távoktatással kapcsolatban!

Hallgatóink véleménye fontos számunkra. Segítségetekkel, most lehetőség nyílik arra, hogy az ...

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás 2020. ősz

ELTE TáTK HÖK Rendkívüli Küldöttgyűlési Képviselőválasztás2020. őszAz ELTE TáTK HÖK Választási ...

További hírek
Legfrissebb fotóalbumok

Rendkívül küldöttgyűlési ülés 2019.05.16

Képek száma: 16

2019. május 16.

2019 ALAKULÓ ÉS ZÁRÓ KÜLDÖTTGYŰLÉS

Képek száma: 47

2019. április 25.

2019 TAVASZI VEZETŐKÉPZŐ

Képek száma: 11

2019. március 22.

További fotóalbumok

Social Plastic

Hulladékból oktatás?

Meglepődik a kedves olvasó, ha azt mondom, a műanyagszemét-probléma nem csupán nem oldódik meg, hanem egyre súlyosabb méreteket is ölt? Meglepődik a kedves olvasó, ha azt mondom, hogy a Kalifornia és Hawaii közötti úszó szemétsziget mérete – a hozzáértők számításai szerint – megközelíti az 1,6 millió négyzetkilométert? Ez gyakorlatilag Magyarország területének tizenhétszeresét fedi le.

Violence & Resistance in Hungary

The implications of the Hungarian Revolution of 1956

This is a summary of the violence and resistance in Hungary before 1956 and the implications of the Hungarian Revolution of 1956. I would emphasize that the Revolution in Hungary was not a spur of the moment, but a constant agitation. The cruel policies and strictness of the soviet regime tired the public, leading to tensions where Imre Nagy rose to be prime opposition to the State. The restrictions to freedom and violent means of control forced an uprising on the Hungarians, which shook the soviet authority to rethink its ways, and later become a bedrock for liberation movements against the USSR in entire East Europe.

Méhek nélkül?

Alternatív megoldások a méhek védelmére és pótlására

A méhek beporzási munkája nélkül feltételezhető, hogy idővel a gyümölcseink és zöldségeink 30%-a eltűnne a föld színéről, amelynek következtében mintegy növekvő hólabdaként halnának ki más és más élőlények, amelyek pusztulását újabbak követnék. Vajon hol tart most a tudomány és a társadalom a probléma megoldásában?

Egy globális probléma, avagy a felmelegedés és jóslatai

Számos platformon hallhattunk már, s valószínűleg fogunk is a globális felmelegedésről. Folyvást említésre kerülő jelenségről beszélünk, melynek lényege, hogy bolygónk átlaghőmérséklete nő, ezzel számos beláthatatlan következményt vonva maga után. De mégis mik ezek, milyen veszélyekkel számolhatunk? Tudunk tenni ellene? Hogyan szólnak a jóslatok? És talán társadalomtudós szemmel a legfontosabb kérdés: hogyan hat ez a társadalomra?

A Facebook algoritmus

Hogyan olvas a gondolatokban?

A Facebook algoritmusa nem ismert számunkra, titkosított programon alapul. Sok mindent viszont tapasztalhatunk az üzenőfal cikkeivel, hirdetéseivel kapcsolatban. Egy bonyolult, összetett rendszer az, ami megalkotja a hírfolyam logikáját. Az algoritmus folyamatos változtatás alatt van, a programozók igyekeznek a felhasználók nagyobb fokú védelmét megvalósítani. Zuckerberg újabban a kamuhírek ellen indított harcot.

Fenntartható-e a nyugdíjrendszer?

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának problémája az utóbbi időben egyre inkább hangsúlyossá vált. Miért alakult ki ez a nehézség, hogyan reagál rá a politika és a társadalom? Ezekre próbálunk meg cikkünkben választ adni.

Szóljon a Rock!

avagy kortárs bandák hagyományos módra

Tagadhatatlan, hogy a XX. század második felében kialakult szubkultúrák, illetve a könnyűzenei irányzatok között is a mai napig többé-kevésbé meghatározó helyet foglal el a rock'n' roll műfaja. Talán még a témában kevésbé jártasak is bármikor fel tudnak sorolni néhány olyan ikonikus előadóművészt vagy dalt, amely egy-egy kisebb érát, hitvallást, életfelfogást határozott, vagy határoz meg. Néhány olyat tehát, amelyet egyéni stílustól függetlenül szinte mindegyikünk felismer, ha felcsendülnek a nyitóakkordok, vagy megszólal egy-egy jellegzetes ritmus.

Hogyan legyél te is öko?

Röviden a fenntartható fejlődésről

Szeretnél kicsit „környezetbarátabb” lenni, de nem tudod, hogy hol is kezdd? Segítünk elindulni az úton! Elmondjuk neked, hogy mi is az a fenntartható fejlődés, mit is jelent a nemnövekedés elmélete és ajánlunk egy lehetőséget arra, hogy mindezt kipróbáld!

Két világ, egy felhasználó

A Blizzard Entertainment virtuális valósága

A multiverzumelméletének napjainkban már rengeteg támogatója van. Ez egy új kozmológiai elmélet, „amely szerint végtelen számú univerzum létezik, különböző fizikai törvényekkel és ezek közül sokban létrejöhetett a miénkhez hasonló élet” – olvasható a definíció a Modern fizika című honlapon.

Pankráció testközelből

Hungarian Championship Wrestling

Mi is a pankráció? Japánban sport. Mexikóban hagyomány. Amerikában szórakoztatás. Magyarországon? Lehetőség. Szalay Bencével, azaz „Doverrel” beszélgettünk.

THE GREAT DEPARTURE

The post-war days were no less a horror from the eve's that preceded it. Millions of refugees, prisoners, and victims of violence sought refuge from the suffering that seemed to have no end. As IRO and other countries stepped in, hope shone in the East European eyes, but it dwindled when the refugees were not protected but rather recruited. The traumatic accounts of individual agonies and the collective suffering only changed forms and means, but the war left an everlasting print on personal lives.

Kik azok az interszex-testű emberek?

avagy, hogy is van pontosan az a biológiai nem?

A szexuális és nemi kisebbségeket nem elegen és nem jól ismerik Magyarországon. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex-testű, aszexuális emberek által alkotott betűszóból (továbbiakban: LMBTQIA+) most az „I” betűt vesszük szemügyre.

A kiberbűnőzésről

Botrányok és áldozatok

A kiberbűnözés egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglalja az olyan bűncselekményeket, aelyek folyamán a számítástechnikai eszközök, valamint az internet felhasználásával csalás vagy hamisítás történik, illetve szintén számítástechnikai eszközön található adatok sértetlenségén és megbízhatóságán esik csorba. A kiberbűnözés és a hackerek világa mára már a mindennapokba is beszűrődik. A következőkben bemutatásra kerülnek a bíróságok és az Európai Unió fellépése a bűncselekmények ellen, valamint néhány a közelmúltban elkövetett felkavaró nemzetközi botrány. Végül pedig a magánszemélyeknek ajánlott óvintézkedések várják a kíváncsi olvasókat.

Számítógép Petri-csészében

A mesterségesen létrehozott emberi agy

A kutatók több olyan módszeren is dolgoznak, amelyek segítségével egy az emberi agyhoz hasonló szisztémát alkothatnak. Nincs ebben semmi újdonság, igaz? Hiszen régóta léteznek ilyen projektek, sőt már vannak is intelligens robotok. Viszont e cikkemben most két olyan módszert mutatok be, amelyekben a kutatók igazi élő sejtek segítségével operálnak.

Az ageizmus nem csak az időseket érinti

küzdeni nem az életkorunk, hanem az előítéletek ellen kell!

Egy társadalomtudományokkal foglalkozó szakember számára fontos, hogy ismerje és felismerje a különböző negatív megkülönböztetéseket. A kor alapú pozitív vagy negatív diszkriminációról kevés szó esik az egyetemi óráinkon, pedig ez a jelenség az öregedő társadalom egyre relevánsabb kérdésévé válhat a jövőben.

Gravitációs Hullámok

Einstein utolsó jóslatának igazolása

Pontosan 100 évvel azután, hogy Einstein publikálta általános relativitáselméletét, hatalmas felfedezést tett a LIGO kutatócsoport azzal, hogy bizonyították a gravitációs hullámok létezését. A felfedezés óriási mérföldkő és előrelépés a fizikában, amely nagy valószínűséggel Nobel-díjat fog érni.

XV. nyári Paralimpia

Újabb magyar sikerek a nyári játékokon

Idén szeptember 7-től 18-ig tartott a XV. nyári Paralimpia, melyen 43 magyar résztvevő 12 félesportágban mérette meg magát. A helyszínt, az olimpiai játékokhoz hasonlóan, Rió biztosította.

Szexizmuskutatás az ELTE-n

Interjú Gregor Anikóval

A TátKontúr feladatának érzi, hogy tájékoztassa a hallgatókat a karon folyó kutatásokról. Ez a kutatás különösen érzékeny problémákra érkezett válaszlépésként. Emlékszünk még az ELTE gólyatáboraihoz köthető erőszakos szexuális bűncselekmények történeteire? Örömteli, hogy nem áldozathibáztatásról, hanem intézményi feltáró munkáról kérdezhettem Gregor Anikót, az egyetemi nemi egyenlőtlenség kutatás vezetőjét.

Kevin Spacey és a digitalizált dallamok

Avagy minden, amit tudni szeretnél a Netflixről és a Shazamról

Bizonyára sokunkkal előfordult már a következő szituáció: egy bevásárlóközpont üzlethelységében várakozunk a pénztárnál, és hirtelen az üzlet hangszóróján megszólal egy kellemes zene, amit eddig nem ismertünk. Ez előfordulhat egy kávézóban, konditeremben és akár a saját autónkban is. A reakció erre a jelenségre manapság már ugyanaz - bárhol is történjék az eset. Elővesszük a telefonunkat és villámgyorsan belépünk a „Shazamba”, hogy megtudjuk, milyen zene is szól.

Játék csupán?

Szeretnéd megismerni a „gamification” fogalmát?

Hallottál már róla, esetleg alkalmazni is szeretnéd? Íme, néhány példa és sok-sok magyarázat, hogyan alakult ki, hogyan használják, és milyen kritikával illetik a gamificationt.